Ohita päävalikko
Takaisin etusivulle
Avaa päävalikkoSulje päävalikko  

Aluevaalit 2022 - Ennakkoäänestys on käynnissä

14.01.2022 klo 14:17

Aluevaalit 2022 

Tammikuussa pidetään Suomen ensimmäiset aluevaalit, joissa valitaan aluevaltuustot hyvinvointialueille. Tähän asti kuntien vastuulla on ollut sosiaalihuollon, terveydenhuollon ja pelastustoiminnan järjestäminen. Jatkossa niistä vastaavat hyvinvointialueet. Muutos tulee voimaan 1.1.2023. Hyvinvointialueella on itsehallinto, ja ylintä päätösvaltaa alueen asioissa käyttää aluevaltuusto. Jokaisella hyvinvointialueella on oma aluevaltuusto. Se päättää esimerkiksi vanhusten hoidosta ja terveyskeskusten ja paloasemien toiminnasta. Aluevaltuuston toimikausi on neljä vuotta. Aluevaltuustoon valitaan 59–79 valtuutettua hyvinvointialueen asukasluvun perusteella. 

 

Aluevaalien vaalipiirinä on hyvinvointialue  

Asuinpaikkasi määrittelee, minkä hyvinvointialueen ehdokasta voit äänestää. Hyvinvointialueita on 21. Helsinkiläiset eivät äänestä aluevaaleissa, koska Helsingissä sosiaali- ja terveydenhuollosta sekä pelastustoimesta vastaa jatkossakin kaupunki. 

 

Ketä voit äänestää?

Aluevaaleissa voit äänestää oman hyvinvointialueesi ehdokasta. Oma hyvinvointialueesi on se alue, mihin kotikuntasi kuuluu. Ehdokkaita voivat asettaa puolueet ja valitsijayhdistykset. Jokaisella ehdokkaalla on oma ehdokasnumeronsa. Tietoa hyvinvointialueesi ehdokkaista saat esimerkiksi lehdistä, televisiosta tai internetistä. 

Pohjois-Pohjanmaan asukkaat äänestävät aluevaaleissa Pohjois-Pohjanmaalla ehdolle asettuneita henkilöitä ja tulos lasketaan hyvinvointialuekohtaisesti. Valinnat tehdään koko maakunnan äänet huomioiden eikä aluevaaleissa ole kuntakohtaisia paikkoja. Pohjois-Pohjanmaalla aluevaltuustoon on ehdolla 636 ehdokasta.

Katso ehdokkaiden lista ehdokasnumeroineen oikeusministeriön vaalien tieto- ja tulospalvelusta tästä.

 

Miksi on tärkeää äänestää aluevaaleissa? 

Aluevaaleissa on kyse tärkeistä, jokaisen arkea koskevista asioista. Aluevaaleissa valitut valtuutetut päättävät hyvinvointialueiden lähipalveluiden järjestämisestä vuoden 2023 alusta alkaen. 

 

Ennakkoäänestys aluevaaleissa 2022

Ennakkoäänestys on Suomessa 12.1.–18.1.2022. Utajärvellä ennakkoäänestyspaikkana on Roomari-sali os. Vanhatie 29. 

 

Varsinaisen vaalipäivän äänestys 

Äänestys vaalipäivänä 23.1.2022 kello 9–20 Roomari-salissa os. Vanhatie 29. 

 

Äänestyspäivät ja aikataulu 

 

päivitetty viimeksi: 14.01.2022 14:17

Käytämme evästeitä sivuston toiminnoissa, sosiaalisen median ominaisuuksien tarjoamiseen ja liikenteen analysointiin.
Tietoa sivustosta