Siirry sisältöön

Taidetta kylille -hanke

Alla esittelyt Taidetta kylille -hankkeen yhteisöllisistä taideprojekteista sekä kylätaiteilijoista. Kaikki projektit on toteutettu yhdessä Utajärvisten ihmisten kanssa.

Naaman kylä

Alma ja Antti

Naaman kylän lämminhenkinen kylätarina sai kylätaiteilija Katri Oksasen inspiroitumaan mosaiikkikuvateoksesta, joka kertoo Naaman kylän historian ihmisistä ja heidän elämästään. Teoksen materiaalina on käytetty kierrätysposliinia. Teos toteutettiin yhdessä kyläläisten kanssa.

Teos sai nimekseen Alma ja Antti ja se sijaitsee Naaman kylätalon ulkoseinässä osoitteessa: Naamantie 122, 91600 Utajärvi. Teos jatkuu kylätalon sisäseinillä valokuvakollaasin muodossa.

Tuottaja-taiteilija Katri Oksanen, turkulainen luova tuottaja ja ohjaaja, joka tekee myös yhteisötaide- ja musiikkialan projekteja.

Katso Naaman kylän video ja kuvat teoksen valmistumisesta:

Naaman kylän kyläläiset toteuttamassa mosaiikkiteosta pöydän äärellä.

Kirkonkylä, nuorten teos

Musiikin virtaa

Nuorten fiktiivisen kylätarinan pohjalta toteutettiin yhdessä nuorten kanssa reliefimäinen keramiikkateos. Teoksen kuvallisina sekä rakenteellisina elementteinä ovat Oulujoki kaloineen ja tarinallinen Hiidenlinna, joka samalla kuvaa myös Oulujoen patoamista vesivoimalle sekä nuorille tärkeä musiikki.

Kuvataiteilija Oili Nissinen on Utajärvineen taiteilijalla ja kuvataidekasvattajalla, jolla on pitkänlinjan kokemus yhteisötaideprojekteista.

Teos on sijoitettu Utajärven jäähallin ulko-oven viereen seinälle, osoitteeseen Koulutie 6, 91600 Utajärvi.

Ks. video

 

Juorkunan kylä

Kiehuva lähde

Juorkuna, erämaiden kylä, kiehuvat lähteet, voimakkaat juuret, kotiseuturakkaus, yhteisöllisyys sekä kylältä löytyvät kivet saivat kylätaiteilija Nissisen innostumaan teosajatuksesta, jonka teemana ovat kiehuvaa lähdettä kuvaava osa sekä kylätarinan tekstit. Teoksen päämateriaalina on käytetty kyläläisten toiveesta kiviä.  Kivien lisäksi teokseen tuli keramiikkalaattoja, joissa on Juorkunan kylää ja kyläläisiä yhdistäviä teemoja teksteinä. Teos muodostui lopulliseen muotoonsa vuoropuhelussa kyläläisten kanssa.

Kuvataiteilija Oili Nissinen on Utajärvineen taiteilijalla ja kuvataidekasvattajalla, jolla on pitkänlinjan kokemus yhteisötaideprojekteista.

Teos sijaitsee Juorkunan kylätalon, Havulan pihalla osoitteessa Olvasjärventie 1.

Juorkunan kylätalo Havula

Kiehuva lähde teos.

 

Sanginkylä

Elämän lanka

Sanginkylän teos Elämän lanka, tuo näkyviin alueen luonnon eläimineen sekä kertoo jotain olennaista kylästä: sen lämminhenkisyyden ja yhteisöllisyyden. Teoksen materiaalina on käytetty puuta ja se sijaitsee Valkeisen rannalla Sangin kylällä. Osoitteessa Puolangantie 207, 91620 Utajärvi.

Kari Viinikangas on pitkänlinjan veistotaiteilija Vihannista, joka veistää tarinoita puupölkyn sisältä näkyvään muotoon.

Elämän lanka taideteos.

 

Ahmas

Petäjän katveessa

Ahmaksen isokokoinen puureliefi kertoo alueen mystisestä historiasta, henkilöistä ja luonnosta. Teoksen eteen on veistetty iso penkki, josta voi ihailla teosta. Ahmaksen teos on syntynyt teosta tehdessä kyläläisiä kanssa käytyjen keskustelujen pohjalta. Teoksen materiaalina on käytetty lähialueelta kaadettua 170 vuotta vanhaa petäjää. Teos sijaitsee Lintutornitien risteykseen.

https://www.outdooractive.fi/fi/poi/utajaervi/ahmasjaerven-lintutorni-utajaervi/802575213/

Kari Viinikangas on pitkänlinjan veistotaiteilija Vihannista. Viinikangas veistää tarinoita esiin puun sisältä näkyvään muotoon.

