Vetoa ja pitoa kuntatyöhanke päättymässä
Julkaistu 09.11.2022

Vaalan ja Utajärven kunnissa on syksystä 2020 lähtien panostettu työntekijöiden työhyvinvointiin ja työssä jaksamiseen aiempaa laajamittaisemmin, systemaattisemmin ja monipuolisemmin. Kunnissa on otettu käyttöön uudenlaisia käytänteitä ja työkaluja työhyvinvoinnin edistämiseksi. Kuntien työntekijöille on tarjottu myös erilaisia työhyvinvointia tukevia ja edistäviä palveluita. Osa palveluista on tarjottu henkilöstölähtöisesti kehitetyn digitaalisen työhyvinvointitarjottimen kautta, joka on otettu asteittain käyttöön vuoden 2021 aikana.

Kaikki toimenpiteet ovat perustuneet tarvekartoituksiin ja henkilöstölähtöiseen kehittämiseen. Näin on pystytty varmistamaan, että toimenpiteillä vastataan aitoihin tarpeisiin. Toteutetuista koulutuksista ja palveluista onkin saatu hyvää palautetta, ja ne on koettu hyödyllisiksi. Palvelut ovat parantaneet myös työssä jaksamista ja kannustaneet terveempiin elämäntapoihin. Lisäksi esimerkiksi yhteisöllisyyden edistäminen työyhteisöissä on koettu tärkeäksi etenkin koronapandemian aiheuttamien rajoitusten jälkeen.

Työhyvinvoinnin edistämisessä on tehty yhteistyötä paikallisten yritysten kanssa. Työhyvinvointitarjottimella on ollut tarjolla paikallisten yritysten tuottamia palveluita tarjoushintaan kuntien työntekijöille. Lisäksi erilaisissa työhyvinvointiin liittyvissä tapahtumissa on hyödynnetty paikallisia palveluntarjoajia mahdollisuuksien mukaan.

Utajärven kunnan varhaiskasvatuksessa on kehitetty mentorointimalli yhteistyössä Iin kunnan kanssa. Mentorointi on koettu Utajärvellä hyödyllisenä työkaluna, joka edistää jaksamista, innostusta ja kehittymistä työssä. Tämä näkyy positiivisesti myös kuntalaisille tuotetuissa palveluissa.

Johtopäätöksiä toimenpiteiden pitkän aikavälin vaikutuksista ei voida vielä tehdä. Muun muassa sairauspoissaolojen ja kyselyjen mukaan henkilöstön työhyvinvoinnissa on kuitenkin jo ollut nähtävissä positiivista kehityssuuntaa – tosin tuloksissa on otettava huomioon myös koronapandemian ja etätyön vaikutukset. Lisäksi työhyvinvointitarjottimen ja muiden toimenpiteiden saama positiivinen huomio on jo nyt näkynyt kuntien rekrytoinneissa. Vaikutus heijastuu varmasti työssä jaksamiseen, kuntien työnantajamielikuvaan ja sitä kautta osaavan työvoiman saatavuuteen jatkossakin.

Työhyvinvoinnin kehittämistä on tehty osana Vetoa ja pitoa kuntatyöhön -hanketta, jossa ovat olleet Utajärven ja Vaalan kuntien lisäksi mukana myös Iin kunta, Pudasjärven kaupunki ja Oulunkaaren kuntayhtymä. Hanketta ovat rahoittaneet Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen kautta Euroopan sosiaalirahasto (ESR) ja valtio sekä edellä mainitut organisaatiot. Hanke päättyy vuoden 2022 lopussa, mutta kehittämistyö jatkunee edelleen hankkeen loputtua.

 

päivitetty viimeksi: 27.12.2022 09:11