Ohita päävalikko
Takaisin etusivulle
Avaa päävalikkoSulje päävalikko  

Koronavirustilanteeseen liittyvä info yrittäjille

25.08.2020 klo 09:12

Tälle sivulle kokoamme ajankohtaista asiaa yrityksille koronatilanteen aikana. Sivua ylläpitää Utajärven Yrityspuisto Oy. Tavoitat meidät puhelimitse tai sähköpostilla:
Puh: 040 632 8805
Sähköpostiosoite: vuokko.paso@utajarvi.fi

Suomen Yrittäjät • Kaikki koronasta yrittäjälle.
  Kerromme sinulle, mitä juuri yrittäjän pitää tietää koronasta. Lue lisää (lisätty 25.3.2020)
  Katso Suomen Yrittäjien koulutustallenteita ja aiempia tietoiskuja koronasta täältä. (lisätty 26.3.2020)

 • Lataa maksuton pikaopas verkkomyynnin käynnistämiseen.
  Kokosimme tähän pikaoppaaseen keinoja, joilla voit nopeasti kasvattaa yrityksesi verkkomyyntiä. Lue lisää (lisätty 14.4.2020)

Webinaarit, etäkoulutukset ym. netti-tapahtumat

 • Suomen Yrittäjät: Etäkoulutus "Liiketoiminnan kehittäminen ja erottuminen koronan jälkeen" ti 8.9.2020 klo 9:30 - 11:00.
  Miten löytää uusia asiakkaita ja kehittää liiketoimintaansa koronan aiheuttaman muutoksen jälkeen? Ilmoittaudu tästä (lisätty 29.6.2020)

 • Työ- ja elinkeinoministeriö: Maksuttomia lyhytkoulutuksia yrittäjille - hae pikaisesti mukaan!
  Työttömyysturvaa saava yrittäjä voi nyt hyödyntää TE-palveluiden maksuttomia lyhytkoulutuksia. Koulutuksilla voi kehittää markkinointi-, hankinta- tai laki- ja tietoturvaosaamistaan. Lue lisää ja ilmoittaudu tästä (lisätty 22.5.2020)

 • Taloushallintoliitto: Koronavirus – Mahdollisimman moneen TAL-koulutukseen järjestetään etäyhteys.
  Taloushallintoliitto seuraa aktiivisesti koronavirustilannetta ja viranomaisten ohjeita. Toimimme virallisten suositusten mukaisesti ja varaudumme muutoksiin tilanteessa.

  Päivitämme tietoa nettisivuillemme ja viestimme koulutuksiin ilmoittautuneille suoraan yksittäisten tapahtumien osalta. Lue lisää (lisätty 3.4.2020)

Rahoitus, tuki, korvaukset sekä vakuutukset

 • Valtiokonttorin tiedote: Kustannustukea voi hakea Valtiokonttorista 7.7.2020 lähtien.
  Uutta kustannustukea voi hakea Valtiokonttorista 7.7.2020 lähtien. Haku tapahtuu sähköisellä hakemuksella Valtiokonttorin verkkosivulla.

  Tuki on tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on pudonnut merkittävästi koronaviruksen vuoksi ja joilla on vaikeasti sopeutettavia kustannuksia. Lue lisää (lisätty 29.6.2020)

 • Ely-keskus: Uusi väliaikainen koronakriisituki maaseudun yrityksille.
  Maatilakytkennäiset sekä maataloustuotteita jalostavat ja myyvät mikroyritykset, maatalouden alkutuottajat ja kalatalouden yritykset voivat 18.5. alkaen hakea korona-kriisitukea ELY-keskuksista. Kyseiset toimialat ovat aiemmin rajautuneet työ- ja elinkeinoministeriön tukien piirien ulkopuolelle.

