Avaa päävalikkoSulje päävalikko  

08.10.2018

Utajärvi rakentaa ensimmäisenä maailmassa GeoHouse Älykylän - 25 talon unelmayhteisön

Kunnanjohtaja Anne Sormunen: Kylään etsitään nyt asukkaita kehittämään konseptia ja rakentamaan omaa unelmakotiaan uudenlaiseen elinympäristöön


Utajärven kunta lähtee edelläkävijänä rakentamaan uudenlaista maaseutua. Kuntaan lanseerataan ensimmäisenä koko maailmassa laajan mittakaavan GeoHouse Älykylä -konsepti.

”Utajärven päättäjät ottavat rohkean askeleen lähtiessään uudenlaisen rakentamisen ja elämäntavan tielle. Utajärvellä on vahva tahtotila rakentaa kuntaan 25 talon Älykylä, jonka teknisissä ratkaisuissa huomioidaan ekologisuus ja omavaraisuus, ja elämisen tavassa vahva yhteisöllisyys ja onnellisuus”, toteaa kunnanjohtaja Anne Sormunen.

ÄlykyläTM on ASV Arctic Smart Village Oy:n kehittämä malli, jossa rakentaminen on mietitty asukaslähtöisesti elinkaariajattelulla. Kylä on yksilöllinen, kuntaan räätälöity ja asukkaiden toiveiden mukainen.

”Nykyiset rakenteet tekevät asumisesta kallista. Uudenlaisella ajattelutavalla vahvistetaan asukkaiden ja koko kunnan elinvoimaisuutta”, kuvailee toimitusjohtaja Juri Laurila.

Rakennusten osuus kasvihuonepäästöistä on peräti lähes 40 prosenttia. GeoHouse Älykylässä tavoitellaan hiilineutraalia asumista muun muassa uusiutuvan energian tuotannolla ja arjen kiertotaloutta toteuttamalla.

”Älykylä -alueelle rakennetaan tehokkaita ja monikäyttöisiä tiloja, joissa huomioidaan niin asumisen kustannukset kuin hyvinvoinnin edistäminen”, yhteistyössä mukana oleva arkkitehti Toni Yli-Suvanto toteaa.

”Toisinaan ajatellaan, että ekologisuus on vain rikkaiden hupia, mutta se ei ole niin. Joskus alkuinvestointi voi olla hankintavaiheessa hieman korkeampi, mutta rakennusten käyttökustannukset huomioiden kokonaiskustannukset ovatkin merkittävästi edullisemmat.”, Yli-Suvanto huomauttaa.

Rakennusten osalta GeoHouse Älykylä nähdään puurakentamisen tyyssijana, missä ympäröivä ainutlaatuinen luonto elää sopusoinnussa arkkitehtuurin kanssa.

Utajärvi etsii nyt Älykylä-henkisiä ihmisiä, jotka haluavat mukaan kehittämään konseptia ja rakentamaan omaa unelmakotiaan Utajärvelle.  Nyt ollaan tekemässä uutta elämäntapaa, joten mahdollisuudet ovat rajattomat, Anne Sormunen kuvailee.

Utajärven tavoite on saada kuntaan Älykylän myötä vähintään 50 uutta asukasta. Kylän rakentaminen aloitetaan heti, kun riittävä määrä tulevia asukkaita on saatu mukaan. Hankekyselyyn voi vastata netissä osoitteessa www.utajarvi.fi/geohouse.

”Utajärven kunnan palveluita räätälöidään parhaillaan uusiksi esimerkiksi lapsiperheiden osalta. Meillä on jo aamu- ja iltapäivätoimintaa koululaisille ulottuen toiselle luokka-asteelle asti ja suunnitteilla on muitakin palveluita, jotka tekevät perheiden arjesta huomattavasti helpompaa ja onnellisempaa”, Sormunen kertoo.

 

Lisätietoa:

www.utajarvi.fi/geohouse

www.arctic2020.fi/

Utajärven vt. kunnanjohtaja Anne Sormunen
anne.sormunen@utajarvi.fi, p. 040 482 6444

ASV Arctic Smart Village Oy toimitusjohtaja Juri Laurila
juri.laurila@arctic2020.fi, p. 040 514 5000

Arkkitehtitoimisto Toni Yli-Suvanto Oy, toimitusjohtaja Toni Yli-Suvanto
tys@toniylisuvanto.com, p. 040 741 1307

 

INFO:

GeoHouse Älykylä

- Utajärven kunnan hanke, jossa rakennetaan 25 talon ekologinen kyläyhteisö

- Rakentamisen ja asumisen kokonaiskustannukset minimoidaan, kylästä tulee energiaomavarainen

- Viihtyisyys, väljyys, yhteisöllisyys ja luontoarvot etusijalla

- Etätyönteon mahdollisuudet kunnossa: valokuitu ja sujuvaa pendelöintiä lähialueelle

- Edistää jakamistaloutta ja resurssiviisasta asumista: hankitaan kimpassa esim. vene, harrastevälineitä, ruohonleikkuri. Kylämummolat lapsiperheiden tueksi. Kimppakyytejä ja -autoja, kylän yhteinen puutarha, ym.

- Tavoite elää onnellisesti ja turvallisesti helpon arjen keskellä ekologisessa kyläympäristössä edullisin asumiskustannuksin

Arkistoon »

päivitetty viimeksi: 18.04.2018 23:41
Anna palautetta
Sulje
Anna palautetta