Ohita päävalikko
Takaisin etusivulle
Avaa päävalikkoSulje päävalikko  
Ohita sivuvalikko

Maailman ensimmäinen GeoHouse-Älykylä – unelmakotiyhteisö rakennetaan nyt!

GeoHouse

Geohouse Älykylä - uusi asumisen konsepti

Utajärven GeoHouse Älykylä® on uuden ajan asumisen malli, jolla asumisen elinkaaren eri vaiheet on mietitty aidosti asukkaan ehdoilla. Älykylässä toteutettava asumisosuuskunta -malli sopii erityisesti niille, joilla on jostain syystä korkea kynnys omistusasumiseen. Älykylä®, Utajärven kunnan tarjoamat kattavat edut ja vireä toimintaympäristö luovat ainutlaatuiset puitteet maaseudulla asumiselle.

"Helpon arjen elämä ulotetaan koko kuntaan, lapsiperheille on Utajärvellä tuntuvia etuja, GeoHouse Älykylä tuo asumiseen edullisuutta ja ekologisuutta", sanoo kunnanjohtaja Anne Sormunen.

Asuinalueen suunnittelu pohjautuu ASV Arctic Smart Village Oy:n Älykylä®-konseptiin, josta valikoidaan juuri tähän kohteeseen sopivat ominaisuudet. Utajärven kunta tekee asuinalueen tiimoilta tiiviisti yhteistyöstä konseptin omistavan ASV Arctic Smart Village Oy:n kanssa. 

Osuuskunnassa asukkaat määrittelevät vuokransa itse

ASV Oy on kehittänyt yhteistyössä Asumisen kehittämis- ja rahoittamislaitos ARA:n kanssa asumisosuuskuntamallin, joka mahdollistaa uudisrakentamisen maalle, vaikka ei halukkaalla muuttajalla olisi esimerkiksi pankkien rakennuslainalle vaatimaa lisävakuutta tai jos asukas pelkää menetettävänsä rakentamiseen sijoitettavat pääomat. Asumisosuuskunnassa asukkaat asuvat vuokralla itse omistamassaan osuuskunnassa kaikilla vuokralaisen oikeuksilla. Myös osuuskunnasta irtaantumisen ilman siihen jääviä velvoitteita.

Osuuskunnassa asukkaat määrittelevät vuokransa itse. Vuokrilla katetaan osuuskunnan kulut ja yli jäävä osuus jää osuuskunnalle. Asunnot ovat osuuskunnan omaisuutta ja vuokrakäytössä vähintään 20 vuotta. Asuntojen omistus ei siirry vuokralaisille, kuten ei yleensäkään. Asukas voi kasvattaa varallisuuttaan sijoittamalla asumiskustannuksissa saavuttamiaan säästöjä.

Osuuskuntia on ollut Suomessa jo pitkään liittyen asumiseen ja työn tekemiseen. Osuuskunnan ajatus ja erot osakeyhtiöön on esitetty Osuuskunta pähkinänkuoressa (pdf) -esitteessä.

Itse rakentamiseen verrattuna asumiskulut ovat 25 vuoden aikana yli 81.020 euroa edullisemmat Älykylä -ratkaisulla. Mikäli sijoitat säästämäsi rahat vaihtoehtoiseen sijoituskohteeseen, josta saat keskimäärin 5,6 % tuoton, säästösi on 25 vuoden aikana yhteensä 200.344 € (tuotto 119.342 €)

Säästöä, laatua ja helppoutta

Älykylässä asumiskustannusten säästöjä tulee monen eri ratkaisun kautta. Energiaratkaisut, rakentamisen aikaiset säästöt ja resurssiviisaat ratkaisut suunnitellaan siten, että ne säästävät asukkaiden kukkaroa ja parantavat samalla elämisen laatua.

Myös Utajärven kunta kantaa oman kortensa kekoon kuntalaisen talouden tukemiseksi. Kunnassamme on tarjolla kattava lapsiperhepaketti, joka pitää sisällään maksuttoman päivähoidon ja 300 euron suuruisen kotihoidontuen kuntalisän perheen nuorimmasta alle 2-vuotiaasta lapsesta. Lisäksi kunnan ikäihmisten palveluseteli tuo vaihtoehtoja ikäihmisen arkeen ja maksuton lukio takaa nuorille tasavertaiset mahdollisuudet ylioppilastutkintoon.

