Utajärven uudet bussipysäkit käyttöön ja joukkoliikenteen kesäkausi alkaa
Julkaistu 02.06.2023

Kesäaikataulut astuvat voimaan Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen hankkimassa Oulujokivarren kuntien välisessä joukkoliikenteessä 5.6.2023. Kesäkauden alussa käynnistyy linja-autoliikenne Rokualle. Kesäaikataulut ovat voimassa 6.8.2023 asti. Kesäkauden alkaessa otetaan käyttöön. Utajärven kunnan uusi keskuspysäkki on osoitteessa Koulutie 16, leipomon takana. Myös kirjaston kohdalla otetaan käyttöön uudet pysäkit, jotka helpottavat erityisesti vaihtamista linja-auton ja junan välillä. Jatkossa linja-autojen reitti kulkee Utajärven taajaman läpi Vanhatietä pitkin ja Vanhatien varressa olevat pysäkit otetaan käyttöön.

Kuva 1. Utajärven kunta pääpysäkki Koulutiellä.

Kuva 2. Utajärven kunta, Utajärvi Kirjasto P.

Kuva 3. Utajärven kunta, Utajärvi Kirjasto E.

Kesäkaudella Rokuan kautta kulkee arkipäivisin ja viikonloppuisin linja-autovuoroja Vaalaan sekä Utajärven kautta Ouluun. Osa vuoroista ajetaan Vaalan rautatieasemalle, jossa on vaihtoyhteyksiä junaliikenteeseen. Joitakin vaihtoyhteyksiä on junaliikenteeseen tai linja-autojen kaukoliikenteeseen myös Utajärvellä. Rokualla vuorot pysähtyvät Rokua Health & Spa -hotellin kohdalla sekä Rokuanhovintiellä olevilla pysäkeillä.

Oulun ja Rokuan välillä on päivittäin kaksi suoraa tai vaihdollista yhteyttä. Kajaanin ja Rokuan välillä vaihdollisia yhteyksiä taas on 1–2 päivässä. Oulun suunnasta on mahdollista tehdä päiväkäyntejä Rokualle joka päivä, ja Kajaanin suunnastakin viikonloppuisin. Myös yöpyminen Rokualla on mahdollista, sillä useimpina päivinä molemmista suunnista pääsee Rokualle iltaisin ja takaisin aamupäivällä.

Työmatkayhteydet lisääntyvät

Matkailuyhteyksien lisäksi kesäajan linja-autoliikenne palvelee työ- ja asiointimatkoja. Oulun ja Utajärven välisiä arkipäivien työmatkayhteyksiä on parannettu muuttamalla joidenkin linja-autovuorojen aikatauluja. Utajärvelle voi kulkea töihin junalla, joka saapuu perille klo 7.52. Iltapäivällä Utajärveltä voi palata klo 15.52 lähtevällä junalla tai klo 16.40 lähtevällä linja-autolla. Linja-autovuoron lähtöaika Utajärveltä on sama ympäri vuoden.

Vaalasta ja Utajärveltä voi kulkea arkipäivisin Ouluun töihin klo 7.25 ja 8.40 saapuvilla linja-autovuoroilla. Paluuvuorot Oulusta lähtevät Utajärven kautta Vaalaan klo 16.30 ja 18.20. Linja-autovuorot ajetaan OYS:n kautta. Myös klo 18.12 Oulusta Utajärvelle ja Vaalaan lähtevää junaa voi hyödyntää paluuyhteytenä. Lisäksi työmatkustukseen voi hyödyntää Utajärven ja Oulun välillä kulkevia kaukoliikenteen linja-autovuoroja.

Reittimuutoksilla parannetaan joukkoliikenteen saavutettavuutta

Utajärven keskustassa linja-autojen reitti tuodaan lähemmäs matkustajia. Linja-autot ajetaan jatkossa Vanhatien kautta, ja vuorot pysähtyvät tarvittaessa kaikilla Vanhatien varren linja-autopysäkeillä. Samalla Utajärven keskuspysäkki siirtyy Koulutie 5:ssä sijaitsevan leipomon pihalle, eikä Vanhatie 31:ssa sijaitsevan polttoaineaseman pihassa enää pysähdytä. Vaalassa reitti kulkee keskustan kautta, ja vuorot pysähtyvät torilla.

Matkaketjuja kehitetään luomalla vaihtoyhteyksiä juniin

Linja-autovuorot täydentävät Vaalan, Utajärven ja Oulun välistä junaliikennettä. Aamuisin Ouluun saapuvilta linja-autoilta on vaihtoyhteyksiä Helsinkiin ja Rovaniemelle lähteviin juniin. Vastaavasti iltapäivällä Oulusta lähteville linja-autoille on vaihtoyhteyksiä Helsingistä ja Rovaniemeltä saapuvilta junilta. Linja-autojen saapumis- ja lähtöpaikka Oulussa on linja-autoasema, joka sijaitsee aivan rautatieaseman vieressä.

