Ohita päävalikko
Takaisin etusivulle
Avaa päävalikkoSulje päävalikko  
Ohita sivuvalikko

Kunnanjohtajan tervehdys

Olemme jälleen siinä vaiheessa, että kunnan talousarvion valmistelu on saatu kasattua kokoon. Elämme muutosten ja geopoliittisten haasteiden keskellä, joilla on merkittäviä vaikutuksia kuntamme talouteen ja toimintaan. Muutos näyttää olevan läsnä pysyvästi elämässämme.

Utajärven kunnan ensi vuoden talousarviovalmistelussa uskomme kuitenkin strategiamme mukaisesti kasvuun ja kehitykseen, jolloin talousarvio on kasvua tukeva ei sopeuttava. Se on laadittu valtuuston strategian itsearvioinnin sekä valiokuntien ohjauksen ja valtuustoseminaarin linjauksien pohjalta.

Jatkamme kehitystyötämme erityisesti strategisten maahankintojen, kaavoituksen ja kuntalaisten hyvinvoinnin edistämisen kehittämisessä. Uskomme, että valmistelussa olevien vihreän siirtymän hankkeiden ja sitä tukevien uusien elinkeinojen myötä saamme pidettyä tulopuolen tukipilarimme vahvoina. Vuoteen 2030 mennessä meillä arvioidaan olevan jo pelkästään tuuli- ja aurinkovoiman osalta useampien miljoonien lisätulot.

Käynnistämme ensi vuonna uuden koulun rakentamisprojektin, teemme strategista maahankintaa ja rakennamme teollisuusalueiden infraa. Tavoitteena on, ettemme ensi vuonna ota lisälainaa investointeihin.

Vahvistamme edelleen Yrityspuisto Oy:n toimintaa ja kehitämme elinkeinoelämää erityisesti Hietaselän ja Mustikkakankaan lähienergia- ja kiertotalouslähtöisillä teollisuusalueilla ja keskitämme Humanpolis Oy:n toimintaa entistä vahvemmin matkailun edistämisen toimenpiteisiin. Lisäämme myös kuntalaisten hyvinvoinnin edistämistyöhön taloudellisia resursseja osallistavaan budjetointiin ja kulttuuritapahtumiin sekä vahvistamme liikuntapalveluiden henkilöstöresursseja. Pidämme huolta laajasta palvelutarjottimesta erityisesti lapsiperhepaketin ja laajan opetussuunnitelman ja opintotuen tukemana. Teemme laadukasta työtä eri-ikäisten hyvinvointia tukevien toimintojen osalta yhteistyössä järjestöjen kanssa pitäen hyvän järjestöavustusten tason edelleen.

Elämme osana globaalia epävarmaa maailmaa, jolloin eritasoisia yllätyksiä voi tulla yksittäin tai useita samaan aikaan. Näihin meidän tulee varautua joka hetki toiminnassamme myös ensi vuonna. Voimme vaikuttaa osaltamme tulevaisuuden suuntaan selkeän vahvan strategiamme ja sitä tukevan elinkeino- ja hyvinvointiverkostoyhteistyön kautta. On tärkeää, että voimme herättää toiminnassamme luottamusta. Jalat rohkeasti maassa ja yhdessä innovaatioiden meillä on hyvät näkymät edetä ja yhdessä voimme luoda kivijalkoja ja rakenteita, jotka vahvistavat tulopohjaamme ja mahdollistavat tulevaisuuden rakentamisen.

”Utajärvellä saa yrittää, kasvaa, menestyä, epäonnistua, yrittää uudelleen ja luoda mahdollisuuksia onnellisuudelle ja tehdään tätä yhdessä pikkuisen paremmin kuin muut”.

Terveisin,

Anne Sormunen, kunnanjohtaja
puh. 040 482 6444
anne.sormunen@utajarvi.fi

Kuva: Juha Sarkkinen/Studio Juha Sarkkinen

Kunnanjohtajan tervehdys 4.5.2023

Kunnalla on takanaan jälleen toiminnallisesti ja taloudellisesti hyvin onnistunut vuosi. Onnistuimme tekemään jo 16. kerran perättäisen ylijäämäisen tilinpäätöksen poikkeavista olosuhteista huolimatta.

Kunnassa on investoitu rohkeasti niin kunnan kuin yritystenkin toimesta. Olemme viime vuosina kuntana rakentaneet uusia sote-kiinteistöjä ja parhaillaan suunnittelemme uutta koulua ja uusia asuntoja osakeyhtiön kautta.

Tulevaisuuden energiahankkeissa olemme etenemässä vahvasti eteenpäin. Tähän liittyen olemme kuntana tehneet mm. maanostoja ja lisäkaavoittaneet uusia teollisuusalueita.  Kehitämme parhaillaan Skarta Oy:n johdolla tuuli- ja aurinkoenergian mahdollistamaa Vierienergia-aluetta Hietaselkään ja kehitämme vedyntuotantoalueita Oulun yliopiston, Vtt:n ja Skarta Energy Oy:n yhteistyönä. Lisäksi olemme saaneet vuoden alusta myös myönteisen päätöksen korkeimmasta hallinto-oikeudesta OX2 Suomen valmistelemalle Pahkavaaran 27:n tuulivoimalan hankkeelle ja näin hanke etenee investointi- ja rakentamisvaiheeseen. Myös kiertotalousinvestointeja on tullut kuntaamme. Olemme kunta, jossa käynnistyi ensimmäisenä biohiilen tuotanto GRK Suomi Oy:n johdolla. Näillä ja muilla vihreän energian ja kiertotalouden hankkeilla kunnan tulopuoli tulee vahvistumaan muutamien vuosien kuluttua merkittävästi.

Suomessa on tapahtunut isoja rakenteellisia murroksia. Kuntien rooli hyvinvoinnin ja elinvoiman mahdollistajina korostuu. Olemme Utajärvellä viime valtuustokaudella jo kehittäneet johtamisjärjestelmämme vastaamaan tämän päivän kuntakuvaa. Tuolloin hyväksyimme myös resurssiviisaan tiekartan ja kiertotalouden käsikirjan, joka mahdollisti etumatkan sekä vihreän energian että kiertotalouden kehittämisen osalta yhteistyössä yrityskumppaneidemme kanssa. On ilo tehdä laaja-alaista tiivistä yhteistyötä näiden asioiden kanssa tähän edelläkävijyyteen liittyen. Tällä hyvin toimivalla sekä sisäisellä että ulkoisella yhteistyöllä teemme elinkeinoelämälle kivijalkoja ja mahdollistamme sen, että kuntalaisilla on nyt ja tulevaisuudessa hyvä elää ja kasvaa edelleen täällä Utajärvellä.

Kesäaika lähenee, oikein hyvää ja rentouttavaa kesäaikaa!
Jos teillä on mielenpäällä asioita, niin olkaa reilusti yhteydessä.

Terveisin,

Anne Sormunen, kunnanjohtaja
puh. 040 482 6444
anne.sormunen@utajarvi.fi

päivitetty viimeksi: 17.11.2023 10:36

Käytämme evästeitä sivuston toiminnoissa, sosiaalisen median ominaisuuksien tarjoamiseen ja liikenteen analysointiin.
Tietoa sivustosta