Ohita päävalikko
Takaisin etusivulle
Avaa päävalikkoSulje päävalikko  

Rokotusvuorossa olevat kuntalaiset voivat varata rokoteajan jatkossa itse

15.04.2021 klo 09:42

Nettiajanvaraus koronarokotukseen on avattu. Rokotusvuorossa olevat kuntalaiset voivat varata rokoteajan jatkossa itse.

Koronarokotusnumeron puhelinajanvaraus aukeaa ma 19.4.2021

Utajärvellä rokotusvuorossa ovat:

 • 16-64-vuotiaat riskiryhmäläiset
 • kaikki yli 65-vuotiaat, kuuluivat he riskiryhmään tai eivät
 • yli 70-vuotiaiden kanssa asuvat omaishoitajat

Myös koronatyötä tekevän henkilökunnan sekä ikäihmisten asumisyksiköiden asukkaiden ja henkilökunnan vahvistusrokotukset ovat käynnissä. Alle 65-vuotiaiden riskiryhmiin kuulumattomien kuntalaisten rokotukset alkavat näillä näkymin alkukesästä. Osaa ikäihmisistä ei ole tavoitettu soittamalla. Nyt myös läheisten aktiivisuus on tärkeää, jotta kaikki rokotteen haluavat saavat rokotteen.

Jos vain mahdollista, aika kannattaa varata netin kautta. Silloin koronarokotepuhelimessa voidaan palvella niitä asiakkaita, jotka eivät pysty asioimaan netissä. Nettiajanvaraus ei ole mahdollista yli 70-vuotiaiden omaishoitajille, 16-18-vuotiaille riskiryhmäläisille, Simon kuntalaisille tai toisen puolesta asioiville. Myös henkilöiden, joilla on kohonnut veritulppariski, tulee varata aika soittamalla. Kuntalaisten tarvitsee varata itse vain ensimmäisen rokotuksen aika, sillä vahvistusrokotteen ajan saa ensimmäisessä rokotuksessa.

Jos haluaa varata ajan nettipalvelusta, tulee mennä oulunkaari.com-sivustolle ja tarkistaa, kuuluuko riskiryhmään. Sen jälkeen pääsee varsinaiselle varaussivustolle, johon kirjaudutaan pankkitunnuksilla tai varmennekortilla. Jos ei ole varma, kuuluuko riskiryhmään, ei kannata varata aikaa netistä vaan soittaa. Rokottajat tarkistavat vielä rokotuspaikalla, kuuluuko henkilö riskiryhmään eli voiko hän saada rokotteen.

Nettiajanvaraus Oulunkaarella avataan nyt, koska näyttää, että rokotteiden määrät kasvavat. Vapaita aikoja julkaistaan nettiin aina sen mukaan, kun tulevat rokotemäärät varmistuvat. Eli joskus voi käydä niin, että netissä ei ole tarjolla yhtään vapaata aikaa. Silloin kannattaa palata asiaan parin päivän päästä uudelleen. Nettipalvelun kautta voi myös perua rokoteaikansa ja varata uuden ajan.

THL:n linjauksen mukaan henkilö kuuluu riskiryhmään, jos hänelle on tehty elinsiirto tai kantasolusiirto, hänellä on aktiivisessa hoidossa oleva syöpä, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö tai vaikea krooninen munuaissairaus. Riskiryhmään kuuluvat myös henkilöt, joilla on autoimmuunisairauteen tarkoitettu immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito, diabetes, lisämunuaisten vajaatoiminta tai vaikea krooninen keuhkosairaus. Myös hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila, downin oireyhtymä, vaikea sydänsairaus, vaikea krooninen maksasairaus, uniapnea, psykoosisairaus ja sairaalloinen lihavuus tarkoittavat riskiryhmään kuulumista. Tarkemmat tiedot riskiryhmistä löytyvät Oulunkaaren sivuilta.

Yli 65-vuotiaille pääosin AstraZeneca-rokotetta

THL:n nykyisen linjauksen mukaan AstraZeneca-rokotetta voidaan antaa turvallisesti yli 65-vuotiaille, ja valtaosa heitä varten tulevista rokotteista on nimenomaan AstraZenecaa. THL:n linjausten mukaan kuntalainen ei voi itse valita rokotetta. Nettiajanvarauksen viimeisessä vaiheessa järjestelmä ilmoittaa, mikä rokote on kyseessä. Jos aikaa ei haluakaan varata, seuraava muulla rokotteella tapahtuva vapaa rokotusaika voi mennä useiden viikkojen päähän.

THL:n varovaisuusperiaatteen mukaan AstraZeneca-rokotetta ei anneta heille, jotka ovat aikaisemmin sairastaneet aivolaskimotukoksen eli sinustromboosin tai hepariinihoitoon liittyvän trombosytopenian eli verihiutaleniukkuuden (HIT). Jos kuuluu edellä mainittuun ryhmään, tulee aika varata soittamalla, jotta saa varmasti oikean rokotteen. Aikaisemmin sairastettu aivoinfarkti, aivoverenvuoto tai lukinkalvonalainen vuoto ei ole este rokotteen antamiselle. Myöskään aikaisemmin sairastettu keuhkoveritulppa tai syvä laskimotukos esimerkiksi alaraajoissa ei ole este AstraZenecan rokotteen antamiselle.

