Avaa päävalikkoSulje päävalikko  

 

Lihapata
(10 henkilölle)

2 - 2,4 kg nuoren naudan lihaa
vettä tai lihalientä
maustepippuria
suolaa

 

 

Liha leikataan suurehkoiksi kuutioiksi ja ruskistetaan uunissa.
Vesi tai lihaliemi, suola ja maustepippuri lisätään.
Annetaan hautua kypsäksi.

 

Hernetuuvinki

5 dl kuivia herneitä
1,5 dl vettä
suolaa
vehnäjauhoja
kermaa tai maitoa
sokeria
voita

 

Herneet liotetaan yön yli ja keitetään kypsäksi suolalla maustetussa
vedessä. Tuuvinki suurustetaan kermaan tai maitoon sekoitetuilla venhäjauhoilla. Maustetaan sokerilla, lisätään voita.

 

Lanttuloota

3 kg lanttuja
vettä
suolaa
100 gr voita
venhäjauhoja
4 dl maitoa tai kermaa
6 rkl siirappia
pippuria

 

Kuoritut lanttupalat keitetään suolalla maustetussa vedessä hyvin kypsiksi. Sitten ne soseutetaan ja lisätään voi, maito, venhäjauhot, siirappi ja pippuri. Sose vatkataan tasaiseksi, pannaan voideltuun vuokaan ja paistetaan miedossa uunin lämmössä.

 

Porkkanalaatikko

2 kg porkkanoita
vettä
suolaa
maitoa tai kermaa
vehnäjauhoja
sokeria

 



Kuoritut porkkanat keitetään suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Sitten ne soseutetaan ja joukkoon lisätään maito ja vehnäjauhot. Maustetaan sokerilla ja suolalla. Sose pannaan voideltuun vuokaan ja paistetaan vaalean ruskeaksi.

 

Ohut ruisleipä

hapanleivän juurta
vettä
ruisjauhoja
suolaa

 


Juurisaaviin, jossa on yhden leivän verran hapanleivän juurta, pannaan huoneenlämpöistä vettä. Siihen lisätään huoneenlämpöisiä ruisjauhoja ja sekoitetaan tasaiseksi puuromaiseksi taikinaksi. Taikina vastataan seuraavana aamuna käsin. Samalla lisätään suola, tarvittaessa hiivaa ja lämpimiä ruisjauhoja sopivan vahvaksi taikinaksi. Kun taikina on noussut, leivotaan ohuita reikäleipiä. Kun leivät ovat nousseet, paistetaan ne kuumassa uunin lämmössä kypsiksi.

Mariasoppa

6 dl marjamehua tai tuoreita marjoja
1,4 dl vettä
4 rkl perunajauhoja
1-2 dl sokeria



Marjamehu ja vesi kuumennetaan. Lisätään pieneen, kylmään vesitilkkaan sekoitetut perunajauhot. Kiehautetaan, maustetaan sokerilla.