Lihapata (10 henkilölle)
2 - 2,4 kg nuoren naudan lihaa vettä tai lihalientä maustepippuria suolaa
|
Liha leikataan suurehkoiksi kuutioiksi ja ruskistetaan uunissa. Vesi tai lihaliemi, suola ja maustepippuri lisätään. Annetaan hautua kypsäksi.
|
Hernetuuvinki
5 dl kuivia herneitä 1,5 dl vettä suolaa vehnäjauhoja kermaa tai maitoa sokeria voita
|
Herneet liotetaan yön yli ja keitetään kypsäksi suolalla maustetussa vedessä. Tuuvinki suurustetaan kermaan tai maitoon sekoitetuilla venhäjauhoilla. Maustetaan sokerilla, lisätään voita.
|
Lanttuloota
3 kg lanttuja vettä suolaa 100 gr voita venhäjauhoja 4 dl maitoa tai kermaa 6 rkl siirappia pippuria
|
Kuoritut lanttupalat keitetään suolalla maustetussa vedessä hyvin kypsiksi. Sitten ne soseutetaan ja lisätään voi, maito, venhäjauhot, siirappi ja pippuri. Sose vatkataan tasaiseksi, pannaan voideltuun vuokaan ja paistetaan miedossa uunin lämmössä.
|
Porkkanalaatikko
2 kg porkkanoita vettä suolaa maitoa tai kermaa vehnäjauhoja sokeria
|
Kuoritut porkkanat keitetään suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Sitten ne soseutetaan ja joukkoon lisätään maito ja vehnäjauhot. Maustetaan sokerilla ja suolalla. Sose pannaan voideltuun vuokaan ja paistetaan vaalean ruskeaksi.
|
Ohut ruisleipä
hapanleivän juurta vettä ruisjauhoja suolaa
|
Juurisaaviin, jossa on yhden leivän verran hapanleivän juurta, pannaan huoneenlämpöistä vettä. Siihen lisätään huoneenlämpöisiä ruisjauhoja ja sekoitetaan tasaiseksi puuromaiseksi taikinaksi. Taikina vastataan seuraavana aamuna käsin. Samalla lisätään suola, tarvittaessa hiivaa ja lämpimiä ruisjauhoja sopivan vahvaksi taikinaksi. Kun taikina on noussut, leivotaan ohuita reikäleipiä. Kun leivät ovat nousseet, paistetaan ne kuumassa uunin lämmössä kypsiksi.
|
Mariasoppa
6 dl marjamehua tai tuoreita marjoja 1,4 dl vettä 4 rkl perunajauhoja 1-2 dl sokeria
|
Marjamehu ja vesi kuumennetaan. Lisätään pieneen, kylmään vesitilkkaan sekoitetut perunajauhot. Kiehautetaan, maustetaan sokerilla.
|
päivitetty viimeksi: 11.05.2016 02:27