Ohita päävalikko
Takaisin etusivulle
Avaa päävalikkoSulje päävalikko  
Ohita sivuvalikko

Nähtävyydet ja käyntikohteet

Tutustu sähköisten esitteiden kautta käyntikohteisiin:
Ahmas - runonlaulajien kylä
Järvimalmiruukki Kurimuskosken partaalla
Maapallon aikapolku
Utajärven Kotiseutumuseo
Utajärven kulttuuripolku

Ahmaksen kalevalainen perinnekylä (Lue lisää

Runonlaulajien muistomerkki (Lue lisää)

Iso-Räisäsen patsas Ahmaksenkylässä asui satoja vuosia sitten tarujen sankari Lasse Räisänen, jonka sanottiin olevan muita väkevämpi, iso ja riuska. Hänen patsaansa on pystytetty Ahmaksen kalevalaiseen perinnekylään.

Kivipuisto Utajärven Kivipuisto on perustettu vuonna 1993. Se esittelee yli 50 kookkaan näytelohkareen avulla Suomen kallioperän kehityksen aikaan sidottuna kehitystarinana. Puiston vanhin kivi on Euroopan Unionin kallioperän vanhinta kiveä, Siuruan gneissiä (ikä 3,5 miljardia vuotta). Puisto sijaitsee kirkonkylällä, Valtatie 22:n varrella samalla tontilla leipomon kanssa. Opasteissa on suomenkielisten tekstien rinnalla englanninkieliset tekstit. (Kivipuiston esite)

Veteraanikivi (Lue lisää)

Riippusilta Riippusilta sijaitsee Keskiniskalla, noin 16 kilometriä Utajärveltä Vaalan suuntaan. Sen rakennutti Oulujoki Osakeyhtiö vuonna 1957. Ennen Oulujoen valjastamista sillan kohdalta alkoi Oulujoen pahin koski - Ahmaskoski. Riippusillan luona, joen pohjoisrannalla on kota, wc ja pöytä/penkkirakennelma, jotka mahdollistavat paikalla retkeilyn.

Joen laulu-veistos

Sanna Koiviston teos on valmistettu corten -teräksestä vuonna 2015. Veistos sijaitsee Utajärven koulun ja Valtatie 22 välissä. Veistos valmistui Utajärven kunnan 150 juhlavuoden kunniaksi. Veistos on kunnianosoitus menneille sukupolville ja tehdylle työlle.

Roomaripatsas (Lue lisää)

Utajärven Kotiseutumuseo Utajärven Kotiseutuyhdistys ry:n ylläpitämä Kotiseutumuseo sijaitsee kirkon vieressä Kirkkotiellä. Se on tehty vanhaan jyvämakasiiniin, joka on ollut olemassa ainakin jo vuonna 1874. Luetteloituja esineitä on noin 300 kappaletta. Museolla on lisäksi omistuksessaan 1900-luvun alkupuolen mallin mukaisesti valmistettu koskivene, jota säilytetään museon tontilla katoksessa. Museon vieressä kasvaa suuri, komea mänty, jota sanotaan piiskausmännyksi. Kirjallista todistetta siitä, että ketään olisi sen juurella piiskaamalla kuritettu tai rangaistu ei ole tiettävästi jäänyt, mutta näin suusanallinen perimätieto kertoo. Museo on avoinna kesäisin Kotiseutuviikolla, muutoin avoinna sopimuksesta.

Utajärven kirkko ja tapuli (Lue lisää)

Sankarivainajien muistomerkki ja Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki (Lue lisää tästä ja tästä)

Kurimo Kurimonkoski sijaitsee Kiiminkijoessa, Särkijärven kylässä. 1800-luvun lopulla Kurimossa toimi järvimalmia raaka-aineenaan käyttänyt rautatehdas. Nyt alue on muinaismuistolain tarkoittama rauhoitettu muinaismuisto. Muistona entisestä loistosta luonnonkauniin Kurimonkosken partaalla ovat nähtävillä ruukin jäänteet, kuonakasoja ja komea kuusiaita.

Näyttely; Rokua - saari, jonka meri hylkäsi Opastuskeskus Supassa on esillä Rokuan alueesta kertova pysyvä näyttely: Rokua - saari jonka meri hylkäsi. Pysyvän näyttelyn lisäksi Supassa on esillä kiertäviä näyttelyitä.

Olvassuo (Lue lisää)

Valkeisjärvi Utajärven Sanginkylässä sijaitseva kirkasvetinen Valkeisjärvi on koko perheen virkistysalue ja vaativankin urheilukalastajan erityiskalastuskohde. Alueella on grillikioski, hyvä uimaranta, vuokravaunuja ja asuntovaunupaikkoja, sähköistetty vuokrakota ja sauna, vuokraveneitä, kota ja nuotiolaavu. Erilaisia harrastusmahdollisuuksia tarjoavat esimerkiksi lento- ja sulkapallokentät, leikkivälineet ja hyvät sienestys- ja marjastusalueet. Alue soveltuu myös liikuntarajoitteisille. (Lue lisää)

Rokuan kansallispuisto (Lue lisää)

 

päivitetty viimeksi: 05.06.2020 15:03