Avaa päävalikkoSulje päävalikko  

Maailman ensimmäinen GeoHouse-Älykylä – unelmakotiyhteisö rakennetaan nyt!

"Helpon arjen elämä ulotetaan koko kuntaan, lapsiperheille on Utajärvellä tuntuvia etuja, GeoHouse Älykylä tuo asumiseen edullisuutta ja ekologisuutta", kunnanjohtaja Anne Sormunen

 

Utajärven GeoHouse Älykylä on uuden ajan asumisen malli, jolla asumisen elinkaaren eri vaiheet on mietitty aidosti asukkaan ehdoilla. Elinvoimaisuutta synnyttää asumisosuuskunta, jonka omistavat kylän asukkaat. Kohtuullisella alkuinvestoinnilla pääsee nauttimaan omistusasumisen hyödyistä rauhallisessa ympäristössä. Kaikki tämä yhdistettynä Utajärven kunnan kattaviin etuihin ja vireään toimintaympäristöön luovat ainutlaatuiset puitteet maaseudulla asumiselle.

Asuinalueen suunnittelu pohjautuu ASV Arctic Smart Village Oy:n Älykylä®-konseptiin, josta valikoidaan juuri tähän kohteeseen sopivat ominaisuudet. Utajärven kunta tekee asuinalueen tiimoilta tiiviisti yhteistyöstä konseptin omistavan ASV Arctic Smart Village Oy:n ja aluesuunnittelua tekevän Toni Yli-Suvanto Architects Oy:n kanssa. Kuluneen kevään aikana Pohjois-Pohjanmaan liiton myöntämä Alueelliset innovaatiot ja kokeilut (AIKO) –rahoitus on tukenut vahvasti projektin eteenpäin viemistä.

Edullisuutta elämiseen
GeoHouse Älykylässä rakentamisen ja elämisen kustannukset tuodaan alemmas ryhmärakentamisen ja asumisosuuskunnan avulla. Elinvoimaisuutta tuo muun muassa omavarainen energiantuotanto ja yhteisomistajuus. Näin lasketaan arjen kustannuksia ja lisätään resurssitehokkuutta. GeoHouse Älykylässä kaikkea ei tarvitse omistaa itse, vaan osuuskunta voi omistaa hyödykkeitä, kuten sähköauton, ruohonleikkurin ja työkaluja. Tällöin niiden käyttöaste nousee, käytössäsi olevien laitteiden valikoima paranee ja säästät rahaa.

Myös Utajärven kunta kantaa oman kortensa kekoon kuntalaisen talouden tukemiseksi. Kunnassamme on tarjolla kattava lapsiperhepaketti, joka pitää sisällään maksuttoman päivähoidon ja 300 euron suuruisen kotihoidontuen kuntalisän perheen nuorimmasta alle 2-vuotiaasta lapsesta. Lisäksi kunnan ikäihmisten palveluseteli tuo vaihtoehtoja ikäihmisen arkeen ja maksuton lukio takaa nuorille tasavertaiset mahdollisuudet ylioppilastutkintoon.

Kestävää asumista tänään ja tulevaisuudessa
GeoHouse Älykylän energiantuotannon osalta pyritään hiilineutraaliuteen. Omavarainen energiantuotanto sekä pienentää asumisen kustannuksia, että takaa edullisemman energian myös tulevaisuudessa. Uusiutuvista lähteistä tuotettu energia on myös ympäristöystävällisempää. Hyvin todennäköisesti kohteeseen tulee hybridiratkaisu, jossa muutama eri energiantuotantomuoto yhdistyvät kylän tarpeita vastaavaksi kokonaisuudeksi. Älykästä talotekniikkaa ja paikallista verkonhallintaa hyödyntämällä huolehditaan kotien viisaasta energiankulutuksesta sekä tietysti asumisen mukavuudesta.
Rakennusmateriaaleissa huomioidaan vahvasti elinkaariajattelu ja ympäristö. Alueen asuinrakennukset ovatkin puurakenteisia sitoen hiiltä mahdollisimman pitkään. Muutoinkin materiaalien valinnassa halutaan huomioita turvallisuus ja pitkäikäisyys. Modulaarisuudella mahdollistetaan rakennusten muuntautumista elinkaaren aikana tarpeiden mukaan.

Turvallisen ja yhteisöllisen alueen muodostuminen
GeoHouse rakentuu vaiheittain vyöhyke kerrallaan. Tällä varmistetaan se, että asuinalue rakentuu tarpeeseen. Asuinrakennukset sijoittuvat kiinteistöllä ulommas, jättäen keskialueen autovapaaksi alueeksi yhteiseen käyttöön ja vaikkapa viljelyyn. Näin tilaa peleihin ja leikkeihin löytyy oman pihapiirin läheisyydestä.

Alueen rakennusten sijoittelu on suunniteltu niin, että talojen asukkaille avautuu mahdollisimman paljon näkymiä asuinalueen eri suunnille. Tällä tavoin on tarkoitus tuoda asumisen ympärille paljon tilan tuntua. Rakennusten sijoittelussa on myös otettu huomioon aurinkoenergian tehokas hyödyntäminen.
Yhteisöllisyys ei kuitenkaan rajoitu vain aluesuunnitteluun, vaan jatkuu myös muina alueen toimintoina. Kylän keskiöön sijoitettava kylätalo tarjoaa tilaa kokoontumiselle ja yhteiselle ajanvietolle. Rantasaunat ja vaikkapa tanssilava taas tuovat asukkaita yhteen viikonloppuisin. GeoHouse Älykylässä kaikki on mahdollista.

Kiinteistön sijoittuessa Valtatie 22 varrelle, myös liikenteen melu on huomioitu suunnitelmissa. Maansiirtotöistä ylitse jäävä maa-aines hyödynnetään äänivallin rakentamisessa. Kauniisti maisemoituna se suojaa valtatien melulta ja vahvistaa alueen yksityisyyttä.

Kätevä sijainti tuo sujuvuutta arkeen
GeoHouse Älykylästä hurautat Valtatie 22 pitkin Ouluun 50 minuutissa. Matkan voit toki taittaa myös linja-autolla tai junalla, joista jälkimmäisellä pääset aina Helsinkiin saakka.
Matkaa kuntakeskuksen palveluihin on alle 3 kilometriä. Viereistä kevyenliikenteen väylää pitkin perheen pienimmätkin pääsevät turvallisesti kouluun ja harrastuksiinsa. GeoHouse Älykylän rannasta pääset myös kävelysiltaa pitkin virkistäytymään hyvinvointiraitille, joka kulkee viereisellä penkalla joen toisella puolella. Utajärven keskustasta löydät niin jäähallin, skeittiparkin kuin kuntosalinkin. Ulkoilua harrastavalle Oulujoen Tervareitistö ja Rokua GeoParkin upeat maastot tarjoavat mahdollisuuksia ympäri vuoden.

Mikäli olet kiinnostunut asumisesta GeoHouse Älykylässä, vastaa alla olevaan kyselyyn tai ota suoraan yhteyttä meihin. Yhteystiedot löytyvät sivun alalaidasta.

 

Älykylä.fi

ASV Arctic Smart Village Oy

GeoHouse Älykylän Facebook

Lisätietoja:

Utajärven kunnanjohtaja Anne Sormunen
anne.sormunen@utajarvi.fi, p. 040 482 6444

ASV Arctic Smart Village Oy toimitusjohtaja Juri Laurila
juri.laurila@arctic2020.fi, p. 040 514 5000

 

Yhteistyössä:

          

 

 

päivitetty viimeksi: 18.12.2019 10:30
Anna palautetta
Sulje
Anna palautetta