Ohita päävalikko
Takaisin etusivulle
Avaa päävalikkoSulje päävalikko  

Kunnanjohtajan terveiset

11.01.2022 klo 10:38

Tämä vuosi käynnistyy vauhdilla. Hyvinvointialuevaalit käydään tammikuussa, tilinpäätöstä valmistellaan ahkerasti ja strategiset kärkihankkeet etenevät vauhdilla eteenpäin. Suomessa alkaa uusi julkisen sektorin aikakausi ja kunnan roolinmuutoksen valmistelu käynnistyy samalla. Mitä tämä käytännössä mm. tarkoittaa?

Kunnan rooli hyvinvoinnin edistäjänä on vahva. Kunnan on kuntalain (1§) mukaan edistettävä asukkaidensa hyvinvointia ja alueensa elinvoimaa sekä järjestettävä asukkailleen palvelut taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristöllisesti kestävällä tavalla. Tämä tarkoittaa, että hyvinvointialueuudistuksen myötä meidän tulee tämän vuoden aikana vahvistaa omaa hyvinvointiprosessissa tehtävää hyvinvoinnin edistämisen työtä. Tämän lisäksi meidän on oltava tiiviisti mukana rakentamassa yhteistyörajapintoja hyvinvointialueen kanssa. Uudet sosiaali-ja terveydenhuollon palvelumallit tulee lähtökohtaisesti rakentaa siten, että ne vastaavat ihmisten tarpeisiin ja ovat aidosti monikanavaisia. Kunta ja kunnassa olevat järjestöt ja yhteisöt edistävät merkittävästi kuntalaisten hyvinvointia  mm. kasvatus-ja hyvinvointipalveluiden, vapaa-ehtoistoiminnan ja järjestöavustusten kautta.

Kunnassa on erittäin hyvä tieto kuntalaisten hyvinvoinnin tilasta. On tärkeää, että sosiaali-ja terveydenhuolto tukee palvelutoiminnan kautta kuntaa tässä työssä ja kunnan tulee osaltaan tukea hyvinvointialuetta. Miten hyvin onnistumme hyvinvointialueen kanssa rakentamaan yhteiset toimintamallit, jotta voimme edelleen yhteistyössä tukea ihmisten hyvää elämää? Kuinka jaamme yhteisen tiedon siitä, mikä on ihmisille parhaaksi? Tämä uusi rajapintayhteistyö on erittäin iso asia ja sitä on tänä vuonna kehitettävä aktiivisesti.  

Kunnan rooli elinvoiman edistäjä tulee kasvamaan jatkossa. Kuinka luomme mahdollisuuksia elinvoiman ja elinkeinoelämän kasvuun ympäristössä, jossa kunnan tulopuolen perusrahoitusresurssit muuttuvat? Tämä on erittäin suuri haaste meille pienelle kunnalle. Meidän tulee vahvistaa edelleen tulopuolen toimenpiteitä ja rakentaa strategian mukaisesti luotettavia yritys-ja verkostokumppanuuksia sekä uskoa strategiaamme edelleen. Joudumme joiltain osin sietämään epävarmuutta ja saamme matkan aikana aidosti haastaa itseämme ja riskinottokykyämme. Tulemme strategian toimeenpanon osalta ottamaan hallittuja tietoisia riskejä. Tulopohjan varmistamiseksi meillä on menossa useita puhtaan energian hankkeita, joita tulee edelleen suunnitelmallisesti johtaa eteenpäin. Valmisteella on mm. 1.5 miljardin investoinnit tuulivoiman osalta.  Vahvistamalla tulopuolta ja olemalla aktiivinen mahdollistaja strategian mukaisesti, lisäämme mahdollisuuksiamme voittaa tulevaisuuden muutoshaasteet.

Muutoksen keskellä tarvitsemme avarakatseisuutta ja luottamusta omaan tekemiseen. Tarvitsemme viisaita päätöksiä ja edelleen avointa keskustelukulttuuria. Meidän tulee nähdä riittävän laajalle ja kauas ja samalla ymmärtää, että muutoksen keskiössä on ihminen ja hänen hyvinvointinsa. On hyvä muistaa, että kaikilla toiminnoilla tulee olla tämä yhteinen päämäärä.

Oikein ihanaa alkanutta vuotta! Tartutaan yhdessä pilke silmäkulmassa tämän alkavan vuoden haasteisiin!

Yhteistyöterveisin, Anne 

päivitetty viimeksi: 11.01.2022 10:38

Käytämme evästeitä sivuston toiminnoissa, sosiaalisen median ominaisuuksien tarjoamiseen ja liikenteen analysointiin.
Tietoa sivustosta