Ohita päävalikko
Takaisin etusivulle
Avaa päävalikkoSulje päävalikko  

Oulunkaarella on varauduttu koronavirusepidemiaan

Oulunkaaren alueella koronavirustilanne ei toistaiseksi ole edennyt epidemiavaiheeseen ja tilanne on rauhallinen. Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa ei ole todettu uusia tartuntoja viime päivien aikana, ja tartuntaketjut on pystytty jäljittämään, jos positiivisia testivastauksia on tullut. Jatkossa koronavirustartunnoista viestitään maakuntatasoisesti THL:n suosituksen mukaan, jotta taataan yksityisyydensuoja.  

Valmiuslain astuttua voimaan Oulunkaarella on varauduttu koronavirukseen monin eri tavoin, jotta viruksen leviämistä voidaan hillitä tai estää. Valmistautumisessa on edetty alusta asti sosiaali- ja terveysministeriön, Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin sekä Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin ohjeistusten mukaan.

Valtioneuvoston linjausten mukaisesti muun muassa vierailut Oulunkaaren vuodeosastoilla ja asumispalveluyksiköissä on kielletty. Myös monia ryhmätoimintoja esimerkiksi vanhusten päivätoiminnoissa ja mielenterveystoiminnoissa on peruttu toistaiseksi ja palvelut tuotetaan muilla keinoilla, esimerkiksi yksilöohjauksena tai kotikäynteinä. Riskiryhmien kiireettömät vastaanottoajat on pyritty järjestämään puhelimitse ja jatkossa myös etävastaanotoilla. Laajemmin kiireettömiä vastaanottopalveluita voidaan joutua myös keskeyttämään, jos henkilöstöresursseja tarvitaan kiireellisimpiin tehtäviin ja yksiköihin. Esimerkiksi tällä hetkellä kouluterveydenhuollosta vapautunutta henkilöstöä on siirtynyt töihin terveysasemien vastaanotoille ja osastoille sekä chat-palveluun.

”Olemme joutuneet keskeyttämään joitakin toimintoja ja yksiköitä, joissa infektiopotilaita ei ole mahdollista hoitaa eriytetysti ja erillisissä tiloissa. Nämä ovat Kuivaniemen terveysaseman vastaanotto ja Pudasjärven viikonloppupäivystys. Niistä vapautuneita laitteita ja henkilöstöä hyödynnetään muissa tärkeissä toiminnoissa”, sanoo Oulunkaaren johtava lääkäri, ylilääkäri Tuula Saukkonen.

Infektiovastaanotoilla ehkäistään virusten ja bakteerien leviämistä

Oulunkaaren terveysasemille on perustettu erillisiä infektiovastaanottoja hengitystieinfektio-oireista kärsiville potilaille. Niille on aina oma erillinen odotustilansa ja sisäänkäyntinsä. Vastaavia vastaanottoja on hyödynnetty aiemminkin, kun on haluttu ehkäistä esimerkiksi influenssan leviämistä. Myös Oulunseudun yhteispäivystyksessä on aloitettu erillinen infektiovastaanotto. Lisäksi yksityisiä toimijoita ja vastaanottoja on ohjeistettu ottamaan vastaan infektiopotilaat eri tiloissa kuin muut potilaat. Toivottavasti kaikki toimivat ohjeiden mukaisesti ja vastuullisesti.

”Erillisillä vastaanotoilla turvataan terveydenhuollon muu toiminta, joka ei liity hengitystieinfektioihin. Ihmisten on turvallista käydä muilla vastaanotoilla, kun infektiovastaanotto on eriytetty erillisiin tiloihin. Myös henkilökuntaa pystytään suojaamaan paremmin näin, ja samalla varmistetaan henkilöstön riittävyys, mikäli koronavirusepidemia laajenee. Kannattaakin muistaa, että tällä hetkellä on liikkeellä myös muita tavanomaisia hengitystieinfektioita”, kertoo Oulunkaaren vt. terveyspalvelujohtaja Ritva Väisänen.

Infektiopotilaita pyydetään aina ensimmäisenä soittamaan vastaanotolle. Ne potilaat, joiden arvioidaan tarvitsevan kliinistä tutkimusta tai laboratoriokokeita, kutsutaan vastaanotolle. Myös työterveyshuollon infektioasiakkaat ohjataan työterveyshuollon puhelinarvioinnin jälkeen infektiovastaanotoille. Oulunkaaren terveysasemilla on myös valmius ottaa koronanäytteitä, jos näytteenottokriteerit täyttyvät. Näytteet otetaan potilaiden omissa autoissa tai tarvittaessa kotikäynnillä.

Toimi näin, jos sinulla on vakavia hengitystieinfektion oireita (korkea kuume, yskä tai hengenahdistus):

  1. Soita infektiovastaanotolle aina ensin: terveysaseman ajanvarausnumerosta arvioidaan tilanne ja jatkotoimenpiteet. Saat hoito-ohjeita mahdollisesti myös puhelimitse. Työterveyshuollon asiakkaat ottavat aina ensin yhteyttä puhelimitse tai Omahoitopalvelun kautta työterveyshuoltoon.
  2. Jos sinut kutsutaan infektiovastaanotolle, pue saapuessasi päälle hengityssuojain, joita löytyy vastaanotoilta. Huolehdi myös käsihygieniasta kotoa lähtiessä ja vastaanotolla.
  3. Mikäli sinulla epäillään koronavirustartuntaa, saat puhelimitse erilliset ohjeet: koronavirustesti tehdään joko kotonasi tai omassa autossasi saapuessasi infektiovastaanotolle.

Vastuullinen toiminta ehkäisee epidemian laajentumista

Koronavirusepidemian ehkäisemisessä tärkeää on vastuullinen käyttäytyminen ja annettujen ohjeiden noudattaminen. Myös hyvä käsi- ja yskimishygienia ovat tärkeitä asioita.

”Ihmiset ovat Oulunkaaren alueella toimineet vastuullisesti ja esimerkiksi peruneet kiireettömiä terveydenhuollon aikojaan, mikäli heillä on ollut hengitystieinfektion oireita. Myös kokoontumista ja vierailuja riskiryhmiin kuuluvien luona tulee välttää ja sairaana tai kotikaranteeniin määrättynä ei tule matkustaa”, muistuttaa Ritva Väisänen.

Valtioneuvosto suosittelee 14 vuorokauden kotikaranteenia esimerkiksi ulkomailta palaaville. Mökkeily ja ulkona sekä luonnossa liikkuminen ei ole kiellettyä, mutta niiden yhteydessä tulee muistaa STM:n ohjeet ja välttää esimerkiksi lähikontakteja.

”Koronavirustilanne on muuttanut arkea paljon ja se varmasti mietityttää, pelottaa ja ehkä ahdistaakin monia. Psyykkistä apua pyritään järjestämään tarvitseville. Tilanne on meillä tällä hetkellä rauhallinen ja meillä on hyvät valmiudet tilanteen hoitamiseen. Ylilyöntejä kannattaa välttää ja toimia rauhallisesti ja harkitusti”, toteaa Tuula Saukkonen.

 

julkaistu: 26.03.2020 klo 12:21, päivitetty viimeksi: 26.03.2020 12:21

Käytämme evästeitä sivuston toiminnoissa, sosiaalisen median ominaisuuksien tarjoamiseen ja liikenteen analysointiin.
Tietoa sivustosta