  Maaseudun yritysten sekä maatalouden alkutuotannon tuen määrä on 5 000–10 000 euroa. Kalatalouden yrityskohtainen tuki voi olla 3 000–10 000 euroa. Tukea voi käyttää yritystoiminnan jatkumisen kannalta välttämättömiin kuluihin kuten henkilöstö-, kiinteistö- ja vuokrakuluihin. Lue lisää ja hae tuki tästä (lisätty 22.5.2020)

  Tässä tukeen liittyvä diaesitys (lisätty 22.5.2020)

  Kysymyksiä ja vastauksia alkutuotannon väliaikaisesta tuesta Ruokaviraston sivuilla (lisätty 2.6.2020)

 • ELY-keskus: Talous- ja velkaneuvonta yrityksille ja yrittäjille.
  Yritys-Suomi Talousapu neuvontapalvelu auttaa, neuvoo ja ohjaa talous- ja maksuvaikeuksissa olevia pk-yrityksiä ja yrittäjiä ja sen tavoitteena on ehkäistä turhia konkursseja tarjoamalla alhaisen yhteydenottokynnyksen maksutonta talousneuvontaa puhelimitse. Palvelussa asiantuntija arvioi soittajalta saatujen tietojen pohjalta yrityksen/yrittäjän todellisen taloudellisen tilanteen, antaa riippumattomia neuvoja ja ohjeita kuinka tilanteessa toimitaan sekä tarvittaessa ohjaa soittajan eteenpäin muihin palveluihin. Lue lisää
  (lisätty 24.3.2020)
 • Business Finland: Tilapäinen TKI-laina häiriötilanteisiin.
  Tilapäinen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiolaina on tarkoitettu Suomessa toimiville vähintään kuusi henkilöä työllistäville pk- ja midcap-yrityksille sekä merkittävää liiketoimintaa tekeville säätiöille ja yhdistyksille.

  Rahoitusta voivat hakea kansainvälisillä tai kotimarkkinoilla toimivat yritykset sekä säätiöt ja yhdistykset, jotka etsivät kehittämisen avulla uusia keinoja liiketoimintansa häiriötilanteen ratkaisemiseen. Lue lisää (lisätty 11.6.2020)

 • Business Finland: Voiko liiketoiminnan kehitysrahoitusta häiriötilanteissa käyttää verkkokaupan perustamiseen.
  Business Finland julkaisi tästä kysymyksiä ja vastauksia. Lue lisää (lisätty 8.4.2020)

 • Business Finland: Business Finland auttaa yrityksiä koronaepidemian keskellä.
  Business Finland voi rahoittaa Suomessa toimivia pk- ja midcap-yrityksiä, joiden liiketoiminta kärsii koronavirustilanteesta. Tältä sivulta löydät kootusti Business Finlandin koronavirusepidemiaan liittyvät palvelut sekä uutiset. Lue lisää (lisätty 26.3.2020)

 • Business Finland: Business Finlandin korona-avustusvaltuuksia korotettiin 700 miljoonaan euroon.
  Business Finlandin häiriötilanteisiin tarkoitettua avustusvaltuutta lisätään 700 miljoonaan euroon. Avustusvaltuus on tarkoitettu uusien liiketoimintojen selvittämiseen ja kehittämiseen poikkeusoloissa. Rahoituspalvelut on tarkoitettu Suomessa toimiville pk- ja midcap-yrityksille, joiden liiketoiminta kärsii koronavirustilanteesta.

  Hallituksen tekemien uusien yritysrahoitusta koskevien päätösten myötä työnjakoa Business Finlandin ja ELY-keskusten välillä selkiytetään. Business Finland vastaa tuista 6-250 henkilöä työllistäville yrityksille, yksityiset elinkeinonharjoittajat eivät ole rahoituksemme piirissä. ELY-keskukset puolestaan rahoittavat 1-5 henkilön yrityksiä mukaan lukien toiminimiyritykset. Lue lisää (lisätty 30.3.2020)

  Haku on helppoa, katso alla olevat videot. (lisätty 31.3.2020 ja 8.4.2020)

  Tietoa Business Finlandin rahoitusperiaatteista ja päätöksenteosta löydät tästä (lisätty 22.4.2020)

 • Kuntaliitto: Yksinyrittäjille 2000 euron toimintatuki koronavirustilanteessa.
  Yksinyrittäjät voivat hakea tukea kunnilta koronavirustilanteessa. Haku tapahtuu yrityksen sijaintikunnasta. Tuen suuruus on 2000 euroa. Tuki myönnetään yksinyrittäjän toiminnan harjoittamisesta johtuvien menojen kattamiseen.

