Ohita päävalikko
Takaisin etusivulle
Avaa päävalikkoSulje päävalikko  
Ohita sivuvalikko

Taidetta kylille -hanke

Taidetta kylille -hankkeen kylätaiteilijaksi haki yhteensä 15 eri alojen taiteilijaa tai ITE-taiteilijaa aina Helsingistä ja Turusta Ouluun asti.

Ehdotuksia kylätaideteoksiksi kylille ja kirkonkylälle tuli yhteensä 39 kpl. Lämmin kiitos kaikille hakijoille!

Saimme paljon hyviä hakijoita ja erinomaisia ehdotuksia, eli kylillä oli mistä valita itselleen kylätaiteilija sekä taideprojekti. Joissakin tapauksissa valinta oli hyvinkin selvä ja toisissa tapauksissa jouduttiin äänestämään valinnasta, joskus tiukastikin. Mutta nyt on valinnat tehty. Onnittelut kaikille valituille taiteilijoille! Ensimmäinen kylätaiteilija aloittaa jo 16.5. ja seuraava saapuu Utajärvelle toukokuun lopussa ja aloittaa kylälle oman projektinsa 1.6. Hankkeen viimeinen kylätaiteilija työskentelee kylällä elokuun ensimmäisellä viikolla.

 

Tässä valitut kylätaiteilijat:

 

Naama: kuvataiteilija Katri Oksanen

Juorkuna: kuvataiteilija Oili Nissinen

Sanki: veistotaiteilija Kari Viinikangas

Utoslahti -Lahdensuu: veistotaiteilija Aimo Laitinen

Ahmas: veistotaiteilija Kari Viinikangas

Nuorten teos: kuvataiteilija Oili Nissinen

Kirkonkylä: nykytaiteilija Kaisa Salmi

Kirkonkylä: nukketeatteritaiteilija, näyttelijä Ilpo Mikkonen

Onnea vielä valituille ja tervetuloa Utajärvelle!

Tarkemmat esittelyt kylätaiteilijoista ja heidän yhteisöllisistä taideprojekteista päivämäärineen  julkaistaan lähiaikoina. Tervetuloa seuraamaan ja osallistumaan taideprojekteihin eri puolelle Utajärveä kesän 2023 aikana!

Projektin yhteyshenkilöt:

Antti Viitala, projektipäällikkö: antti.viitala@utajarvi.fi

Riitta-Johanna Laitinen, projektikoordinaattori: johanna.laitinen@utajarvi.fi

 

Hakuprosessin kuvaus (haku päättynyt)

Haku avoinna: Utajärven kylientaiteilijaresidenssi kesäkaudella 2023
Etsimme kylätaiteilijoita Utajärvelle!

Taidetta kylille -hanke etsii taiteilijoita toteuttamaan yhteisötaideteoksia Utajärven kylillä sekä kirkonkylällä touko-heinäkuun 2023 aikana.

Utajärven kunta palkkaa Taidetta kylille -hankkeen kautta eri alojen ammattitaiteilijoita ja ITE-taiteilijoita kylätaiteilijoiksi Utajärven kylille, sekä kirkonkylälle tekemään näkyväksi kylän ja kyläläisten tarinoita ulkotilaan tulevien fyysisten yhteisötaideteosten muodossa.

Kevään 2023 aikana Utajärven kylillä on Kylän tarinat- ja turinat -illoissa kerätty kyläläisten toiveita, ideoita, tärkeitä paikkoja ja paikan tarinoita kylätaiteilijahaun pohjaksi. Kerätystä materiaalista on koottu itsenäiset Kylätarina -esittelyt, joiden kautta kyläläiset itse kertovat oman kylän tarinan, sekä toiveita kylätaideprojektin ajankohdasta sekä itse taideteoksesta.

Eri kylien Kylätarina -esittelyt ovat nähtävissä tämän tekstin alapuolella. Niiden perusteella taiteilijat voivat hakea juuri kyseisen kylän kylätaiteilijaksi motivaatiokirjeen kautta:

Kerro kirjeessä minkälaisia taidetta sekä yhteisötaideprojekteja olet tehnyt aiemmin, liitä mukaan kuvia teoksistasi sekä kerro, mille kylälle haet taitelijaksi ja miksi juuri sinut tulisi valitan kyseisen kylän kylätaiteilijaksi. Voit hakea myös useamman kylän kylätaiteilijaksi, huomioithan tässä tapauksessa kylien toiveet teosten toteutusajoista. Hakuaika on auki huhtikuu 2023 ajan.

Lähetä valokuvallinen motivaatiokirje tai motivaatiokirje kuvaportfolion kanssa osoitteeseen johanna.laitinen@utajarvi.fi 2.5.2023 mennessä.