Petäjän katveessa taideteos.

 

Utoslahti-Lahdensuu

Lähekkö nää tanssimaan?

Utoslahti-Lahdensuun kylätarinan tanssilavateemasta lähti syntymään idea tanssilavan lipunmyyntiportista. Teoksesta muodostui pieni läpikuljettava tanssilava, jossa jo ensimmäinen tanssipari on lähdössä tansseihin teoksen nimen Lähekkö nää tanssimaan? mukaisesti. Teos muodostui lopulliseen muotoonsa yhdessä kyläläisten kanssa käymien keskustelujen ja yhteisen tekemisen kautta. Teoksen päämateriaalina on puu.

Aimo Laitinen on Utajärvellä syntynyt veistotaiteilija, jonka erityisalaa ovat puureliefit ja ihmisfiguurit.

Teos sijaitsee osoitteessa Uittolenkki, 91600 Utajärvi (kodan ja leikkikentän välissä)

Lähekkö nää tanssimaan taideteos.

 

Kirkonkylä, kirjastonpiha

Elävä veistos

Utajärven kirkonkylälle kirjaston pihalle Kaisa Salmi työsti yhdessä Utajärvisten kanssa isokokoisen kasveista koostuvan barokkimekkoisen veistoksen, jonka materiaaleina ovat kasvit ja kukat. Historiassa esiin nostetaan monesti mieshenkilöt, mutta tämä teos nostaa kunniaan Utajärveläiset naiset. Taiteilija valitsi henkilön, jonka kunniaksi teos tehtiin: Utajärven vanhin asukas, Hanne Seura 103 vuotta. Hänen kasvot tulivat mukaan veistokseen. Syksyllä veistoksen kasvit jaetaan ja veistos puetaan talviasuun. Teoksen kukat uusitaan joka vuosi ja valitaan uusi henkilö, jonka kunniaksi teos kukitetaan.

Kaisa Salmi, helsinkiläinen nykytaiteilija on viettänyt kesänsä Oulujoen varrella vuodesta 1969 alkaen. Salmi työskentelee elokuvan, installaation, performanssin ja osallistavien taideprojektien parissa. Hänet tunnetaan valtavista teoksista, kuten Plastic mama (2019) Helsinki, Fellmanin pelto performanssi (2013) Lahti sekä Oulun Ruusukatu (2016).

Teos sijaitsee Utajärven kirjaston pihalla, osoitteessa Anttilantie 13, 91600 Utajärvi.

Kukkaistutuksista valmistettu Elävä veistos taideteos.

 

Kirkonkylä, ladot

Käpylehmät

Ilpo Mikkonen innostui 22-tien varressa olevista ladoista ja halusi tuoda asukkeja niiden ympärille. Idea teokseen lähti Utajärven kirkon paanukatosta ja tervasta, joka kuuluu olennaisesti kunnan historiaan sekä maataloudesta eläimineen. Teoksen materiaaleina on käytetty paanuja ja tervaa. Sen valmistamiseen osallistui maahanmuutto työn porukka sekä Utajärvisiä ihmisiä.

Ilmo Mikkonen on helsinkiläinen nukketeatteritaiteilija, joka vanhemmat ovat Utajärvisiä. Lapsuutensa kesät Mikkonen on viettänyt Utajärven mummuloissa ja nykyisin hän asuu Utajärvellä noin puolet vuodesta. Hänestä on hauskaa leikitellä mittasuhteilla.

Teos sijaitsee valtatie 22 varrella kirkonkylän kohdalla sijaitsevassa ladossa

Käpylehmät taideteos.

 

Lisätietoja tarvittaessa antaa kulttuurituottaja Antti Viitala antti.viitala@utajarvi.fi/040 643 0920.

Tapahtuman tuotannossa on ollut mukana myös Maaseudun Sivistysliitto ry.

Hankkeen rahoitti Taiteen edistämiskeskus harvaan asuttujen alueiden taide- ja kulttuuritoimintaan suunnatun erityisavustuksen kautta (HaMa) sekä Utajärven kunta. 

päivitetty viimeksi: 09.07.2024 09:34