Ohita päävalikko
Takaisin etusivulle
Avaa päävalikkoSulje päävalikko  
Ohita sivuvalikko

Utajärven lukio

Utajärven lukion omat nettisivut löytyvät osoitteesta: www.utajarvi.fi/lukio

Utajärven lukio tarjoaa enemmän etuja ja mahdollisuuksia kuin useampi muu lukio. Käytä muutama minuutti aikaa ja tutustu lukiomme ja sen tarjontaan. Se kannattaa! Mieti, millaisia taitoja tarvitset tulevaisuudessa, esimerkiksi kahdenkymmenen vuoden kuluttua!

Varmaa on, että kansainvälinen yhteistyö tulee yhä tärkeämmäksi ja tarvitset sellaisia valmiuksia, jotka edesauttavat sopeutumista yhä kansainvälisempään, globaaliin maailmaan.  Tämä tarkoittaa hyvän kielitaidon lisäksi myös valmiuksia kohdata ihmisiä eri puolilta maailmaan ja luontevaa kanssakäymistä heidän kanssaan.

Lisäksi tietotekniikan kehitystä tulevina vuosikymmeninä emme osaa edes kuvitella. Varmaa kuitenkin on, että tulet tarvitsemaan hyviä tietotekniikan käyttötaitoja!

Miksi lukioon

Viime vuosina ammatillinen koulutus on vetänyt hyvilläkin arvosanoilla peruskoulusta päässeitä nuoria. Halutaanko nyt nopeasti työelämään ja ansaitsemaan. Kannattaisiko kuitenkin hiukan harkita ja ajatella perusteellisemmin, mitä tulet kymmeniä vuosia kestävän työurasi tekemään.

Lukion käyneillä on tulevaisuudessa ostajan markkinat. Edelleenkin tarvitaan korkeasti koulutettuja osaajia, suunnittelijoita ja eri alojen johtajia. Kun kolmasosa vain käy lukion, heidän työllisyytensä on turvattu. Lisäksi pitkä monipuolinen koulutus antaa valmiuksia monenlaisiin työtehtäviin. Tästä on hyötyä koko ajan muuttuvassa maailmassa.

Yksinkertaisemmat työtehtävät on helppo siirtää sinne, missä työvoima on halpaa. Näin ei käy korkeaa koulutusta vaativissa tehtävissä. Toisaalta pitkä koulutus ja hyvä kielitaito mahdollistavat siirtymisen globaalissa maailmassa sinne missä osaamista tarvitaan ja siitä maksetaan.

Ammatillisen koulutuksen jälkeen peruskoululainen on nopeimmillaan työelämässä alle kaksikymppisenä. Korkeakoulututkinnon suorittanut on työelämässä nopeimmillaan vasta noin kahdeksan vuoden kuluttua. Hänen ansiokehityksensä alkaa vasta sitten.  Mutta mikä on tilanne kolmenkymmenen vuoden kuluttua kun työura on viimeisellä kolmanneksella.  Yleensä korkeakoulutuksen ammateissa vuosiansiot kasvavat koko työuran.

Entä sitten työn mielekkyys, kuluttavuus ja sitä kautta työssä jaksaminen. Ammateissa, joissa on itsellä päätösvaltaa työn sisältöön, jaksetaan pitkään.

Ja vielä: mitä lukion yleissivistys antaa. Sitä ei tiedä sellainen, jolla sitä ei ole. Mutta sellaisella, joka on opiskellut lukion oppimäärät historiaa, yhteiskuntaoppia, biologiaa, maantietoa, terveystietoa, uskontoa, filosofiaa, fysiikkaa, kemiaa, äidinkieltä ja kirjallisuutta, taidehistoriaa ja eri kieliä, on valmiuksia havainnoida, seurata ja ymmärtää maailmaa aivan eri tavalla! 

Opiskelusta yleensä ja keskiarvoraja

Utajärven lukio tarjoaa mahtavat puitteet opiskella! Se on hyvä vaihtoehto silloin kun olet päättänyt hakea peruskoulun jälkeen lukioon.

Opinnoissa panostetaan normaalin lukio-opintojen lisäksi tulevaisuuden taitoihin ja teoriaopintojen vastapainona harrastekursseihin. 

Tulevaisuuden taitoja ovat ne taidot, joita lukiolaiset tulevat tarvitsemaan aikanaan työelämässä ja omassa elämässään.  Tällaisia taitoja ovat kansainvälisyys, tietotekniset taidot ja oman elämän hallinta.

Taloudellisesti opiskelu Utajärven lukiossa on yhtä edullista kuin opiskelu peruskoulussa.  Maksuttomien oppikirjojen ja koulumatkojen lisäksi tarjoamme henkilöauton ajokortin maksutta, sekä 300 euron hyvinvointipassin vuodessa. Hyvinvointipassilla voit lunastaa esim. pääsylippuja konsertteihin ja urheilutapahtumiin sekä kuntosalikortteja ja muita palveluita. Luonnollisesti lukiolaiselle tarjotaan läppäri ilmaiseksi opiskelun ajaksi.

Ja kaiken lisäksi saat pienen lukion edut: yksilöllisen opetuksen ja ohjauksen. Meillä et huku massaan!

Päästäksesi meille sinulla tulee olla peruskoulun päättötodistuksen lukuaineiden keskiarvo vähintään 7,0. Tämä takaa sen, että selvität kunnialla lukio-opinnot. Emme halua harhauttaa ketään tulemaan lukioomme pelkästään sen tarjoamien etujen vuoksi. Rehtori voi ainoastaan hyvin perustelluista syistä hyväksyä lukioon hakijan, jonka keskiarvo on alle keskiarvorajan. Tälläisiä syitä voivat olla yläkouluaikana opintoihin vaikuttanut sairaus tai nuoren perhetilanteessa sattuneet opintoihin selvästi vaikuttaneet asiat.

Jari Kettukangas

Rehtori, kasvatusjohtaja

Toimiala: Johtoryhmä
Kasvatuspalvelut
Toimipiste: Utajärven koulu ja lukio, Laitilantie 8
Palvelu: Opetuspalvelut
Sähköposti: jari.kettukangas@utajarvi.fi
Puhelin: 050 5673 335

Anna Salmi

Englannin kielen lehtori, 9lk ja lukion opinto-ohjaaja

Toimiala: Kasvatuspalvelut
Toimipiste: Utajärven koulu ja lukio, Laitilantie 8
Palvelu: Opetuspalvelut
Opinto-ohjaus
Sähköposti: anna.salmi@utajarvi.fi
Puhelin: 050 596 6539

päivitetty viimeksi: 15.03.2023 10:14

Käytämme evästeitä sivuston toiminnoissa, sosiaalisen median ominaisuuksien tarjoamiseen ja liikenteen analysointiin.
Tietoa sivustosta