Sotkajärvi-Alakylä osayleiskaavan kaavaehdotus asetettu nähtäville
Julkaistu 15.02.2024

Sotkajärvi-Alakylä osayleiskaavan päivityksen kaavaehdotuksen nähtäville asettaminen hyväksyttiin Utajärven kunnanhallituksen kokouksessa tiistaina 6.2.2024. Sotkajärvi-Alakylä osayleiskaavan päivitystyön keskeisin tavoite on ollut päivittää rantarakentamisen mitoitusta tehostamalla kaavoitusta ja laajentaa kaava-aluetta kohti Kirkonkylän keskustaa. Näin saadaan Kirkonkylän ranta-alueet oikeusvaikutteisen yleiskaavan piiriin.

Sotkajärvi-Alakylän osayleiskaavan päivityksen myötä alueelle saadaan 96 uutta rakennuspaikkaa, joille voidaan myöntää rakennuslupa suoraan yleiskaavan perusteella. Tämä on jopa noin 44 % lisäys aiempaan nähden.

Kaavapäivitys tukee Utajärven kuntastrategiaa, missä valtuustotason tavoitteena vuosille 2018-2026 on muun muassa kunnan vetovoiman vahvistaminen sekä ketterä ja monipuolinen kaavoitus. Alueen kehittämisellä ja uusilla asukkailla on suuri merkitys kunnan elinvoiman kannalta. 

Kaava-alueen mitoitus keskittyy rantarakentamisen ohjaamiseen. Rantavyöhykkeen taakse jää ns. kuivan maan alue, johon ei suunnitella uusia rakennuspaikkoja. Kuivan maan alueen rakentaminen ratkaistaan suunnittelutarveratkaisujen kautta haja-alueen rakentamisena, ja voimassa olevan kaavan mukaiset kuivan maan rakennuspaikat on säilytetty kaavassa ohjeellisina. Kaavan päivitystyön aikana maanomistajia on kuunneltu tasapuolisesti, ja esimerkiksi muutaman kuivan alueen rakennuspaikan sijaintia on muutettu maanomistajien toiveiden vuoksi. Uusia rakentamisalueita kuivan maan alueille ei tällä yleiskaavalla ole suunniteltu.

Kunnan strategiassa tuodaan esiin myös kuntalaisten hyvinvoinnin edistäminen ja osallisuuden vahvistaminen. Kaava-alueella onkin peräti noin 21 km rantaviivaa, jolle rakentamista ei suunnitella ollenkaan. Nämä mitoituksen ulkopuolelle jätetyt rannat muodostavat yhtenäisiä, hyvin virkistyskäyttöön soveltuvia alueita, joille sijoittuu myös tärkeitä käytössä olevia ulkoilureittejä ja virkistyspaikkoja. Kaavaan on varauksina merkitty myös useampia paikkoja uusille veneenlaskupaikoille. Ympäristöarvot ja riittävät rantaanpääsy- ja virkistysmahdollisuudet on myös huomioitu rakennuspaikkojen sijoittelussa.

Sotkajärvi-Alakylä osayleiskaavan päivitystyö on ollut useamman vuoden prosessi. Kiitos kaikille siinä mukana olleille.

Sotkajärvi-Alakylä osayleiskaavaan voit tutustua tarkemmin tästä

 

päivitetty viimeksi: 15.02.2024 09:03