Taiteilijoiden lähettämät motivaatiokirjeet esitellään kullekin kylälle ja kyläläiset ovat itse valitsemassa kylälleen sopivimman kylätaiteilijan yhteisötaideteosta toteuttamaan.

Varsinaiset taideprojektit tapahtuvat Utajärven kylillä toukokuu-elokuun 2023 aikana.

Kylätaiteilijat työskentelevät kylillä 1-1,5 viikkoa/teos.

Utajärvi koostuu lukuisista kylistä ja on monien tarinoiden ja erilaisten historian tapahtumien paikkakunta Oulujokivarressa Pohjois-Pohjanmaalla. Toivomme, että kyläläisten itse koostamat Kylätarina -esittelyt innoittavat sinua ja olet valmis antamaan oman osaamisesi ja ammattitaitosi kylien käyttöön kylätaiteilijana.

Kylätaiteilijaksi soveltuvat monenlaisten taiteenalueiden edustajat. Teos voi olla yhteisötaidetta tai osallistavaa taidetta. Toivomme myös, että olet halukas osallistamaan kylän asukkaita tai vierailijoita osana työskentelyprosessiasi.  Kyläläisten omat resurssit ja osaaminen on mahdollista ottaa kylätaiteilijuuden aikana monipuolisesti käyttöön.

Teoksen tulee olla pitkäikäinen, fyysinen ulkotilaan sijoittuva teos. Huomioithan teosta suunniteltaessa myös teoksen mahdolliseen huoltoon liittyvät asiat (teoksen ylläpito ja huolto-ohjeet tulevat taiteilijalta).

Valmiit teokset sijoitetaan kylälle kyläläisten ja taiteilijan yhdessä mietitylle paikalle. Teosten huolto ja ylläpito siirtyy kyläläisten vastuulle, kunnan kulttuuriosaamisen tuella. Kylätaiteilijajakson aikana tuotetut taideteokset jäävät kyläyhdistyksen ja Utajärven kunnan omistukseen. 

Toivomme kylätaiteilijalta halua viestiä toiminnastaan tapahtuman aikana erityisesti sosiaalisen median kautta. Utajärven kunnalla on oikeus dokumentoida työskentelyprosessia ja käyttää materiaalia omassa viestinnässään tapahtuman aikana ja sen jälkeen, ilman lisäkorvausta.  

Utajärven kylät tarjoavat Sinulle ilmaiseksi rauhallisen majoituspaikan luonnonkauniissa ympäristössä, vaatimattoman asunnon kylätaloilla ja sitä kautta mahdollisuuden tutustua Oulujokivarren kyliin ja maaseudun rauhaan. Liikkumisen kannalta oma auto on hyödyksi.

  • Hakuaika: huhtikuu 2023 
  • Residenssijaksot kylillä: touko-elokuu 1. viikko 2023
  • Työskentely kylillä: Kylätaiteilijat työskentelevät kylillä 1-1,5viikkoa/teos.
  • Korvaus: Kylätaiteilijalle maksetaan palkkiona 1353€ /teos.
  • Lisäksi maksetaan päivärahat (4vrk) sekä matkat (max 200€ kuitteja/matkalaskua vastaan).
  • Käytössä olevat materiaalikustannukset ovat 1000€/ kylä.
  • Palkkio maksetaan kylätaiteilija jakson päätyttyä.
  • Hakeminen: Lähetä meille vapaamuotoinen motivaatiokirje portfolion kanssa ja cv 2.5.2023 mennessä: johanna.laitinen@utajarvi.fi

Teemme päätökset valinnoista mahdollisimman pian hakuajan päättymisen jälkeen, viimeistään 15.5. mennessä. Ilmoitamme valituille hakijoille henkilökohtaisesti, yleisesti ilmoitamme valinnoista nettisivuillamme.   

Taiteilija ja Utajärven kunta/kyläyhdistys solmivat kirjallisen sopimuksen yhteistyöstä ennen kylätaiteilijajakson alkamista. Siitä käy ilmi taiteilijan kylälle tulo- ja lähtöpäivä sekä muut kylätaiteilijatoimintaan liittyvät käytännön asiat.  

Lisätietoja tarvittaessa antaa hankekoordinaattori Johanna Laitinen johanna.laitinen@utajarvi.fi.

Tapahtuman tuotannossa on mukana myös Maaseudun Sivistysliitto ry.  

Hankkeen rahoittaa Taiteen edistämiskeskus harvaan asuttujen alueiden taide- ja kulttuuritoimintaan suunnatun erityisavustuksen kautta (HaMa) .

Kylätarina -esittelyt

päivitetty viimeksi: 05.06.2023 16:32

Käytämme evästeitä sivuston toiminnoissa, sosiaalisen median ominaisuuksien tarjoamiseen ja liikenteen analysointiin.
Tietoa sivustosta