  Tuen tavoitteena on osaltaan turvata se, että tukea saava yritys pystyy jatkamaan toimintaansa kannattavasti koronaviruksen aiheuttaman kriisin jälkeen. Tukea käytetään yksinyrittäjän maksuvalmiuden ylläpitämiseen. Lue lisää (lisätty 31.3.2020)

  Utajärven kunta avasi yksinyrittäjien tukeen liittyvän haun 15.4.2020. Haku päättyy 30.9.2020. Lue täältä lisää ja jätä hakemus (lisätty 20.4.2020, päivitetty 25.8.2020)

 • KEHA-keskus: Tuet ja hyvitykset ravitsemisyrityksille.
  Haku avautui 5.6.2020.

  Ravitsemisliiketoimintaa rajoitettiin lainsäädännöllä voimakkaasti koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi 4.4. - 31.5.2020 väliseksi ajaksi. Eduskunta edellytti rajoitukset hyväksyessään kohtuullisten kustannusten kompensointia ja toimia, joilla lievennetään vaikutuksia.

  Malli koostuu kahdesta toisiaan täydentävästä osasta ja joita on mahdollista saada kumpaakin. Lue lisää (lisätty 11.6.2020)

 • Mela: Miten koronavirus vaikuttaa maatalouslomitukseen?
  Koronaviruksen aiheuttama tilanne on poikkeuksellinen ja muuttaa monia suunnitelmia sekä herättää monenlaisia kysymyksiä. Olemme koonneet tähän yleisimpiä kysymyksiä ja vastauksia koronaviruksen vaikutuksista maatalouslomitukseen. Lue lisää (lisätty 24.3.2020)

 • Työ- ja elinkeinoministeriön tiedote:Starttirahan enimmäiskeston pidennystä jatketaan.
  Starttirahan enimmäiskestoa pidennettiin 1.5.2020 alkaen väliaikaisesti 12 kuukaudesta 18 kuukauteen. Lakimuutoksella on turvattu starttirahaa saavien yrittäjien mahdollisuutta yritystoiminnan käynnistämiseen ja vakiinnuttamiseen koronapandemiasta huolimatta. Lue lisää (lisätty 29.6.2020)

 • Työ- ja elinkeinoministeriö: Suuri osa ravitsemisyrityksistä saa hyvitystä toiminnan rajoittamisesta ilman hakemusta – tukea työllistämiseen voi hakea 5. kesäkuuta alkaen.
  Ravitsemisyritykset voivat saada tukea työntekijän työllistämiseen toiminnan käynnistyessä uudelleen sekä hyvitystä toiminnan rajoittamisesta. Tuen ja hyvityksen maksamisesta vastaa ELY-keskusten sekä TE-toimistojen kehittämis- ja hallintokeskus (KEHA-keskus). Lue lisää (lisätty 8.6.2020)

 • Työ- ja elinkeinoministeriö: Yrittäjän työmarkkinatuki -chatbox apunasi.
  Voit saada lain tarkoittamaa tukea siitä alkaen, kun tuen kriteerit täyttyvät ja ilmoittaudut TE-toimistoon työnhakijaksi. Työmarkkinatukea voidaan maksaa ajalta 16.3.2020–30.6.2020.

  Te-palvelujen neuvojabotti Teuvo neuvoo askel askeleelta, miten toimit hakiessasi työmarkkinatukea ja mistä saat apua ilmoittautumiseen. Lue lisää (lisätty 22.4.2020)

 • Työ- ja elinkeinoministeriö: TEM-konserni seuraa koronaviruksen vaikutuksia yrityksiin, työllisyyteen, kuluttajiin sekä huoltovarmuuteen.
  Työ- ja elinkeinoministeriö seuraa ja tekee tarvittavia toimia yhdessä eri TEM-konsernin toimijoiden kanssa vähentääkseen koronaviruksen vaikutuksia mm. yritysten toimintaan, työllisyyteen ja huoltovarmuuteen. Lue lisää (lisätty 25.3.2020)

 • Työ- ja elinkeinoministeriö: Kysymyksiä ja vastauksia koronasta ja yritysrahoituksesta.
  Luotettavaa tietoa koronan vaikutuksista pienyrittäjiin. Lue lisää (lisätty 23.3.2020)
 • Työ- ja elinkeinoministeriö: Kysymyksiä ja vastauksia yrittäjien oikeudesta työttömyysturvaan.
  Lue lisää
  (lisätty 5.4.2020)
 • Työ- ja elinkeinoministeriö: Toimintaohjeita yrityksille koronavirustilanteeseen.
  Koronaviruksella on merkittäviä vaikutuksia yritystoimintaan. Hallitus pyrkii eri toimenpiteillä turvaamaan sen, että yritykset pystyvät jatkamaan toimintaansa kannattavasti kriisin jälkeen.