Kestävää asumista tänään ja tulevaisuudessa

GeoHouse Älykylän energiantuotannon osalta pyritään hiilineutraaliuteen. Omavarainen energiantuotanto sekä pienentää asumisen kustannuksia, että takaa edullisemman energian myös tulevaisuudessa. Uusiutuvista lähteistä tuotettu energia on myös ympäristöystävällisempää. Älykästä talotekniikkaa ja paikallista verkonhallintaa hyödyntämällä huolehditaan kotien viisaasta energiankulutuksesta sekä tietysti asumisen mukavuudesta.

Rakennusmateriaaleissa huomioidaan vahvasti elinkaariajattelu ja ympäristö. Alueen asuinrakennukset ovatkin puurakenteisia sitoen hiiltä mahdollisimman pitkään. Muutoinkin materiaalien valinnassa halutaan huomioita turvallisuus ja pitkäikäisyys.

Turvallisen ja yhteisöllisen alueen muodostuminen

GeoHouse rakentuu vaiheittain vyöhyke kerrallaan. Tällä varmistetaan se, että asuinalue rakentuu tarpeeseen. Asuinrakennukset sijoittuvat kiinteistöllä ulommas, jättäen keskialueen autovapaaksi alueeksi yhteiseen käyttöön ja vaikkapa viljelyyn. Näin tilaa peleihin ja leikkeihin löytyy oman pihapiirin läheisyydestä.

Alueen rakennusten sijoittelu on suunniteltu niin, että talojen asukkaille avautuu mahdollisimman paljon näkymiä asuinalueen eri suunnille. Tällä tavoin on tarkoitus tuoda asumisen ympärille paljon tilan tuntua. Rakennusten sijoittelussa on myös otettu huomioon aurinkoenergian tehokas hyödyntäminen.

Kiinteistön sijoittuessa Valtatie 22 varrelle, myös liikenteen melu on huomioitu suunnitelmissa. Maansiirtotöistä ylitse jäävä maa-aines hyödynnetään äänivallin rakentamisessa. Kauniisti maisemoituna se suojaa valtatien melulta ja vahvistaa alueen yksityisyyttä.

Kätevä sijainti tuo sujuvuutta arkeen

GeoHouse Älykylästä hurautat Valtatie 22 pitkin Ouluun 50 minuutissa. Matkan voit toki taittaa myös linja-autolla tai junalla, joista jälkimmäisellä pääset aina Helsinkiin saakka.
Matkaa kuntakeskuksen palveluihin on alle 3 kilometriä. Viereistä kevyenliikenteen väylää pitkin perheen pienimmätkin pääsevät turvallisesti kouluun ja harrastuksiinsa. GeoHouse Älykylän rannasta pääset myös kävelysiltaa pitkin virkistäytymään hyvinvointiraitille, joka kulkee viereisellä penkalla joen toisella puolella. Utajärven keskustasta löydät niin jäähallin, skeittiparkin kuin kuntosalinkin. Ulkoilua harrastavalle Oulujoen Tervareitistö ja Rokua GeoParkin upeat maastot tarjoavat mahdollisuuksia ympäri vuoden.

Asukkaaksi Geohouse Älykylään

Lähde mukaan toteuttamaan asumisen unelmaasi puhtaaseen, rauhalliseen ja luonnonmukaiseen ympäristöön. Ouluun ajelee autolla 50 minuutissa ja junalla matka taittuu alle puoleen tuntiin.

GeoHouse Älykylän osuuskunta perustetaan yhdessä tulevien asukkaiden kanssa. Askeleet asukkaaksi pääsemiseen ja uudenlaisen asumisen ympäristön rakentumiseen löytyvät GeoHouse Älykylän perustaminen ja asumisen edut -esitteestä (pdf)

Muita Utajärvellä asumisen mahtavia etuja löytyy Miksi Utajärvi -sivulta.

Mikäli olet kiinnostunut asumisesta GeoHouse Älykylässä, lisätietoja ja varausohjeet löytyvät alykyla.fi -sivustolta.

Älykylään liittyvät some-kanavat:

Lisätietoja:

Utajärven kunnanjohtaja Anne Sormunen
sähköposti: anne.sormunen@utajarvi.fi, puh. 040 482 6444

ASV Arctic Smart Village Oy toimitusjohtaja Juri Laurila
sähköposti: juri.laurila@arctic2020.fi, puh. 040 514 5000

Yhteistyössä:

Arctic Smart Village      Suomalaista palvelua    Yhteiskunnallinen yritys     Arvo

 

 

päivitetty viimeksi: 15.09.2020 18:06