Ohita päävalikko
Takaisin etusivulle
Avaa päävalikkoSulje päävalikko  

Mikko Pyhtilän perhonäyttely Sofian kammarissa kesäkuussa

01.06.2021 09:00-30.06.2021 18:00

Mikko Pyhtilän perhonäyttely Sofian kammarissa kesäkuussa

Kirjoja ja koukkuja - Perhoja ja perhonsidontaa

Perhokalastus ja keinotekoisten perhojen valmistus on ajoitettu ainakin ajanlaskumme aivan alkupuolelle saakka, kun Makedonialaiset kalastivat koukuilla, jossa oli punaista silkkiä ja ruskeaa kukonhöyhentä. Laji on elänyt, levinnyt ja kehittynyt, mutta monet perusasiat ovat edelleen samoja. Yhä edelleen voi kalastaa perholla, jossa on punainen silkkirunko ja ruskeaa kukkoa häkilänä eli kuin perhon ”jalkoina”.  Poikkeuksellinen vuosi on näkynyt maailmalla erilaisten käsityöharrastusten jopa räjähdysmäisenä kasvuna. Perhonsitojienkin joukko on kasvanut laajemminkin ja se on näkynyt esimerkiksi perhotarvikkeita myyvissä liikkeissä. Perhonsidonta laajentaa kalastusharrastusta ja antaa mahdollisuuden jatkaa harrastusta silloinkin, kun vesistöt ovat jäässä eikä pilkillekään pääse. Perhokirjallisuus laajentaa harrastusta entisestään.

Näyttelyssä voi tutustua perhonsitojan tavallisiin työkaluihin ja perhokirjallisuuteen ja kurkataan myös, miten perhoaiheinen lehtijuttu syntyy. Näyttelyssä on myös nähtävillä harvemmin esiteltyjä eri maissa ilmestyneitä perhoaiheisia postimerkkejä.

Mikko Pyhtilä työskenteli Utajärven seurakunnassa useamman vuoden 2000 -luvun taitteessa. Utajärvi tarjosi upeat puitteet aktiviseen kalastusharrastukseen. Perhonsidonta ja perhokalastus ovat kuuluneet Mikon harrastuksiin noin 30 vuoden ajan. Nykyisin harrastukseen kuuluu osallistuminen muiden muassa Oulun seudun Perhokalastajien toimintaan. Mikko on suorittanut toisena suomalaisena englantilaisen The Fly Dresser’s Guild:in Gold Award perhonsidontatason ja kirjoittaa vanhoista perhoista ja perhokirjoista lehtijuttuja alan lehteen.

Sofian kammari on auki kun henkilökunta on paikalla. Aukioloajat näet TÄSTÄ

päivitetty viimeksi: 31.05.2021 11:44

Käytämme evästeitä sivuston toiminnoissa, sosiaalisen median ominaisuuksien tarjoamiseen ja liikenteen analysointiin.
Tietoa sivustosta