Avaa päävalikkoSulje päävalikko  

Lukukoiratoiminta

Mitä?

Lukukoira on pääasiassa kirjastoissa työskentelevä koira, jonka tehtävänä on kuunnella lukijaa ja olla läsnä. Koira ei arvostele eikä huomauta virheistä, vaan kuuntelee hyväksyen ja antaa huomion lukijalle. Lukukoiratoiminnan tarkoitus on innostaa lukemaan ja tukea lukemaan oppimista suorituspaineettomassa ympäristössä. Lukukoiratoiminnalla pyritään tarjoamaan lukijalle myönteisiä kokemuksia lukemisesta. Myös koirapelkoiset ihmiset voivat tulla lukemaan koiralle, vaikka lukemisen kanssa ei olisikaan vaikeuksia.

Lukukoiratoiminta on osa eläinavusteista toimintaa ja se perustuu vapaaehtoisuuteen. Lukukoiratoimintaan mukaan tulevien koirien tulee olla Kennelliiton koirarekisterissä tai FIX rekisterissä tunnistusmerkittyinä. Lukukoiran tulee olla perusterve, ihmisystävällinen koira, joka on perusluonteeltaan sopiva lukukoiratoimintaan. Toimintaan mukaan tulevalta koiralta edellytetään myös kykyä työskennellä toisten koirien läheisyydessä.

Miten?

Yksi lukuhetki kestää noin 15 minuuttia. Lukuhetkessä on paikalla koiran ja lukijan lisäksi koiran ohjaaja. Ohjaajan tehtävä on valvoa lukuhetkeä sivusta, mutta ei puuttua sen kulkuun. Kirjastosta on saatavana lukemiseen sopivia kirjoja, mutta halutessaan lukija voi lukea myös omaa kirjaa. Utajärven kirjastossa lukeminen tapahtuu musiikkihuoneessa.

Milloin?

Utajärven kirjasto järjestää lukukoiratoimintaa yhteistyössä Suomen Karva-Kaverit ry:n kanssa. Lukukoira vierailee Utajärven kirjastossa torstaisin 14.3., 21.3. ja 28.3. klo 17-18. Varaa aika 15 minuutin lukuhetkeen etukäteen puhelimitse 050 444 0029 tai sähköpostilla kirjasto@utajarvi.fi

Lähteet ja lisätietoa lukukoiratoiminnasta:

https://www.kennelliitto.fi/koirat/lukukoirat

https://www.kennelliitto.fi/files/lukukoiratoiminnan-laatusuositus

http://suomenkarvakaverit.fi/

päivitetty viimeksi: 19.02.2019 14:18
Anna palautetta
Sulje
Anna palautetta