Utajärven kunnan covid-19 katsaus ja suositukset 7.12.2021
Julkaistu 07.12.2021

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on tiukentanut yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten osallistujarajoitusta 20 henkilöön 3.12.2021. Päätös on tehty tartuntatautilain 58 pykälän mukaisesti.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on myös antanut laajan määräyksen tilojen käytön edellytyksistä. Päätös tulee voimaan 7.12.2021. Päätökset ovat voimassa 31.12.2021 saakka. Päätös on tehty tartuntatautilain 58 d pykälän mukaisesti.

Epidemiatilanne on Pohjois-Pohjanmaalla vakava, eikä nykyinen rokotekattavuus riitä pitämään epidemiaa yksin aisoissa. Sairaala ja tehohoito on kuormittunut, aiheuttaen haittaa muulle terveydenhuollolle.

Tilojen käyttöä koskeva päätös (tartuntatautilain pykälä 58 d)

Tartuntatautilain mahdollistamalla turvavälipäätöksellä (tartuntatautilain pykälä 58 d) voidaan määrätä, että laissa määriteltyjen toimijoiden sekä tietyissä urheilu-, liikunta-, huvi- ja virkistystoimintaan tarkoitetuissa tiloissa toiminta pitää järjestää siten, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä voidaan ehkäistä.

Päätös tilojen käytön edellytyksistä tarkoittaa käytännössä sitä, että sisätiloissa, joita käyttää yli 10 henkilöä samaan aikaan, on tehtävä suunnitelma, kuinka pystymme estämään lähikontakteissa aiheutuvaa tartunnan riskiä. Mikäli rajatuissa ulkotiloissa on yli 50 henkilöä, täytyy suunnitelma myös tehdä. Päätös suunnitelman laatimisesta koskee laajasti yksityisiä yhteisöjä, kuntia, yksityisiä elinkeinoharjoittajia, uskonnollisia yhdyskuntia ja julkisoikeudellisia laitoksia, ei kuitenkaan ravintoloita. Ravintolatoimintaa koskee tartuntatautilainen 58 a pykälä. Eli lyhyesti todettuna tarkoituksena ei ole perua tapahtumia, vaan miettiä tosiasiallisia keinoja ehkäistä tartuntojen leviäminen lähikontakteissa.

Päätöstä ei sovelleta oppilaitosten toimintaan, varhaiskasvatukseen, ammattiurheilemiseen, eikä yksityis- tai perhe-elämää koskevaan toiminaan. Myöskään esimerkiksi vähittäiskaupan liiketilat eivät liity sovellettaviin tiloihin, eikä vaikkapa kirjaston normaalitoiminta.

Koronapassin käyttöönottaessa voi tapahtumia järjestää normaalisti, ottaen huomioon, ettei oireisena voi tulla paikalle ja hygieniasuosituksista täytyy pystyä huolehtimaan hyvin.

Kokoontumisrajoitukset eivät koske jatkuvaluonteista, normaalia toimintaa eivätkä työpaikkojen normaalia toimintaa.

Kuntaa koskevia tiloja, joita päätös koskee ovat esim. nuoriso- ja liikuntatalo, koskien nuorisopuolella tapahtumia ja liikuntapuolella kaikkea toimintaa salissa ja kuntosalilla. Kirjaston tapahtumia, sekä jäähallin päivittäistä toimintaa.

Liikuntapuolella ja harrastustoiminnassa vuorot alkavat 5 minuuttia myöhemmin ja päättyvät 5 minuuttia aiemmin. Näin pystymme estämään eri ryhmien lähikontaktit. Lisäksi otamme käyttöön yhden pukuhuonetilan, joka on ikääntyvien ryhmien käytössä. Nuorisopuolelta ei kuljeta liikuntasalin puolelle.  Jäähallilla on 15 minuutin välit ryhmien vaihdon välillä, sekä hygieniasuosituksia noudatetaan. Suunnitelmat ovat nähtävillä toimipisteissä.

Tulossa olevista tapahtumista on tällä hetkellä tiedossa seuraavaa;

  • 9.12 järjestettävään lasten jouludiscoon otamme käyttöön koronapassin. Koska passia ei tarvitse alle 16-vuotiailta, passin näyttäminen koskee lähinnä vanhempia.
  • 17.12 järjestettävän perjantaikuppilan yhteydessä pidetään myös nuokkarin pikkujoulut. Käytössä on koronapassi.
  • 22.12 Nuokkarin pikkujoulut on siirretty pidettäväksi 17.12.
  • 29.-30.12 Nuokkarin yötön yö järjestetään, käytössä ilmoittautuminen ja koronapassi.

Liikuntasalivuorot ovat käytettävissä muutoin normaalisti. Nuoriso- ja liikuntatalo on kiinni 23.-26.12 ja 31.12.21. Lasten kerhotoiminta jatkuu normaalisti. Vanhempien ei suositella saatella lasta sisätiloihin saakka, eikä oleskella harrastetilassa.  

Seuratkaa myös tapahtumien omia ilmoituksia, niistä löytyvät tiedot mm. koronapassin käyttöönotosta.

Tiedotamme lisää, mikäli tilanne muuttuu. Koronapassista ja päätöksistä löytyy paljon lisätietoa alla olevista linkeistä:

Lisätietoja

Reetta Tuovinen, vs. Hyvinvointijohtaja, Utajärven Kunta

Puh: 040 529 8359

 

päivitetty viimeksi: 07.12.2021 09:35