Utajärven kouluruokailu loistaa valtakunnallisessa KouluterveyskyselyssäJulkaistu 05.11.2025 Vuoden 2025 Kouluterveyskyselyn tulokset osoittavat, että Utajärven kouluruokailu on valtakunnallisesti huippuluokkaa. Sekä perusopetuksen 8.-9.-luokkalaiset että lukiolaiset arvioivat koululounaan erittäin myönteisesti niin maun, määrän, ajankohdan kuin ruokailuun varatun ajan osalta. Kouluruokailukysymysten keskeiset tulokset Utajärven koulu, perusopetus (8.–9. luokat): 92 % kokee koululounaan maultaan hyväksi (koko maa: 42 %) 98 % kokee lounaan tarjoiluajan sopivaksi (koko maa: 82 %) 92 % kokee ruokaa olevan riittävästi (koko maa: 83 %) 96 % syö koululounaan päivittäin (koko maa: 56 %) 86 % kokee ruokailuun varatun ajan riittäväksi (koko maa: 77 %) Utajärven lukio: 89 % kokee koululounaan maultaan hyväksi (koko maa: 61 %) 100 % kokee lounaan tarjoiluajan sopivaksi (koko maa: 89 %) 100 % kokee ruokaa olevan riittävästi (koko maa: 92 %) 74 % syö koululounaan päivittäin (koko maa: 64 %) 97 % kokee ruokailuun varatun ajan riittäväksi (koko maa: 89 %) Mitä syitä hyvien tulosten taustalta löytyy? Kouluruokailua ohjaavat Utajärven kunnan ruokapalvelutyönjohtaja Anne Hamarin mukaan valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositukset. Ruoka on monipuolista, vaihtelevaa ja ravitsemuksellisesti täysipainoista. ”Kouluruokailua ei Utajärvellä nähdä vain lounastaukona, vaan se on samalla myös osa koulun kasvatustehtävää ja koululaisten lepohetki”, Hamari toteaa. Kouluruoka valmistetaan pääsääntöisesti alusta asti itse, ja ruokalistaan sisältyy myös oppilaiden toiveita. Suosituimpia ruokia Hamarin mukaan ovat mm. pastaruoat, puurot, lohikeitto, pyörykät ja nuggetit. Suosiota ovat nostaneet myös kasvissosekeitto sekä kasvislasagnette. Joka päivä tarjolla on myös kasvisvaihtoehto. Raaka-aineissa suositaan lähiruokaa, kuten Viskaalin tilan lihaa ja lähialueiden kasviksia. Ruokalista on kuuden viikon kiertävä ja vaihtuu kahdesti vuodessa huomioiden juhlapyhät ja teemapäivät. Utajärvellä kouluruokailua kehitetään yhteistyössä oppilaskunnan, opettajien, ateriapalvelujen, terveydenhuollon ja vanhempien kanssa. Kouluruokatoimikunta kokoontuu kahdesti vuodessa ja kuuntelee oppilaiden toiveita herkällä korvalla. Utajärven keittiöhenkilökunta on kokenutta ja ammattitaitoista, ja heitä ohjaa vahva halu kehittyä työssään. Utajärven kouluruokailu onkin saanut myös valtakunnallista tunnustusta, sillä se sai elokuussa 2024 Ammattikeittiöosaajat ry:n myöntämän Kouluruokadiplomin, joka on tunnustus ravitsemuksellisesti, kasvatuksellisesti ja ekologisesti kestävän kouluruokailun edistämisestä. Lisätiedot: Anne HamariRuokapalvelutyönjohtaja, Utajärven kuntapuh. 040 663 9650, anne.hamari@utajarvi.fi