Kela korvaa koronarokotusmatkat

Kela korvaa koronarokotusmatkat nyt samalla tavalla kuin muut terveyspalveluihin tehdyt matkat. Yhdensuuntaisen matkan omavastuu on enintään 25 euroa. Matkat korvataan yleensä halvimman matkustustavan mukaan. Jos asiakas ei voi terveydentilansa vuoksi käyttää julkisia kulkuneuvoja tai niitä ei ole käytettävissä, hän voi saada korvauksen taksimatkasta. Tällöin asiakkaan pitää tilata taksi alueellisesta tilausnumerosta (Pohjois-Pohjanmaa: 0800 93 150, Lappi: 0800 302 240).

Katso tästä lisätietoja rokotusmatkojen korvaamisesta Kelan sivuilta.

Kotona rokottaminen ei valitettavasti ole mahdollista, sillä rokotteet ovat hyvin vaativia kuljettaa ja säilyttää. Lisäksi koronarokotteissa kuten muissakin rokotteissa on aina anafylaktisen shokin vaara, minkä vuoksi on tärkeää, että rokotepaikalla on riittävästi henkilökuntaa ja asianmukaiset välineet mahdollisen shokin tai muiden jälkioireiden varalta.

Ensimmäisen rokotteen on Oulunkaarella saanut tällä hetkellä noin 6700 henkilöä, ja toisenkin rokotteen saaneita on noin 460 henkilöä. Alueen kokonaisväkiluku on noin 26 200, kun mukaan lasketaan myös alle 16-vuotiaat. Tällä hetkellä Suomessa ei ole tehty päätöstä alle 16-vuotiaiden rokottamisesta. Rokotusmäärien tiedot päivittyvät parin päivän viiveellä.

Jos epäilee sairastavansa koronaa, tulee soittaa oman terveysaseman ajanvarausnumeroon. Rokotuskysymyksissä sen sijaan tulee soittaa kuntakohtaiseen koronarokotusnumeroon. Ajantasaista tietoa rokotusten etenemisestä saa muun muassa Oulunkaaren nettisivuilta, Facebook-tililtä ja paikallismedioista.

Vs. perhekeskuskoordinaattori Kirsi Kähkönen jatkaa rokotuksiin liittyvän lisähenkilökunnan rekrytointia loppukevään ja kesän rokotuksia varten. Työntekijöitä tarvitaan tuolloin sekä puhelinpalveluun, ajanvaraustyöhön että itse rokotustapahtumiin.

Ohjeet rokotukseen saapuvalle

 • Tule vain terveenä. Jos sinulla on koronaan liittyviä oireita kuten vähäisiäkin flunssan oireita, peru sinulle varattu aika.
 • Tarkista, että tulet oikeaan paikkaan. Rokotus voi olla kunnassasi myös muualla kuin terveysasemalla.
 • Käytä maskia ja käsidesiä. Pidä turvaväli muihin rokotettaviin.
 • Varaudu todistamaan henkilöllisyytesi.
 • Rokote pistetään olkavarteen, joten kannattaa pukeutua niin, että olkavarren saa helposti paljaaksi.
 • Varaa aikaa mahdolliseen jonottamiseen. Koronarokotteet kuten muutkin rokotteet voivat aiheuttaa haittavaikutuksia rokotteen saamisen jälkeen, minkä vuoksi vointiasi seurataan 15 minuuttia rokotuspaikalla.
 • Saat rokotuspaikalta ohjeet, miten sinun kuuluu toimia, jos sinulla tulee rokotuksesta oireita.
 • Ensimmäinen rokote ei anna vielä kattavaa suojaa koronavirusta vastaan, joten myös rokotuksen jälkeen tulee noudattaa käsienpesu-, maski- ja turvaväliohjeita. Jos saat rokotuksista huolimatta koronaan liittyviä oireita, ota yhteyttä omalle terveysasemallesi.

Kuntakohtaiset rokotusnumerot ja soittoajat

Rokotusnumeroista voi kysyä lisätietoja koronarokotuksiin liittyen. Myös saamansa ajan voi muuttaa tai perua. Ajanvarauksia voivat tehdä vain tällä hetkellä rokotusvuorossa olevat.

Utajärvellä rokotusnumero on 08 5875 5014, se palvelee ma-pe klo 08.00 - 09.00.

Rokotuspaikat Utajärvellä ovat Utajärven terveysasema, os. Kirkkotie 38, sekä Nuoriso- ja liikuntatalo, os. Koulutie 4.

päivitetty viimeksi: 15.04.2021 13:12

Käytämme evästeitä sivuston toiminnoissa, sosiaalisen median ominaisuuksien tarjoamiseen ja liikenteen analysointiin.
Tietoa sivustosta