Ohita päävalikko
Takaisin etusivulle
Avaa päävalikkoSulje päävalikko  

Fingrid solmii ensimmäisen aurinkovoimalan liittymissopimuksen Skarta Energyn kanssa – Utajärven kokonaishanke etenee

Skarta Energyn omistama hankeyhtiö Utajärven Solarpark Oy ja Fingrid Oyj ovat allekirjoittaneet Utasen sähköaseman liittymissopimuksen, joka mahdollistaa Tunturisuon aurinkopuistoon liittyvien sähkölaitteistojen liittämisen Fingridin kantaverkkoon.

Tunturisuolle suunnitteilla oleva aurinkovoimala on osa Skarta Energyn ja Utajärven kokonaishanketta. Suunnitteilla olevan aurinkovoimalan teho on noin 80 megawattia. Kokonaishankkeeseen sisältyy lisäksi tuulipuisto ja lähitulevaisuudessa myös vetyenergian tuotanto-, varastointi- ja jakeluasema. Valmistuttuaan koko hanke tuottaa noin 200 000 megawattituntia sähköä, mikä vastaa keskimäärin 40 000 ihmisen kulutustarpeita. Luku on merkittävä noin 2600 asukkaan kunnassa.

”Tämä sopimus on hieno osoitus siitä, miten oikea-aikainen suunnittelutyö asiantuntevien ammattilaisten toteuttamana saatetaan maaliin aikataulussaan, kun vallitseva verkkoresurssien rajallisuus on todellinen haaste alan toimijoille. Tämän liittymissopimuksen myötä varmistimme, että aurinkovoimalahanke Utajärvellä etenee ja olemme lähempänä Suomen suurimman Vierivoima®-hankkeen rakentamista. Tämä sopimus yhdessä tuulivoimahankkeiden kanssa vahvistaa kunnan energiaomavaraisuutta pitkälle tulevaisuuteen”, iloitsee Kari Tuominen, Skarta Energyn toimitusjohtaja.

”Haluamme Utajärvellä mahdollistaa yritysten menestymisen. Vierivoiman edut ovat tulevaisuudessa yritysten kilpailukyvyn kannalta suuri etu. Hanke on jo herättänyt valtavaa kiinnostusta uusien yritysten sijoittumisesta Utajärvelle. Tämä sopimus parantaa ja voimistaa alueemme nykyisten ja uusien yritysten kilpailukykyä. Toivotammekin tervetulleeksi Utajärvelle niin pienet kuin suuretkin yritykset. Sijainti on optimaalinen lähellä Oulua hyvien kulkuyhteyksien varrella.”, toteaa Vuokko Paso, Utajärven Yrityspuisto Oy:n toimitusjohtaja.

Myös Fingridille sopimus on ainutlaatuinen. Nyt solmittu liittymissopimus on ensimmäinen aurinkovoimalahankkeelle tehty liittymissopimus.

”Suomeen rakennetaan tällä hetkellä paljon tuulivoimaa. Aurinkovoiman osalta onkin odotettu, että milloin sama kynnys ylittyy. Odotuksissa on, että aurinkovoimaloiden osalta vauhti tulee kiihtymään. Ensin tulee yksittäisiä hankkeita ja sitten yhä suurempia. Oleellista meille verkkoyhtiöille on ratkoa, miten tulevaisuudessa saadaan sekä tuuli- että aurinkovoima sovitettua verkkoon. Siksi tämä Utajärvi-hanke on meille erittäin mielenkiintoinen projekti. Utajärvelle on tarkoitus rakentaa sekä tuuli- että aurinkovoimaa. Lisäksi Utajärvi hankkeesta tekee mielenkiintoisen se, että pyrkimyksenä on tuoda kulutus ja tuotanto lähemmäksi toisiaan, tällöin verkon ja varastoinnin haasteetkin on helpompi ratkoa", toteaa Onni Härmä, Fingrid Oyj, asiakaspäällikkö.

Lisätietoja:

Kari Tuominen
toimitusjohtaja, Skarta Energy Oy
puh. 040 507 1181
kari.tuominen@skarta.fi

Onni Härmä
asiakaspäällikkö, Fingrid Oyj
Puh. +358406871237
onni.harma@fingrid.fi

Vuokko Paso
toimitusjohtaja, Utajärven Yrityspuisto
Puh. 040 632 8805
vuokko.paso@utajarvi.fi

julkaistu: 12.10.2022 klo 09:00, päivitetty viimeksi: 27.12.2022 09:13

Käytämme evästeitä sivuston toiminnoissa, sosiaalisen median ominaisuuksien tarjoamiseen ja liikenteen analysointiin.
Tietoa sivustosta