Siirry sisältöön

Taidetta kylille -hankkeen kuulumisia
Julkaistu 20.07.2023

Taidetta kylillä -hanke on tullut niin sanotusti näkyväksi tämän kesän aikana eri puolella Utajärveä. Erilaisia taideteoksia on pulpahdellut kylille ja kirkonkylälle. On ollut ilo nähdä kyläläisten riemua yhdessä tekemisestä ja siitä mitä ollaan saatu aikaan: ensin keväällä kirjoitettiin yhdessä oman kylän Kylätarinoita ja nyt kesällä on työskennelty taiteilijoiden kanssa. Ja nyt tässä vaiheessa on mukava kuulla yleisön riemullisia kommentteja siitä, mitä teokset heissä herättävät ja niitä on jo ajeltu polkupyörällä katsomaan pitkänkin matkan takaa. Joten tässä nyt pieni katsaus siitä, missä vaiheessa olemme ja minnepäin kannattaa lähteä pyöräilemään:

Sanginkylän taideteos.

  • Kuva ensimmäisestä teoksesta. Ihan ensimmäinen teos syntyi kyläläisten avustuksella Valkeisen rannalle Sangille. Teoksen kylätaiteilijana on toiminut Kari Viinikangas ja teoksen nimi on Elämän lanka. Se kertoo Sangin kylän yhteisöllisyydestä ja luonnosta.

Naaman taideteos.

  • Kuva toisesta teoksesta. Kylätaiteilija Katri Oksasen ohjauksessa ja naamalaisten taitavissa käsissä teos Naama. Se on kierrätysmateriaalista tehty teos, joka kertoo Naaman kylän historian henkilöistä.  Teos on nähtävillä Naaman kylätalon seinällä.

Kirkonkylän taideteos.

  • Kuva kolmennesta teoksesta. Kaisa Salmen teos Eläväveistos sain nimekseen ”Hanna”. Se on kasveista ja kukista koostuva teos Utajärven kirjaston pihalla ja se kunnioittaa Utajärven vanhinta asukasta Hanna Seuraa. Teos syntyi kyläläisten ja toimintakeskuksen sekä maahanmuuttotyön porukoiden kanssa.

Käpylehmä taideteos.

  • Kuva neljännestä teoksesta. Ilpo Mikkosen tervatut käpylehmät saivat innoituksensa Utajärven kirkon paanukatosta sekä Utajärven historiasta maatalouspitäjänä ja tervan tuottajana. Käpylehmät sijaitsevat 22-tien varrella ladon edessä ja ne syntyivät yhteistyössä kyläläisten ja maahanmuuttotyön kanssa.

Juorkunan taideteos.

  • Kuva viidennestä teoksesta. Juorkunan teos on nimeltään Kiehuva lähde. Juorkunassa kylätaiteilijana toimi Oili Nissinen. Teos koostuu kivistä ja keramiikkalaatoista ja se sijaistee Juorkunan kylätalon pihalla. Teos syntyi yhteistyössä innokkaiden kyläläisten kanssa.

Ahmaksen teos.

  • Kuudes teos, Ahmaksen taideteos on reliefityö ja se kertoo Ahmaksen historiasta ja luonnosta. Teoksen kylätaiteilijana toimi Kari Viinikangas. Se on nähtävillä Lintutornitien risteyksessä. Teos on vielä työnalla kylälaisten viimeistellessä teoksen katosta yhdessä kylätaiteilijan kanssa.

Teokset 7. ja 8. valmistuvat loppuun elokuun alkuun mennessä eli vielä on uusia teoksia tulossa!

Tämä on ollut hieno projekti! Kiitos Utajärven kylät ja kirkonkylä!

Teksti Johanna Laitinen
kuvat Johanna Laitinen, Tommi Kujala, Oili Nissinen ja Kari Viinikangas

 

päivitetty viimeksi: 21.07.2023 09:54