Ohita päävalikko
Takaisin etusivulle
Avaa päävalikkoSulje päävalikko  
Ohita sivuvalikko

Ponteman tuulivoimapuiston osayleiskaava

Ponteman tuulivoimahankkeesta voi lukea lisää osoitteesta www.tuulipuistopontema.fi

Tuulipuisto Pontema Oy suunnittelee Pontemajärven ympäristöön 50 tuulivoimalan kokonaisuutta. Hankealue sijaitsee noin 20 km Utajärven kunnan keskustasta koilliseen. Suunnitellun tuulivoimapuiston kokonaisteho olisi noin 400 MW ja yksittäisen tuulivoimalan teho noin 8 MW. Voimaloiden maksimikorkeudeksi on suunniteltu 300 metriä. Hankealueen pinta-ala on noin 7840 ha.

Tavoitteena on laatia tuulivoimarakentamisen mahdollistava, maankäyttö- ja rakennuslain 77 § mukainen yleiskaava, jolloin rakennusluvat voimaloiden rakentamiseen voidaan myöntää yleiskaavan perusteella. Yleiskaavalla ohjataan tuulivoimaloiden rakentamista ja niiden toimintaan liittyvää maankäyttöä.

Utajärven valtuusto on hyväksynyt Tuulipuisto Pontema Oy:n kaavoitushakemuksen kokouksessaan 27.8.2020 § 57. Tuulivoimapuiston suunnittelu on päätetty tehdä kaavoituksen ja ympäristövaikutusten arvioinnin yhteismenettelyllä, joka on tullut mahdolliseksi lakimuutoksen myötä vuonna 2017. Tämä tarkoittaa selkeämpää prosessia, jossa kaavoitus ja ympäristövaikutusten arviointi kulkevat käsi kädessä ja kaavoitus pohjautuu aina uusimpiin selvityksiin.

Utajärven Ponteman tuulivoimapuiston osayleiskaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelma ja YVA-suunnitelma on ollut nähtävillä 24.6.2021–23.8.2021 välisenä aikana. Kaikki asiasta kiinnostuneet ovat saaneet jättää kirjallisesti mielipiteensä (myös hieman myöhässä tulleet mielipiteet on huomioitu). Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisena lausuntonsa yleiskaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta sekä ympäristövaikutusten arviointisuunnitelmasta. Kaikki nähtävillä ollut aineisto sekä ELY-keskuksen lausunto on luettavissa ympäristö.fi-sivustolta (avautuu uuteen ikkunaan)

Ponteman tuulivoima-alueen yleiskaavan ja ympäristövaikutusten arviointimenettelyn aloittamista koskeva yleisötilaisuus järjestettiin etänä 29.6.2021 klo 18.00 alkaen. Tilaisuuden tallenne on katsottavissa kunnan Youtube-kanavalta: https://www.youtube.com/watch?v=Vtyg7MTpbQQ

Ponteman tuulivoimapuistohankkeesta järjestettiin avoin yleisötilaisuus Utajärvellä 16.11.2021. Paikalla oli Etha Windin Martin Sjöwall ja Jukka Rönnlund puhumassa hankkeesta. Tilaisuuden tallenne on katsottavissa kunnan Youtube-kanavalta: https://www.youtube.com/watch?v=YMPHFxKYk1U

Kaavoitus

Kaavoitukseen liittyvät asiat

Toimiala: Elinympäristöpalvelut
Toimipiste:
Palvelu: Kaavoituspalvelut
Sähköposti: kaavoitus@utajarvi.fi
Puhelin:

päivitetty viimeksi: 22.08.2022 11:25

Käytämme evästeitä sivuston toiminnoissa, sosiaalisen median ominaisuuksien tarjoamiseen ja liikenteen analysointiin.
Tietoa sivustosta