Rokua Geopark

Utajärvi kuuluu Rokua Geoparkiin, joka tarjoaa ainutlaatuisia luontoelämyksiä ja monipuolisia palveluita niin alueen asukkaille kuin matkailijoille. Rokua Geopark on Suomen ensimmäinen matkailukohde, joka on saanut vuonna 2010 UNESCO Global Geopark -statuksen. Rokua Geopark on pohjoisin koko maailman yli sadasta kuudestakymmenestä UNESCO Global Geoparkista.

Rokua Geopark sijaitsee Muhoksen, Utajärven ja Vaalan kuntien alueella. Vuonna 2018 Rokuanvaara on valittu yleisöäänestyksessä Suomen parhaaksi retkikohteeksi. Alueella sijaitsee myös Rokuan kansallispuisto (https://www.luontoon.fi/rokua), joka tarjoaa elämyksiä kaikentasoisille retkeilijöille kaikkina vuodenaikoina.

Jokaisella UNESCO Global Geoparkilla on oma teemansa. Rokua Geoparkin teema on jääkausi. Jääkauden perintö yhdistyy Rokua Geopark -alueen erityislaatuiseen kallioperän kehityshistoriaan. Geologia on vaikuttanut monin tavoin myös alueen elollisen luonnon kehittymiseen ja asutuksen leviämiseen.

UNESCO on Yhdistyneiden Kansakuntien järjestö, jonka Global Geopark -kohteeksi pääsevät kohteet, joilla on ainutlaatuinen geologinen perintö. Rokua Geoparkin gneissikalliot ovat osa EU:n vanhinta peruskalliorakennetta.

Rokua Geopark koostuu kolmesta maisema-alueesta: Oulujokilaaksosta, Oulujärvestä sekä Rokuan harju- ja dyynialueesta. Jääkauden perinnöstä kertovat kumpuilevat harjumaastot, kirkasvetiset järvet ja viljavat jokilaaksot.

Alueelta löytyy aktiviteetteja kaikenikäisille muun muassa retkeilyyn, patikointiin, maastopyöräilyyn, hiihtoon ja mäenlaskuun.

Lisää alueella matkailusta, palveluista ja reiteistä löydät:

Retkeilyneuvonta myös Rokuan kansallispuiston alueella Liminganlahden luontokeskuksesta:

  • Puh. 0206 39 6059
  • liminganlahti@metsa.fi

Rokua Geoparkin syntytarina:

https://issuu.com/rokuageopark/docs/rgb_opas_230x160mm_24sivua_131120_issuu_fin

 

päivitetty viimeksi: 06.03.2024 11:21