Ohita päävalikko
Takaisin etusivulle
Avaa päävalikkoSulje päävalikko  
Ohita sivuvalikko

Pyöräilykunta

Kunnanhallitus teki 23.4.2013 päätöksen liittyä Pyöräilykuntien verkostoon.

Verkoston päämääränä on pyöräilyn ja kävelyn merkittävä lisääminen liikennemuotoina ja arkiliikuntana, mikä tuottaa hyvinvointia sekä yksilölle että yhteiskunnalle.

Verkosto kehittää pyöräily- ja kävelykulttuuria Suomessa sekä kerää ja tuottaa tietoa verkoston jäsenten ja muiden pyöräilyn edistämisestä kiinnostuneiden tahojen käyttöön.
Utajärvellä liittymisen kuntalaisten hyvinvointia edistävä tavoite on pyöräilyn edistäminen kaikissa ikäluokissa. Lisäksi liittymisellä on alueen markkinoinnin edistämiseen liittyviä tavoitteita.

Toimenpidesuunnitelma edistää kävelyä ja pyöräilyä kunnissa

Konkreettinen toimenpidesuunnitelma kevyen liikenteen edistämiseksi on Kävelyn ja pyöräilyn valtakunnallinen toimenpidesuunnitelma 2020, joka valmistui keväällä 2012. Toimenpiteitä ovat muun muassa asenteisiin vaikuttaminen, pyöräreittien laatutason parantaminen, jalkakäytävien ja pyöräteiden hyvä kunnossapito, yhdyskuntasuunnittelu sekä kävelyn ja pyöräilyn painottaminen liikennepolitiikassa. Yhdyskuntasuunnittelulla pyritään muun muassa siihen, että työpaikat ja palvelut olisivat paremmin saavutettavissa kävellen ja pyöräillen.

Utajärven kunta julkaisi Utajärvi pyöräilyn laatukunnaksi-ohjelman vuonna 2015. Ohjelma koski ajanjaksoa 2015-2020, ja sen tavoitteena oli lisätä pyöräilyä arkiliikunta-muotona ja harrastuksena. Joulukuussa 2021 valmistui Utajärven jalankulun ja pyöräliikenteen kehittämisohjelma 2022–2026, joka konkretisoi vuoteen 2020 voimassa olleen Utajärvi pyöräilyn laatukunnaksi-ohjelman uudelle tasolle – ulottaen näkymä myös jalankulkuun pyöräilyn lisäksi.

Utajärven jalankulun ja pyöräliikenteen visiona on: Utajärven yhdyskuntarakenne mahdollistaa terveellisen, turvallisen ja sujuvan liikkumisen omin voimin.

Pyöräilyreittejä Utajärven alueella

Utajärven alueella kulkee valtakunnallinen pyörämatkailureitti 22, linjaus: (Kajaani) – Kontiomäki – Utajärvi – Muhos – Oulu. Kuten kaikki valtakunnalliset reitit, reitti on merkattu Retkeily GT ja Pyöräily GT -karttoihin sekä Fillarioppaisiin.

Maastoon reitit on opastettu ruskeapohjaisilla kylteillä ja reitin numerolla. Käytännössä on kuitenkin niin, että opastus maastoon on monin paikoin puutteellinen  eli ei kannata luottaa siihen, että ruskeapohjaiset kyltit löytyvät vaan aina on hyvä ottaa kartta mukaan!

Utajärven alue, sekä reitti 22, on kuvattu kartassa Pyöräily GT5 (mittakaava 1 : 200 000). Reittiverkkostoa uudistetaan parhaillaan (tilanne lokakuu 2013), ja uudistuksen myötä reitti 22 korvataan reitillä EuroVelo 11. Suomen alueella EuroVelo 11 kulkee Helsingistä Jyväskylään jatkuen sieltä Kuopion kautta Kajaaniin ja edelleen Oulun kautta Rovaniemelle, Ivaloon ja Karigasniemelle.

Reitin 22 lisäksi Utajärven alueella esiintyy yksi paikallinen pyörämatkailureitti, joka kulkee Utajärven kyliltä Utasen kautta tietä 8300 pitkin kunnes saavuttaa Kajaanintietä. Siellä kohden reitti ylittää Oulujoen ja jatkuu tietä 8280 pitkin Utajärven ja Vaalan väliselle rajalle saakka. Reitin 22 lailla myös tämä paikallinen pyörämatkailureitti on kuvattu kartassa Pyöräily GT5.

Pyöräily Rokualla

Maastopyöräilijöiden suosimalla Rokuan alueella saa ajaa patikkareiteillä sekä kansallispuiston alueella pyöräilyyn tarkoitetuilla merkityillä mtb-reiteillä Rokualla on mtb -reittejä on yhteensä 40 km:n verran ja ne näkyvät tällä kartalla. (PDF)

Rokuan maisemista pääsee toki nauttimaan myös ihan tavallisella pyörällä. Siihen soveltuu sekä Rokuantie että Rokuan health & spa:n ja Opastuskeskus Supan välinen asfaltoitu ”Energiankulutusreitti” (2,1 km).

päivitetty viimeksi: 17.02.2022 10:13

Käytämme evästeitä sivuston toiminnoissa, sosiaalisen median ominaisuuksien tarjoamiseen ja liikenteen analysointiin.
Tietoa sivustosta