Biohiili tuotetaan korkeassa lämpötilassa, vähähappisessa pyrolyysissä eli kuivatislauksessa. Raaka-aineena käytetään kasviperäistä biomassaa, kuten olkea, pajua ja järviruokoa. Muita mahdollisia raaka-aineita ovat orgaaniset sivu- ja jätevirrat, mukaan lukien puutarha- ja viherjätteet, rakennusten purkupuu ja mädätysjäännös.
Huokoisen rakenteensa ansiosta biohiili parantaa maaperän veden ja ravinteiden pidätyskykyä. Biohiilen huokoset toimivat lisäksi oivallisena ”hotellina” maaperän pieneliöille joka omalta osaltaan parantaa maan elinvoimaa. Biohiili soveltuu myös muun muassa vesien puhdistamiseen ja sillä voi korvata fossiilista hiiltä terästuotannossa.
Sovelluskohteesta riippuen hiili voi olla sidottuna biohiileen hyvinkin pitkiä aikoja, mikä hillitsee ilmastonmuutosta. Biohiili talous- ja ilmastohyötyineen on yksi keino vastata turpeen energiakäytön vähentämisestä johtuneisiin alueellisiin haasteisiin.
Hankkeessa pyritään edistämään PK-yritysten bio- ja kiertotalouskonseptien kehittämistä biohiilen toimialalla. Keskeisiä tavoitteita ovat:
Hanke toteutetaan osana EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelmaa ”Uudistuva ja osaava Suomi 2021 – 2027” ajanjaksona 01.10.2023 – 31.12.2026. Hankkeeseen osallistuvat päähankkeen toteuttaja Oulun yliopisto sekä osahankkeen toteuttajat Oulu ammattikorkeakoulu, Luonnonvarakeskus, Vaasan yliopisto, Utajärven kunta ja Maaseudun sivistysliitto.
Hankkeen kokonaisbudjetti on noin 2,5 miljoonaa euroa, joista 80 % katetaan Oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta (JTF). Rahoittavana viranomaisena toimii Pohjois-Pohjanmaan liitto.
Biohiilen aika -hanke LinkedInissä