Avaa päävalikkoSulje päävalikko  

Sähköinen asiointi

Asiointitili

Olemme ottaneet käyttöön Kansalaisen asiointitilin osaksi Utajärven kunnan sähköisiä asiointipalveluja. Tällä hetkellä voimme lähettää viranhaltijapäätökset ja toimielinten päätösotteet sähköisesti asiakkaan Asiointitilille, mikäli hän on rekisteröinyt Asiointitilin käyttöönsä. Myös asiakkaat voivat lähettää meille viestejä Asiointitilin kautta.

Asiointitili on paperipostin korvaava toimitusosoite palvelun käyttöönottaneille asiakkaille. Asiointitilin käyttö on kansalaisille vapaaehtoista ja maksutonta, ja se perustuu asiakkaan itsensä antamaan suostumukseen. Asiointitilin käyttö edellyttää tunnistusta mobiilivarmenteella, henkilökohtaisilla pankkitunnuksilla tai sähköisellä henkilökortilla.

Asiakas voi laittaa asiansa vireille käyttämällä sähköistä asiointipalvelua, lähettämällä hakemuksen postitse tai asioimalla viraston palvelupisteessä. Asiakas tekee hakemuksen ja antaa tarvittaessa suostumuksen viestien ja asiakirjojen toimittamiseksi asiointitilille.

Asian käsittelyn jälkeen päätös tai tiedoksianto voidaan lähettää sähköisesti suoraan asiointitilin kautta, jos asiakas on ottanut asiointitilin käyttöönsä. Jos asiakas on määritellyt asiointitilille tavoitettavuustietonsa, asiointitili lähettää muistutusviestin hänen matkapuhelimeensa ja/tai sähköpostiinsa. Viestissä kerrotaan, että asiointitilillä on uusi viesti.

Asiointitilin käyttö on turvallista, sillä palvelu on varmistettu tietoturvan ja lainsäädännön näkökulmasta. Näin asiointitilin kautta lähetetyt tiedot eivät pääse ulkopuolisten käsiin, vaan säilyvät varmasti kansalaisen ja viranomaisen välisinä. Asiointitilillä olevat tiedot näkyvät vain kansalaiselle itselleen. Viestit ja asiakirjat säilyvät tallessa asiointitilillä ja tapahtumat tallentuvat omaan asiointihistoriaan.

Asiointitili on osa Suomi.fi-portaalia, joka kokoaa kansalaisille suunnatut julkiset palvelut yhteen verkko-osoitteeseen. Suomi.fi n kautta kansalaiset voivat asioida sähköisesti julkishallinnon kanssa milloin tahansa riippumatta puhelinpalveluiden tai vastaanottopisteiden aukioloajoista.

Asiointitili löytyy osoitteesta: https://asiointitili.suomi.fi