Ohita päävalikko
Takaisin etusivulle
Avaa päävalikkoSulje päävalikko  
Ohita sivuvalikko

Kulttuurinähtävyydet

Nähtävää Utajärvellä

 

Ahmaksen kalevalainen perinnekylä
Kylässä on talkoilla sinne siirrettyjä vanhoja rakennuksia - esim. runonlaulajien pirtti savusaunoineen, sepän paja, aittoja, torni ym. Kylässä asui satoja vuosia sitten tarujen sanakari Lasse Räisänen, jonka sanottiin olevan muita väkevämpi, iso ja riuska. Hän siis Iso-Räisäsen patsas sijaitsee Ahmaksen kalevalaisessa perinnekylässä kuten myös Runonlaulajien muistomerkki. Esite Ahmas - runonlaulajien kylä.

 

Juorkunan koulun muistomerkki
Muistomerkki paljastettiin Kotiseutuviikolla vuonna 2007. Se sijaitsee Juorkunan kylältä Särkijärven suuntaan n. 5 km tien oikealla puolella.

 

Kirjasto

Utajärven kirjasto on valmistunut vuonna 1987. Sen suunnitteli arkkitehtuuritoimisto H.Pyykkönen. Kirjastoautotoiminnan lakattua ja tallin jäätyä tyhjilleen, otettiin osa autotallista käyttöön. Sinne sijoitettiin mm. kotiseutukokoelma ja näyttelytila.
Jatkosodassa kadonneen särkijärveläisen sotamies Matti Kinnusen maalliset jäännökset tuotiin kotimaan multiin vuonna 1997. Samalla löytyneet tavarat mm. taskukello, asetettiin vitriiniin kirjaston käsikirjastoon. Linkki Kirjastovirmaan. Osoite: Anttilantie 13, 91600 Utajärvi.

 

Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki
Muistomerkki sijaitsee kirkon pihalla. Linkki Kirjastovirmaan. Esite Utajärven kulttuuripolku.

 

 

Kivipuisto
Utajärven Kivipuisto on perustettu vuonna 1993. Se esittelee yli 50 kookkaan näytelohkareen avulla Suomen kallioperän kehityksen aikaan sidottuna kehitystarinana. Puiston vanhin kivi on Euroopan Unionin kallioperän vanhinta kiveä, Siuruan gneissiä (ikä 3,5 mirjadia vuotta).
Kivipuisto sijaitsee kirkonkylällä, Valtatie 22:n varrella samalla tontilla leipomon kanssa. Opasteissa on suomenkielisten tekstien rinnalla englanninkieliset tekstit. Esite: Utajärven kulttuuripolku.

 

Kirkko ja tapuli


Kirkko on rakennettu v. 1762 ja tapuli v. 1764, molemmat ylikiiminkiläisen Heikki Väänäsen johdolla. Kirkko oli alunperin länsitornillinen hirsiarkkukirkko. 1800-luvun lopulla se muutettiin uusgoottilaiseen muotoon. Kirkko on entisöity v. 1970 ja silloin se sai takaisin myös alkuperäisen punamultavärinsä.
Kirkon vieressä sijaitsevat myös sankarihaudat muistomerkkeineen sekä Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki. Sankarivainajien muistomerkin on suunnitellut arkkitehti Uki Heikkinen ja reliefin siihen on suunnitellut akateemikko Oskari Jauhiainen. Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki on punagraniittia, pystytetty v. 1958.
Aikoinaan vainajat haudattiin kirkkotarhaan, samalla paikalla on tänäpäivänä sankarihaudat, nykyisin hautausmaa on Syväojalla. Kirkkotarhassa on yksi säilynyt vanha hauta. Se kuuluu vuonna 1852 kuolleelle kappalaiselle, Emanuel Kolströmille. Leposijasta kertoo valurautaristi kivipylväineen ja kettinkeineen.
Kirkon pihassa seisoo komea mänty, joka perimätiedon mukaan on piiskausmänty.
Kirkko ja tapuli sijaitsevat Kirkkotiellä. Esite: Utajärven kulttuuripolku.

 

Kotiseutumuseo

Utajärven Kotiseutuyhdistys ry:n ylläpitämä Kotiseutumuseo sijaitsee kirkon vieressä. Se on tehty vanhaan jyvämakasiiniin, joka on ollut olemassa ainakin jo vuonna 1874. Luetteloituja esineitä on n. 300 kpl.
Museolla on lisäksi omistuksessaan 1900-luvun alkupuolen mallin mukaisesti valmistettu koskivene, jota säilytetään museon tontilla katoksessa.
Museon vieressä kasvaa suuri, komea mänty, jota piiskausmännyksi sanotaan. Kirjallista todistetta siitä, että ketään olisi sen juurella piiskaamalla kuritettu tai rangaistu ei ole tiettävästi jäänyt, mutta näin suusanallinen perimätieto kertoo.
Museo on avoinna kesäisin ainakin Kotiseutuviikolla. Muutoin avoinna sopimuksesta. Kotiseutumuseo sijaitsee Kirkkotiellä kirkon vieressä. Esite: Utajärven Kotiseutumuseo.

