Ohita päävalikko
Takaisin etusivulle
Avaa päävalikkoSulje päävalikko  
Ohita sivuvalikko

Utajärven historiaa

Utajärvellä on ollut asutusta jo kivikaudella. Ennen etelästä 1500-luvulla tulleita asukkaita saamelaiset asuttivat näitä seutuja. Muistoksi heistä on paikannimistöön jäänyt monia sanoja esim. Utajärvi ja Rokua. Aluksi asutus keskittyi jokivarteen. Kunnan perustamisvuodeksi katsotaan vuosi 1865.

Asukkaita on nykyisin noin 2639. Korkeimmillaan asukasmäärä oli Oulujoen valjastamisen aikoihin 1940- ja 1950 -luvuilla, jolloin paikkakunnalle saapui voimalaitosten rakentajia. Vuonna 1954 valtioneuvoston päätöksellä Utajärven kunnasta erotettiin osa Oulujokivarresta liitettäväksi perustettavan Vaalan kunnan alueeksi.

Oulujoki oli tärkeä kulku- ja kauppareitti

Ennen vanhaan Utajärven kuntaa halkova Oulujoki oli tärkeä kulkureitti matkustavaisille, tervalle ja muulle kauppatavaralle. Se tarjosi myös kalaa pöytään sekä elannon koskenlaskijoiden ammattikunnalle. Joki on valjastettu 1940- ja 1950-luvuilla. Vielä tänäänkin Oulujoki on komea ja ylväs joki, joka tarjoaa mahdollisuuksia kalastukseen ja monenlaiseen virkistyskäyttöön. Kiiminkijoki kunnan pohjois-osassa sen sijaan on edelleen vapaa joki koskineen.

Toiseen maailmansotaan asti Utajärvi oli maatalousvaltainen pitäjä. Oulujoen valjastamisen myötä elinkeino muuttui, nykyisin yli puolet utajärvisistä saa elantonsa pääasiassa palveluammateissa. 

Utajärven Kotiseutumuseo kirkon vieressä. Vene on turistivene, jollaisella turisteja Oulujoella soudettiin.

Tarinoita Utajärveltä -kirjasarja

Utajärven Elinympäristön kehittämisohjelma 2015 -hankkeen kautta kerättiin monenlaista muun muassa suusanallista perimätietoa. Tarinat kirjoitettiin muistiin ja julkaistiin neljänä kirjana - syntyi kirjasarja Tarinoita Utajärveltä.

Kirjoja voi ostaa Utajärven asiointipisteestä, Utajärven kirjastosta, ja Rokuan Health & Spasta. Yhden kirjan hinta on kahdeksan euroa ja koko kirjasarjan hinta 30 euroa. Kirjoja voi tilata myös osoitteesta kirjaamo@utajarvi.fi, tai puhelimitse Utajärven Asiointipisteen puhelinnumerosta 08 5875 5700. Tilattuihin kirjoihin lisätään viiden euron käsittelymaksu sekä postimaksu ja postiennakkolisä. Kirjoja toimitetaan vain postiennakolla.

Lisätietoja antaa:

Antti Viitala

Kulttuurituottaja

Toimiala: Hyvinvointipalvelut
Toimipiste: Forum, Vanhatie 6
Palvelu: Kulttuuripalvelut
Sähköposti: antti.viitala@utajarvi.fi
Puhelin: 040 643 0920

Kirjat on julkaistu myös selailuversioina. Pääset tutustumaan kirjoihin alla olevista linkeistä:

päivitetty viimeksi: 05.10.2021 10:42

Käytämme evästeitä sivuston toiminnoissa, sosiaalisen median ominaisuuksien tarjoamiseen ja liikenteen analysointiin.
Tietoa sivustosta