  Kokoamme tälle sivulle yhteen tietoa ja kerromme, minne yrittäjän kannattaa ottaa yhteyttä.
  Mistä yritys voi hakea rahoitusta koronavirustilanteessa. Kooste, jonka tiedot myös sivun tekstissä.
  kuvassa avattu paikat, joista yritysrahoitusta haetaan. Sivulla kerrottu sama tekstina

  Lue lisää
  (lisätty 3.4.2020)

 • Verohallinto: Korona – päivittyvä kooste koronatilanteesta.
  Kokoamme tälle sivulle tiedot koronatilanteen vaikutuksista veroasioiden hoitamiseen ja asiakaspalveluumme.

  Verojen ilmoittamisen ja maksamisen aikataulut eivät ole muuttuneet koronatilanteen takia. Olemme kuitenkin koonneet ohjeita esimerkiksi yrityksille ja yrittäjille, joilla on vaikeuksia ilmoittaa ja maksaa veronsa ajoissa. Lue lisää (lisätty 26.3.2020)
 • Verohallinto: Koronatilanne: Verohallinto tukee yrityksiä – lue ohjeet.
  Koronatilanne voi aiheuttaa yrittäjille, yrityksille ja kirjanpitäjille vaikeuksia hoitaa veroasioita. Yrityksen veroilmoitukselle voi hakea lisäaikaa ja ilmoituksen myöhästymismaksu voidaan jättää perimättä perustellusta erityisestä syystä. Lue lisää (lisätty 24.3.2020)
 • Verohallinto: Koronatilanne: Voit hakea yrityksellesi maksujärjestelyä helpotetuin ehdoin 25.3. alkaen
  Koronaviruksen aiheuttaman poikkeuksellisen tilanteen vuoksi Verohallinto tulee helpottamaan toistaiseksi maksujärjestelyn ehtoja. Lisäksi Valtionvarainministeriö valmistelee lakimuutosta tilapäisestä viivästyskoron alentamisesta niiden verojen osalta, jotka kuuluvat maksujärjestelyyn.

  Näiden muutoksien ensisijainen tavoite on helpottaa erityisesti yritysten ja toiminimiyrittäjien maksuvaikeuksia koronavirustilanteessa. Lue lisää (lisätty 23.3.2020)

 • Verohallinto:Koronatilanne: Yritys voi hakea arvonlisäveroja takaisin ja maksaa ne myöhemmin.
  Yritys voi pyytää vuoden 2020 tammi-, helmi ja maaliskuussa maksamiaan arvonlisäveroja takaisin tekemällä maksujärjestelypyynnön. Yritys maksaa palautetun arvonlisäveron myöhemmin takaisin Verohallinnolle maksujärjestelyn kautta. Lue lisää (lisätty 22.5.2020)

 • Ruokavirasto: Maatalouden kriisituet.
  Ruokavirasto maksaa kriisitukia muun muassa maitotiloille, sikatiloille sekä velkaisille ja investoineille maatiloille. Lue lisää (lisätty 3.4.2020)

 • Ruokavirasto: Usein kysyttyä: covid-19-koronaviruksen vaikutus tukiin.
  Vaikuttaako tartuntatautiepidemia tukien maksamiseen? Tehdäänkö maatiloilla normaalisti tukivalvontoja? Miten tartuntatautiepidemia vaikuttaa maaseudun kehittämistukien tarkastuksiin? Miten epidemia vaikuttaa tukien hakemiseen? Vastauksia näihin ja muihin kysymyksiin. Lue lisää (lisätty 23.3.2020)

