Ohita päävalikko
Takaisin etusivulle
Avaa päävalikkoSulje päävalikko  

Nuorten rokotukset ovat herättäneet paljon mielenkiintoa

18.08.2021 klo 13:34

THL:n uuden linjauksen mukaan koronarokotteen saavat nyt myös kaikki 12-vuotta jo täyttäneet. Rokote on BioNTech-Pfizerin Comirnaty tai Modernan Spikevax. 

THL:n uusi linjaus tuli voimaan maanantaina, ja alkuviikon aikana Oulunkaaren alueen vanhemmat ovat ehtineet varata lapsilleen jo pari sataa rokotusaikaa. Nuorten rokotukset herättävät myös paljon kysymyksiä. Kun mikä tahansa rokotuksiin liittyvä askarruttaa, kannattaa soittaa koronarokotusnumeroon, jossa annetaan lisätietoja.  

Lisätietoja 12-15-vuotiaiden rokotuspäätöksestä THL:n sivuilla>>  

Lisätietoja koronarokotteiden kehittämisestä THL:n sivuilla>>  

Uusi delta-variantti on aiempia variantteja ärhäkkäämpi tarttumaan, minkä vuoksi Suomessa tavoitellaan nyt 80-90 prosentin rokotuskattavuutta. Sen saavuttamiseksi erityisesti nuorten ja nuorten aikuisten rokotukset ovat tärkeitä.  

-Nuorten rokottaminen on tärkeää, jotta opetus voisi pyöriä mahdollisimman normaalisti. Nyt mennään jo toista koronatalvea kohti, ja etäopetus ei ole kenenkään etu, Oulunkaaren terveyspalvelujohtaja Liisa Cajan-Suokas toteaa.  

Koululaisten ja lukiolaisten ajanvaraukset voi tehdä Wilman kautta tai soittamalla omalle kouluterveydenhoitajalle tai koronarokotusnumeroon. Muiden alle 18-vuotiaiden ajanvaraukset voi tehdä vain koronarokotusnumerosta. Kuntakohtaiset ajanvaraustiedot löytyvät sivun alaosasta. Myös koulut ja kouluterveydenhoitajat voivat tiedottaa rokotuksista suoraan oppilaille ja huoltajille.  

Rokotuksia ei järjestetä kouluilla joukkotapahtumina, vaan jokaisen nuoren tai hänen huoltajansa on itse aktiivisesti varattava aika saadakseen rokotteen. Vaikka huoltajat varaisivat ajan nuoren puolesta, terveydenhuollon ammattilainen arvioi rokotustilanteessa nuoren oman tahdon sekä onko hän itse kykenevä päättämään hoidostaan. Rokottaja myös antaa tarvittavat tiedot pistettävästä rokotteesta ja mahdollisista sivuvaikutuksista. 

Suurimmilla kouluilla rokotuksia järjestetään koulun tiloissa. Kaikille kouluille rokotuspäiviä ei ole mahdollista järjestää, sillä ne vaativat henkilökuntaa sekä itse rokottamiseen että henkilökuntaa ja asianmukaiset tilat rokotteen ottaneiden jälkiseurantaan. Vaikka rokotuksia järjestettäisiin koulun tiloissa, kaikissa kunnissa nuoret voivat käydä rokotuksella myös tavallisessa aikuisten rokotuspisteessä. Näin varmistetaan, että muilla oppilailla ja henkilökunnalla ei ole tiedossa, ketkä ovat ottaneet rokotteen ja joukkopainetta ei pääse syntymään suuntaan tai toiseen.  

Muun muassa lapsiasiavaltuutettu ohjeistaa, että vanhemmat tekisivät päätöksen rokotteen ottamisesta yhdessä nuoren kanssa, jotta lapsen itsemääräämisoikeus tapahtuisi. Suomen lain mukaan nuorella on oikeus itse päättää terveydenhoidostaan, jos hän kehitystasonsa perusteella siihen itse kykenee.
Laki potilaan asemasta ja oikeuksista (17.8.1992/785)
7 § Alaikäisen potilaan asema:
Alaikäisen potilaan mielipide hoitotoimenpiteeseen on selvitettävä silloin, kun se on hänen ikäänsä ja kehitystasoonsa nähden mahdollista. Jos alaikäinen ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään hoidostaan, häntä on hoidettava yhteisymmärryksessä hänen kanssaan. Jos alaikäinen ei kykene päättämään hoidostaan, häntä on hoidettava yhteisymmärryksessä hänen huoltajansa tai muun laillisen edustajansa kanssa.  

Jos 12–14-vuotias varaa ajan ja saapuu rokotettavaksi yksin, on mukana oltava lupalomake huoltajilta. Yhteishuoltajuudessa lupa tulee olla molemmilta vanhemmilta. Luvan voi lupalapun lisäksi antaa puhelimitse tai joillakin kouluilla Wilma-järjestelmässä. 15-vuotiaat tai sitä vanhemmat eivät lähtökohtaisesti tarvitse lupalomaketta, vaan rokotteen antava ammattilainen arvioi heidän kypsyytensä päättää omasta terveydestään. Lupalomake on kuitenkin hyvä keskustelun tuki sekä kotona että rokotustilanteessa ja myös nopeuttaa ammattilaisen työtä hänen arvioidessaan nuoren harkintakykyä ja suostumusta rokotteen ottamiseen.  

Tulosta nuoren koronarokotuslupa tästä>>
Voit myös noutaa paperisen lomakkeen terveysasemalta tai neuvolasta.  

Kuntakohtaiset nuorten rokotusten ajanvarauskäytännöt  

Utajärven kunta
Koronarokotusnumero on 08 5875 5014 ja se palvelee ma-pe klo 8-9 ja klo 14-15 

Rokotukset ovat terveysaseman neuvolassa, missä kouluterveydenhoitaja rokottaa.
Ajanvaraus:

  • Wilman kautta
  • Kouluterveydenhoitaja Piia Paavolalta puh: 050 591 5653
  • Koronarokotusnumerosta 08 5875 5014
päivitetty viimeksi: 18.08.2021 13:36

Käytämme evästeitä sivuston toiminnoissa, sosiaalisen median ominaisuuksien tarjoamiseen ja liikenteen analysointiin.
Tietoa sivustosta