Yhteydet Utajärven, Rokuan ja Vaalan suuntiin paranevat arkiaamuisin ajettavan uuden linja-autovuoron myötä. Vuoro lähtee Oulusta klo 8.20, ja sillä voi jatkaa matkaa Helsingistä ja Rovaniemeltä aamulla saapuvilta junilta. Myös muilta Rokuan ja Oulun välisiltä vuoroilta on vaihtoyhteyksiä junaliikenteeseen Oulun rautatieasemalla.

Kuva 4. Joukkoliikenne Oulun suunnasta Rokualle 5.6.-6.8.2023 maanantaista perjantaihin ja 1.10.2023 lauantaisin ja sunnuntaisin.

Pysäkit Rokuan ja Utajärven välillä:

Rokuanhovi / Kuntoraitti / Rokua th / Ojakylä / Ahmas th / Sipolankylä / Hölynoja / Ala-Niska / Alasuvannontie / Miettula / Utanen / Mustikkakangas / Hautuumaankylä / Putaalantie / Kiertotie / Vanhatie / Utajärvi kirjasto / Utajärvi

 

Lipputuotteet ja aikataulut

Lipputuotteita linja-autovuoroihin myydään verkossa ja linja-autoissa. Kertalippuja on saatavilla verkosta Matkahuollon aikatauluhausta sekä Reitit ja liput -mobiilisovelluksesta. Linja-autoissa kertalippuja myydään käteisellä sekä yleisimmillä pankki- ja luottokorteilla.

Työmatkustajien ja muiden säännöllisesti matkustavien kannattaa hankkia Reitit ja liput -mobiilisovelluksesta sarjalippu, jolla matkustaminen on kertalippua edullisempaa. Lisäksi Vaalan ja Oulun, Vaalan ja Muhoksen, Utajärven ja Oulun sekä Muhoksen ja Utajärven välisille matkoille on saatavilla mobiilisovelluksesta kausilippu, jolla voi matkustaa 30 vuorokauden aikana rajoittamattomasti Oulaisten Liikenne Oy:n linja-autovuoroissa.

Vuorojen aikataulut ovat saatavilla Matkahuollon aikatauluhausta, reittioppaasta ja Reitit ja liput -mobiilisovelluksesta sekä Google Mapsista. Aikatauluja on saatavilla myös linja-autoista.

ELY-keskuksen hankkiman liikenteen lisäksi Vaalan, Utajärven ja Oulun välillä kulkee tällä hetkellä markkinaehtoista liikennettä. Muhoksen ja Oulun välisen liikenteen järjestämisestä taas vastaa Oulun seudun liikenne (OSL). Yllä mainitut tiedot eivät koske markkinaehtoista liikennettä tai OSL:n järjestämää liikennettä.

Tällä hetkellä kaikessa ELY-keskuksen hankkimassa liikenteessä on käytössä Matkahuollon lippujärjestelmä. Matkahuolto on päättänyt siirtyä matkakorttituotteista lähes kokonaan mobiililippujen käyttöön kuluvan vuoden aikana. Alla mainitut muutokset koskevat kaikkea liikennettä, jossa käytetään Matkahuollon lipputuotteita. Lisätietoja lipputuotteista ja uudistuksesta saa liikennöitsijöiltä tai Matkahuollon asiakaspalvelusta.

Muutokset lipputuotteisiin

  • Uudistuksessa kaikki tähän asti matkakortille ladatut lipputuotteet muuttuvat mobiililipuiksi, tiettyjä poikkeuksia lukuun ottamatta.
  • Mobiililiput ostetaan Matkahuollon Reitit ja liput -puhelinsovelluksen kautta
  • Kela-opiskelijaliput siirtyvät mobiiliin. Opiskelija voi jatkossa todistaa opiskeluoikeutensa sähköisesti, eikä Kela-opiskelijalipun ostaminen enää vaadi käyntiä asiakaspalvelupisteessä.
  • Peruskoululaisten lipputuotteet säilyvät toistaiseksi matkakortilla.
  • 6.2023 mennessä matkakortille hankittua arvolippua voi käyttää ja lisäladata linja-autoissa 30.6.2024 saakka.

 

Muutoksen aikataulu

  • Vanhojen matkakorttituotteiden myynti mobiililippuina on käynnistynyt 1.5.2023.
  • Lipputuotteiden myynti matkakorteille päättyy 30.6.2023. Ennen tätä ajankohtaa matkakortille ostetut liput voi käyttää liikenteessä loppuun normaalisti.
  • Kela-opiskelijalippujen myynti mobiililippuina käynnistyy viimeistään 1.8.2023.

 

Muu markkinaehtoinen liikenne

Pohjolan Matka pysähtyy jatkossa valtatien varren pysäkeillä, eli Utajärven rautatieaseman liittymässä olevilla pysäkeillä. A. Valppu pysähtyy uudella keskuspysäkillä.

Lähteet:

ELY

Oulujokivarren kuntien välisen joukkoliikenteen kesäkausi alkaa | Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus (sttinfo.fi)

 

päivitetty viimeksi: 05.06.2023 09:40