Sinilevätiedote: Utajärven kirkonkylän uimaranta
Julkaistu 03.08.2021

Kirkonkylän uimarannalla on 28.7.2021 havaittu runsaasti syanobakteereita eli sinilevää (Taulukko 1).

Syanobakteerien määrä vedessä voi vaihdella nopeasti. Syanobakteerit voivat tuottaa myrkyllisiä tai ärsyttäviä aineita veteen. Yli puolet syanobakteeriesiintymistä on myrkyllisiä. 

Ihmisten herkkyys saada oireita syanobakteereista vaihtelee paljon. Syanobakteeripitoinen vesi voi aiheuttaa uimareille allergisia iho-oireita, vatsavaivoja, nuhaa tai yleisoireita kuten kuumetta ja päänsärkyä.

Tämän vuoksi:

  • vältä uimista runsaiden syanobakteeri-esiintymien aikana, myös vähäinen esiintymä voi aiheuttaa oireita herkille uimareille.
  • jos uit, käy ainakin suihkussa uimisen jälkeen.
  • pidä lapset poissa rannasta runsaiden syanobakteeriesiintymien aikana, sillä syanobakteeripitoisen veden joutuminen suuhun voi olla vaarallista.

Utajärven kunta, Pudasjärven kaupunki ja Oulunkaaren ympäristöpalvelut seuraa tehostetusti syanobakteerien esiintymistä ja tiedottaa tarvittaessa.

Lisätietoja antaa Reeta Tolari, ympäristötarkastaja p. 040 656 0398

Taulukko 1. Syanobakteerien eli sinilevien esiintymisen runsauden arviointi.

Arvio Uimaveden kuvaus
Ei havaittu

Uimaveden pinnalla tai veden rajassa ei ole havaittu syanobakteereja

Havaittu vähän

Syanobakteereja on havaittavissa vihertävinä hiutaleina tai tikkusina uimavedessä.
Havaittu runsaasti Uimavesi on selvästi syanobakteeripitoista tai uimaveden pinnalle on kohonnut pieniä syanobakteerilauttoja tai rannalle on ajautunut syanobakteerikasaumia.
Havaittu erittäin runsaasti Syanobakteerit muodostavat laajoja lauttoja tai niitä on ajautunut uimarannalle paksuiksi kasaumiksi.

 

päivitetty viimeksi: 03.08.2021 09:43