Kunnanjohtajan tervehdys syyskuu 2022
Julkaistu 03.10.2022

Syksyn keskellä talousarviota valmistellessa on aina hyvä pohtia jo kulunutta vuotta. Vuosi on ollut globaalisesti merkittävä koronapandemian ja Venäjän hyökkäyssodan vuoksi. Venäjän hyökkäys jatkuu yhä, energiakriisi ja geopoliittiset jännitteet suurvaltojen välillä varjostavat maailman talouden näkymiä ja näillä on merkittäviä heijasteita myös Suomen ja kuntien talouteen sekä meidän jokaisen elämään.

Utajärven kunnan ensi vuoden talousarvioon sisältyy suuria muutoksia mm. globaalin tilanteen ja hyvinvointialueuudistuksen myötä.  Kunnan talous on ollut useita vuosia ylijäämäinen, jonka turvin voimme rauhassa arvioida ja seurata toimintojen toteutumista ensi vuonna. Tuulivoimarakentamisen myönteiset lupapäätökset ja vuonna 2023 käynnistyvät lähienergiaan ja kiertotalouteen liittyvät miljoonien eurojen yritys- ja kehittämishankeinvestoinnit lisäävät luottamusta tulevaan. Myös hyvinvointialueen järjestämissuunnitelmassa esitetyt toimenpiteet tukevat kuntalaisten hyvinvoinnin edistämisen rajapintojen kehittämismahdollisuuksia kuntalaisten hyvän elämän tueksi.

Ensi vuonna etenemme vahvasti strategian toimenpideohjelmien mukaisesti. Investoimme erityisesti vuokra-asuntotuotantoon asuntokysynnän ollessa tällä hetkellä voimakasta. Vahvistamme edelleen Yrityspuisto Oy:n toimintaa ja kehitämme elinkeinoelämää erityisesti Hietaselän ja Mustikkakankaan lähienergia- ja kiertotalouslähtöisillä teollisuusalueilla, jossa olemme edelläkävijöitä. Yritykset ovat kiinnostuneita alueista ja ensi vuonna kuntaamme tuleekin merkittävä investointi aurinkoenergiaan, joka mahdollistaa lähienergian tuottamisen ensimmäisen vaiheen käynnistämisen paikallisesti Utajärvellä. Ensi vuonna teemme ponnistuksia myös matkailun kehittymiseen koko Oulujokilaaksossa, rakennamme rajapintoja kuntalaisten hyvinvoinnin edistämistyöhön hyvinvointialueen kanssa ja pidämme huolta laajasta palvelutarjottimesta erityisesti lapsiperhepaketin ja laajan opetussuunnitelman sekä opintoetujen tukemana. Järjestö- ja kohdeavustusten kautta tehtäviä toimenpiteitä vahvistamme osallisuuden kehittämisen ohella. 

Utajärvellä näyttää nyt olevan myönteistä kehitystä erityisesti yritysinnovaatioiden osalta. Myös asuntokysynnän ja päivähoidon kysynnän kasvu sekä syntyvyyden kasvu osoittaa, että kunnassa on myönteisiä avauksia menossa. Olemme saaneet verkostoyhteistyön kautta paljon vahvoja kumppaneita rinnallemme. Luottaen toisiimme, kumppaneihimme ja strategiseen suuntaamme jalat rohkeasti maassa, meillä on hyvät näkymät edetä kunnassa vahvana kuntatoimijana ja luoda kuntalaislähtöisiä hyvinvoinnin edistämisen toimintoja. Olemme kärkikehittäjäkuntien joukossa nyt ja tulevaisuudessa.

”Utajärvellä saa yrittää, kasvaa, menestyä, epäonnistua, yrittää uudelleen ja luoda mahdollisuuksia onnellisuudelle ja tehdään tätä yhdessä pikkuisen paremmin kuin muut”.

Anne Sormunen,
kunnanjohtaja

 

päivitetty viimeksi: 21.12.2022 14:57