 • Elinkeinoelämän keskusliitto: EK:n koronasivusto.
  Tälle sivulle kootaan EK:n edunvalvontaviestit, uutiset, blogit ja muut koronakriisin aikana julkaistavat ulostulot. Lue lisää (lisätty 30.3.2020)
 • Keskuskauppakamari: Lisätietoa koronaviruksesta.
  Tältä sivulta löydät Keskuskauppakamarin ohjeistuksia yrityksille ja toimenpide-ehdotuksia valtiovallalle sekä tietoa koronavirukseen liittyen. Lue lisää (lisätty 26.3.2020)

 • OP: OP Ryhmä tarjoaa helpotusta luottojen maksuaikoihin.
  OP Ryhmä tarjoaa taloudellista helpotusta asiakkailleen, joiden taloudenhoito on vaikeutunut koronakriisin vuoksi. OP Ryhmä tarjoaa sekä kotitalouksille että pk-yrityksille mahdollisuuden lykätä luottojen maksuja, mikäli koronapandemia on vaikuttanut asiakkaiden luotonhoitokykyyn. Lue lisää (lisätty 24.3.2020)
 • Finnvera: Yritys, autamme koronan aiheuttamassa poikkeustilanteessa.
  Finnvera suhtautuu joustavasti kaikkiin koronaviruksen aiheuttamiin rahoituksen järjestelytarpeisiin. Meillä on valmius kasvattaa pk-yritysrahoitusta merkittävästi ja auttaa yritykset yli kriisistä. Yrityksellä tulee olla pidemmän aikavälin kannattavan toiminnan edellytykset. Lue lisää (lisätty 20.3.2020)
   
 • Finnvera: Finnvera ja pankit yritysten rahoittajina koronakriisin aikana.
  Pasi Vartiaisen laatima powerpoint-esitys (lisätty 25.3.2020)

 • Kaleva: Kaleva Me­dia ­käyn­nis­tää o­pe­raa­tion y­rit­tä­jien tu­ke­mi­sek­si ­poik­keus­ti­lan­tees­sa.
  Kaleva Media avaa yrityksille suunnatun poikkeustilapalvelun nimellä Verkkosilta, jonka tarkoituksena on tarjota yrittäjille apua selviytyä poikkeustilanteen yli. Verkkosilta tarjoaa apua kolmessa eri muodossa: mahdollisuuksilla verkkokauppaan, tavaroiden kuljetukseen ja asiantuntija-apuun. Lue lisää (lisätty 23.3.2020)

 • Yle: Maksutta perustettavasta verkkokaupasta ehdotetaan apua ahdinkoon joutuneille kivijalkaliikkeille.
  Ilmaiseksi perustettavasta verkkokaupasta ehdotetaan apua kivijalkaliikkeille ja muille yrittäjille, jotka ovat joutuneet ahdinkoon koronaviruspandemian vuoksi. Suomalainen verkkokauppatoimittaja Vilkas Group kertoo avaavansa yrittäjille mahdollisuuden perustaa verkkokauppa maksutta.

  Palvelu on kauppiaille maksuton kuuden kuukauden ajan. Pelastetaan kauppa -hanketta tukee etujärjestö Suomen yrittäjät. Lue lisää (lisätty 26.3.2020)

 • IS: Fine: Epidemian aiheuttama asiakaskato ei oikeuta vakuutuskorvaukseen
  Epidemian aiheuttama asiakaskato ei oikeuta yrityksen toiminnan keskeytysvakuutuskorvaukseen, kertoo vakuutus- ja rahoitusneuvonta Fine.

  Yritysten toiminnan keskeytysvakuutukset antavat vakuutussuojaa toiminnan yllättävän keskeytymisen varalta vain vakuutusehdoissa määritellyissä tilanteissa, johtava lakimies Harri Isokoski sanoo Finen tiedotteessa. Lue lisää  (lisätty 23.3.2020)

 • Varma: Ohjeita ja tietoa asiakkaillemme koronaviruksen vaikutuksista.
  Koronaviruksen leviäminen ympäri maailman on asettanut yritykset ja koko yhteiskunnan poikkeukselliseen tilanteeseen. Olemme koonneet tähän tietopakettiin ajankohtaista tietoa koronaviruksen vaikutuksista Varman asiakkaille. Lue lisää (lisätty 23.3.2020)

 • Holvi Blogi: Pienyrittäjän tietopaketti koronasta.
  Koronavirus leviää Suomessa, ja se tulee tuntumaan pienyrityksissä. Vaikka panikointi ei auta, huoli on nyt monilla suuri ja mieli täynnä kysymyksiä. Miten pitää yrityksen talous kannattavalla pohjalla? Mitä korvauksia on mahdollista saada sairaustapauksessa? Mistä saada luotettavaa ja ajantasaista tietoa? 