 

 

Kutukukkula ja penkkatie
Penkkatie välille Utanen-Utajärvi syntyi Oulujoen valjastamisen yhteydessä. Joesta ruopatut maamassat koottiin suuriksi penkoiksi. Vuosien kuluessa ne ovat metsiköityneet. Penkan päällä kulkee tie, josta on kauniit näköalan Utajärvelle ja kirkonkylälle. Penkkatien varrella on myös "Kutukukkula",  jonka päältä näkee kauemmaksi. Esite: Utajärven kulttuuripolku.

 

 

Kurimo
Kurimonkoski sijaitsee Kiiminkijoessa, Särkijärven kylässä. 1800-luvun lopulla Kurimossa toimi järvimalmia raaka-aineenaan käyttänyt rautatehdas. Nyt alue on muinaismuistolain tarkoittama rauhoitettu muisnaismuisto. Muistona entisestä loistosta luonnonkauniin Kurimonkosken partaalla on nähtävillä ruukin jäänteet, kuonakasoja ja komea kuusiaita. Esite:Järvimalmiruukki Kurimuskosken partaalla.

 

 

Riippusilta
Riippusilta sijaitsee Keskiniskalla, n. 16 km Utajärveltä Vaalan suuntaan. Sen rakennutti Oulujoki Osakeyhtiö v. 1957. Ennen Oulujoen valjastamista alkoi sillan kohdalta Oulujoen pahin koski - Ahmaskoski. Riippusillan luona, joen pohjoisrannalla on kota, wc ja pöytä/penkkirakennelma, jotka mahdollistavat paikalla retkeilyn.

 

Rokuan kansallispuisto

Rokuan Kansallispuisto on Suomen pienin kooltaan, mutta luonnoltaan yksi erikoisimmista. Kansallispuisto käsittää osan harju- ja dyynimuodostumasta.  Kansallispuiston maa-alasta liki kaikki on karua kangasmetsää, loput maa-alasta on pieniä nevoja suppien pohjalla ja lampien rannoilla. Jäkälä peittää maanpintaa valkeana mattona koko alueella. Alueella on opastettuja vaelluspolkuja. Opastuskeskus Supassa voi nauttia paitsi kahvit myös pysyvästä näyttelystä Rokua - saari, jonka meri hylkäsi.

 

Roomaripatsas
Patsas sijaitsee Utajärven torilla. Sen on vuonna 1985 pronssiin valanut kuvanveistäjä Risto Saalasti. Patsas kuvaa roomarin eli lautturin ammattia.
Tarinaa roomarista. Esite: Utajärven kulttuuripolku.

 

 

Sankarihaudat ja muistomerkki
Sankarihaudat ja sankarivainajien muistomerkki sijaitsevat kirkkotarhassa.
Linkki Kirjastovirmaan. Esite: Utajärven kulttuuripolku.

 

 

Sotkakosken möljä

Möljä on kosken kohdalle jokeen rakennettu kiveys. Kiveystä pitkin kulkien ihmiset vetivät venettään ylävirtaan. Kun Oulujoen pinta nousi joen valjastamisen myötä, jäivät möljät veden alle. Sotkakosken möljä jäi poikkeuksellisesti kuivalle maalle. Niinpä se pääsi likipitäen oikeaan elementtiinsä kun Fortum ja Utajärven kunta kunnostivat entistä Oulujoen pohjaa ja patosivat entisen joen uoman. Sotkakosken möljä sijaitsee Sotkan hautausmaan takana. Kulku möljälle on hieman vaikeaa, rannalle menee polku, mutta ranta on jyrkkä.

 

Utajärvinen turistivene
Utajärvinen venemestari Martti Koivumäki valmisti utajärvisen turistiveneen 2003. Utajärven Kotiseutuyhdistys omistaa veneen ja säilyttää sitä museon tontillaan omassa katoksessaan. Venemalli on ollut käytössä Oulujoella joen vielä ollessa vapaana. Esite: Utajärven Kotiseutumuseo.

 

Veteraanipuisto ja Veteraanikivi
Veteraanipuisto ja Veteraanikivi sijaitsevat kirjastoa vastapäätä. 
Linkki Kirjastovirmaan. Esite:Utajärven kulttuuripolku.

 

päivitetty viimeksi: 30.01.2020 10:08