Varhaiskasvatuksen vuorohoidon periaatteet 1.8.2018 alkaen
Julkaistu 08.06.2020

Vuorohoidon järjestämisen periaatteet tulee sopia, jotta voidaan taata lasten turvallisen ja laadukkaan hoidon järjestäminen epäsäännöllisinä aikoina. Lisäksi työvuorojen suunnittelu helpottuu, kun hoitoajat saadaan riittävän aikaisin ja pystytään varmistamaan henkilökunnan riittävyys kaikissa työvuoroissa.

Vuorohoidon järjestämisestä päivähoidossa ei ole erikseen lakia säännöksiä eikä tarkkoja ohjeistuksia. Varhaiskasvatuslain 11§:n mukaan kunnan on huolehdittava siitä, että päivähoitoa on saatavissa kunnan järjestämänä tai valvomana siinä laajuudessa ja sellaisin toimintamuodoin kuin kunnassa esiintyvä tarve edellyttää. Vuorohoitoon ei ole subjektiivista oikeutta. Lasten vuorohoidolla tarkoitetaan tässä klo 17 – 6.30 välisenä aikana sekä viikonloppuisin ja pyhinä järjestettävää lasten hoitoa.

 

Periaatteet:

  1. Utajärven kunta järjestää vuorohoitoa mahdollistamaan vanhempien säännöllistä vuorotyötä ja päätoimista opiskelua. Lapsi voi olla hoidossa iltaisin, öisin, viikonloppuisin ja arkipyhinä silloin kun perheen molemmat vanhemmat/vanhempi on työvuorossa sekä yövuoron jälkeen vanhemman nukkuma-ajan klo 16.00 asti. Viikonloppuisin lapset voi tuoda 3-4 tuntia ennen yövuoron alkua vuorohoitoon, jos lapsille ei saa muuta hoitoa. (KH 27.09.2016 § 233)

 

  1. Vuorohoito järjestetään keskitetysti Huvikummun vuorohoitoryhmässä.

 

  1. Vuorohoitoa järjestetään vain ennalta ilmoitettujen hoitoaikojen perusteella. Lapsen hoidontarve on ilmoitettava mahdollisimman pitkälle ajalle heti kun se on vanhempien tiedossa. Viimeistään hoidontarve on ilmoitettava aina TORSTAISIN klo 12 mennessä koskien sitä seuraavaa viikkoa (esimerkiksi torstaina 9.11 ilmoitetaan hoito ajanjaksolle 20.11-26.11). Mikäli hoitoa ei ole varattu ajoissa, ei hoidon järjestymistä voida taata.

 

Hoitoajat ja hoitoaikojen muutokset on ilmoitettava aina kirjallisesti. Hoitoajat voi ilmoittaa päiväkodista saatavalla lomakkeella, sähköpostilla tai puhelimitse teksti-/Whatsapp-viestillä. Lapsen hoitoaika vuorohoidossa muodostuu perheen aikuisten yhteen sovitettujen työ- tai opiskeluaikojen pohjalta. Vanhempien tulee toimittaa työnantajan antamat työvuorolistat aina, kun lapselle varataan vuorohoitoa.

Jos ilmoitettuun hoitoaikaan tulee muutos tai se vaihtuu vapaapäiväksi, tulee asiasta tiedottaa hoitopaikkaan mahdollisimman nopeasti, heti itse tiedon saatuaan. Toivottavaa olisi, että muutoksista kerrottaisiin jo edeltävänä päivänä, viimeistään kuitenkin hoitopäivän aamuna. Asiasta ei voi ilmoittaa vasta lasta hoitoon tuotaessa. (Sivistysvaliokunta 04.06.2018 § 23, Kunnanhallitus 26.06.2018 § 169)

Lapsen edun mukaista on, että lapsen päivähoidossa oloaika ei muodostu liian pitkäksi. Kuten muussakin päivähoidossa, suositus lapsen hoitopäivän pituudesta on varhaiskasvatuslain mukaisesti korkeintaan 10 tuntia.

  1. Varhaiskasvatuksen aloittamisvaiheessa on tärkeää, että vanhempi saa tietoa päivähoitoryhmän toiminnasta. Tästä syystä järjestään jokaiselle vanhemmalle tapaaminen, jossa henkilökunta käy vanhempien kanssa läpi vuorohoidon periaatteita. Samalla saadaan tietoa lapsesta ja hänen tottumuksistaan. Tärkeää on myös, että perheet voivat kertoa odotuksistaan, toiveistaan ja mieltä askarruttavista asioista hoitosuhteen alkaessa. Tämän tapaamisen jälkeen perheen lapset/ lapsi tulevat vanhemman kanssa tutustumaan uuteen hoitopaikkaansa.

 

  1. Varhaiskasvatuksessa oleville lapsille laaditaan lapsen henkilökohtainen varhaiskasvatussuunnitelma (VASU) yhteistyössä vanhempien kanssa. Lisäksi tarjolla on Lapset puheeksi –keskustelu.

 

  1. Äkillinen hoitoaikojen muuttuminen: Hoitoajat voivat muuttua äkillisesti johtuen monista eri syistä. Tällöin hoito järjestetään aina, mikäli se ei aiheuta muutoksia jo olemassa oleviin työvuoroihin. Vastuu omien lasten hoidon järjestämisestä on kuitenkin näissä tilanteissa aina vanhemmilla. Varhaiskasvatuslain mukaisesti yhtä päiväkodin työntekijää kohti voi olla neljä kokopäiväistä alle kolmevuotiasta lasta tai kahdeksan yli kolmevuotiasta lasta. Jotta voidaan varmistaa, että lasten hoitojärjestelyt ovat aina mahdollisimman turvallisia, riittävä määrä työntekijöitä on oltava paikalla.

 

 

päivitetty viimeksi: 08.06.2020 21:44