  Me Holvilla ymmärrämme, että epävarma tilanne aiheuttaa huolta pienyrittäjissä ja olo voi tuntua yksinäiseltä. Et kuitenkaan ole yksin. Haluamme varmistaa, että saat ajantasaista tietoa läpi tämän poikkeuksellisen tilanteen ja pidät yllä uskon yritystoimintaasi. Siksi kokosimme tähän blogiin avuksesi tärkeää tietoa koronaan liittyen. Lue lisää (lisätty 23.3.2020)

Mentorit, vertaistuki ja kriisipsykologia

 • Suomen Yrittäjät. #ostapieneltä -tukiryhmä Facebookissa.
  Yrittäjät #ostapieneltä on yrittäjien ryhmä. Tämä on tukiryhmä pienille ja keskisuurille yrityksille sekä yksinyrittäjille. Yrittäjiä ovat vertaistuen lisäksi tukemassa sekä lakineuvoja että terapeutti. Suomen Yrittäjät keskittää Facebookissa vastaamisensa tähän ryhmään ja Facebook-seinällensä Suomen Yrittäjät. Vähemmän mutua, enemmän tietoa ja välittämistä. Suomen Yrittäjien lakineuvoja vastaa kysymyksiin arkisin 15-20. Koronaviikkojen ajan ryhmää moderoi kolme tuntia päivässä psykoterapeutti. Facebook-ryhmään tästä. (lisätty 26.3.2020)

 • Suomen Yrittäjät: Jaksaminen koetuksella? SY ja Mieli ry järjestävät verkkohyvinvointiryhmiä tukemaan kriisissä selviytymistä.
  Kiltaryhmät ovat yrittäjien hyvinvointiryhmiä, joissa keskustellaan osallistujilta esiin nousevista yrittäjän jaksamiseen ja hyvinvointiin liittyvistä teemoista luottamuksellisesti.

  Yrittäjien vertaisryhmät ovat tähän asti kokoontuneet kasvotusten, mutta nyt poikkeustilanteessa ryhmiä järjestetään verkossa etänä. MIELI Suomen Mielenterveys ry:n suunnittelija Paula Noresvuo painottaa vertaistuen tärkeyttä. Lue lisää (lisätty 8.4.2020)

 • Mentorisi.fi: Vertaistukea kokeneilta yrittäjiltä.
  Mentorisi.fi on Suomen Yrittäjien tarjoama, kaikille yrittäjille avoin palvelu, josta yrittäjä voi löytää ammattilaisen sparraamaan liiketoimintaansa tai tukemaan jaksamisessa tässä poikkeuksellisen vaikeassa ajassa.  Lue lisää (lisätty 20.3.2020)

 • Kauppalehti: Kriisi mittaa johtajan resilienssin – Näin poikkeustilasta selviää.
  Koronaepidemia pakottaa yritykset arvioimaan uudelleen toimintaansa. Parhaiten palautuvat ne, jotka osaavat sopeutua uuteen tilanteeseen. Lue lisää (lisätty 16.4.2020)

Yrittäjien palvelut Utajärvellä vanhuksille ja kotitalouksille

 • Palvelulista Listaa päivitetään jatkuvasti. Jos tarjoat kotipalveluja jalkahoidosta kaupassakäyntiin, ilmoita siitä Thomas Virralle, 050 411 4484, thomas.virta@utajarvi.fi. Thomas lisää sinut sitten listaan.
päivitetty viimeksi: 08.06.2020 20:53

Käytämme evästeitä sivuston toiminnoissa, sosiaalisen median ominaisuuksien tarjoamiseen ja liikenteen analysointiin.
Tietoa sivustosta