Kulttuurinähtävyydet

Juorkunan koulun muistomerkki

Muistomerkki paljastettiin Kotiseutuviikolla vuonna 2007. Se sijaitsee Juorkunan kylältä Särkijärven suuntaan n. 5 km tien oikealla puolella.

Kirjasto

Utajärven kirjasto on valmistunut vuonna 1987. Sen suunnitteli arkkitehtuuritoimisto H.Pyykkönen. Kirjastoautotoiminnan lakattua ja tallin jäätyä tyhjilleen, otettiin osa autotallista käyttöön. Sinne sijoitettiin mm. kotiseutukokoelma ja näyttelytila.
Jatkosodassa kadonneen särkijärveläisen sotamies Matti Kinnusen maalliset jäännökset tuotiin kotimaan multiin vuonna 1997. Samalla löytyneet tavarat mm. taskukello, asetettiin vitriiniin kirjaston käsikirjastoon.

Lue lisää Utajärven kirjastosta tästä linkistä.

  • Osoite: Koulutie 1, 91600 Utajärvi.

Kutukukkula ja penkkatie

Penkkatie välille Utanen-Utajärvi syntyi Oulujoen valjastamisen yhteydessä. Joesta ruopatut maamassat koottiin suuriksi penkoiksi. Vuosien kuluessa ne ovat metsiköityneet. Penkan päällä kulkee tie, josta on kauniit näköalan Utajärvelle ja kirkonkylälle. Penkkatien varrella on myös "Kutukukkula",  jonka päältä näkee kauemmaksi.

Lue lisää Utajärven kulttuuripolku-esitteestä(PDF).

Rokuan kansallispuisto

Rokuan Kansallispuisto on Suomen pienin kooltaan, mutta luonnoltaan yksi erikoisimmista. Kansallispuisto käsittää osan harju- ja dyynimuodostumasta.  Kansallispuiston maa-alasta liki kaikki on karua kangasmetsää, loput maa-alasta on pieniä nevoja suppien pohjalla ja lampien rannoilla. Jäkälä peittää maanpintaa valkeana mattona koko alueella. Alueella on opastettuja vaelluspolkuja. Opastuskeskus Supassa voi nauttia paitsi kahvit myös pysyvästä näyttelystä Rokua - saari, jonka meri hylkäsi.

Lue lisää Rokuan kansallispuistosta tästä linkistä.

Sotkakosken möljä

Möljä on kosken kohdalle jokeen rakennettu kiveys. Kiveystä pitkin kulkien ihmiset vetivät venettään ylävirtaan. Kun Oulujoen pinta nousi joen valjastamisen myötä, jäivät möljät veden alle. Sotkakosken möljä jäi poikkeuksellisesti kuivalle maalle. Niinpä se pääsi likipitäen oikeaan elementtiinsä kun Fortum ja Utajärven kunta kunnostivat entistä Oulujoen pohjaa ja patosivat entisen joen uoman. Sotkakosken möljä sijaitsee Sotkan hautausmaan takana. Kulku möljälle on hieman vaikeaa, rannalle menee polku, mutta ranta on jyrkkä.

Utajärvinen turistivene

Utajärvinen venemestari Martti Koivumäki valmisti utajärvisen turistiveneen 2003. Utajärven Kotiseutuyhdistys omistaa veneen ja säilyttää sitä museon tontillaan omassa katoksessaan. Venemalli on ollut käytössä Oulujoella joen vielä ollessa vapaana. 

Lue lisää Utajärven Kotiseutumuseon esitteestä.

 

päivitetty viimeksi: 17.03.2024 11:20