Siirry sisältöön

Muutamissa Rokuan järvissä havaittu myrkkykeisoa
Julkaistu 08.08.2024

Muutamissa Rokuan alueen järvissä on havaittu myrkkykeisoa.

Myrkkykeiso on kesä-heinäkuussa kukkiva, märillä paikoilla esiintyvä monivuotinen, paksujuurinen sarjakukkaiskasvi, joka on tappavan myrkyllinen. Myrkkykeisoa ei tule koskea tai syödä, eikä sen ympäristöstä saa juoda vettä. Myrkkykeison kasvupaikoilla ei tule myöskään uida, sillä rikkoutuneet kasvinosat voivat saastuttaa pieniä vesialueita. Uiminen on turvallista, kunhan pysyttelee kasvin kasvupaikalta kauempana. Myrkkykeiso on Suomen vaarallisimpia myrkkykasveja.

Myrkkykeisoa ei saa käsitellä suojaamattomana. Tarvitaan vähintään kumisaappaat, suojaavat vaatteet ja käsineet, jotta kasvi ei pääse kosketuksiin paljaan ihon kanssa. Rikkoontuneet kasvit saattavat valuttaa oireita aiheuttavia määriä kikutoksiinia pieniin vesialueisiin, kuten lampiin tai puroihin, joten ainakaan kotieläimiä ei pidä päästää polskimaan veteen pian kitkennän jälkeen.

Poistettu kasvi tulee sulkea muovipussiin niin, että sitä ei pääse leviämään siirtovaiheessa. Kasvi hävitetään polttamalla tai sen voi toimittaa jäteasemalla tiiviisti pakattuna.

Lue lisää myrkkykeison aiheuttamista oireista, tunnistuksesta ja hävittämisestä tästä liitteestä

 

päivitetty viimeksi: 08.08.2024 10:12