Ohita päävalikko
Takaisin etusivulle
Avaa päävalikkoSulje päävalikko  
Ohita sivuvalikko

01.09.2021 Utajärven kunta, hyvinvointipalvelut kirjoitti aiheesta:

Nuorten koronarokotukset

Valtioneuvosto muutti koronarokotuksia koskevaa asetusta 5.8. siten, että rokotuksen voivat saada vastedes kaikki 12 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat. Jo aiemmin koronarokotusta on tarjottu niille 12–15 -vuotiaille, joilla on perussairautensa tai tilansa vuoksi muita korkeampi riski saada vakava koronavirustauti. Koronarokotteita ei toistaiseksi anneta alle 12-vuotiaille. Rokotteiden tehoa ja turvallisuutta nuoremmissa ikäryhmissä tutkitaan parhaillaan. Koronarokotus on myöskin vapaaehtoinen ja maksuton.
Koronarokotusta suositellaan 12 vuotta täyttäneille nuorille, sillä rokottamalla voidaan suojata nuoria ja samalla heidän lähipiiriään erityisesti vakavalta koronavirustaudilta. Koska rokotukset estävät suuren osan tartunnoista, ne vähentävät myös lapsiin ja nuoriin kohdistuvien rajoitustoimien tarvetta.
Vaikka lasten sairaalahoitoa vaativien tautitapausten määrä on pieni, pandemian vuoksi asetetut rajoitukset kohtaamisille, harrastuksille ja koulunkäynnille vaikuttavat lasten ja nuorten elämään voimakkaasti.
Alle 18–vuotiaille tarjotaan Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta tai Modernan Spikevax -rokotetta, sillä niillä on ehdollinen myyntilupa 12–17-vuotiaiden rokottamiseen. Lasten ja nuorten rokotukset näillä rokotteilla ovat jo alkaneet laajasti Yhdysvalloissa, Kanadassa sekä useissa Euroopan maissa.
Rokotetta annetaan yhteensä kaksi annosta. Toinen annos annetaan pääsääntöisesti 8–12 viikkoa ensimmäisen annoksen jälkeen.
Euroopan komissio hyväksyi 28.5. Biontech-Pfizerin Comirnaty-koronarokotteen ehdollisen myyntiluvan laajentamisen koskemaan myös 12–15-vuotiaita. Aiemmin Comirnatyn ehdollinen myyntilupa koski vain 16 vuotta täyttäneitä. Päätös tehtiin Euroopan lääkeviraston EMAn suosituksesta.
Myyntilupaa edeltävässä tutkimuksessa Comirnatyn vaikutuksia lapsiin ja nuoriin tutkittiin 2260:lla 12–15-vuotiaalla nuorella Yhdysvalloissa. Tutkimustulosten mukaan rokote esti erittäin tehokkaasti koronavirustautia. Tässä tutkimuksessa rokote esti koronavirustaudin 100–prosenttisesti. Käytännössä todellinen teho on 75:n ja 100 prosentin välillä.
Modernan Spikevax-rokotteen myyntilupaa edeltäviin tutkimuksiin osallistui 3730 iältään 12–17-vuotiasta nuorta. Tutkimustulosten perusteella rokote estää erittäin tehokkaasti koronavirustautia. Comirnaty ja Spikevax ovat mRNA-rokotteita. Ne eivät sisällä eläviä viruksia, eikä niistä siksi voi saada koronavirustautia. Euroopan komissio hyväksyi Spikevaxin käytön laajentamisen 12–17-vuotiaisiin 23.7. Aiemmin Spikevaxia voitiin myyntiluvan mukaisesti antaa vain 18 vuotta täyttäneille.
Kuten muidenkin rokotteiden kohdalla, alaikäinen voi itse päättää koronarokotteen ottamisesta, jos rokotuksen antava terveydenhuollon ammattilainen katsoo, että hän ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään rokotuksestaan. Lapsen itsenäiselle päätöksenteolle ei ole laissa määritelty ikärajaa, ja siksi asia arvioidaan tapauskohtaisesti.

Jos nuori ei ole kykenevä tai halukas päättämään rokotuksestaan itse, rokottamiseen kysytään suostumusta huoltajilta. Jos nuorella on useampi kuin yksi huoltaja, suostumus tarvitaan kaikilta huoltajilta.

Tällä hetkellä meidän kunnan nuorten 12-15 vuotiaiden rokotuskattavuus on 49,6% ja 16-19 vuotiaiden osalta lukema on 63,6% (tilanne 31.8.2021).

- Mitä mieltä olette nuorten 12-15 vuotiaiden rokottamisesta ja miten saisimme aktivoitua nuoret ottamaan rokotukset?

Viestiin tulleet vastaukset

01.09.2021 Zalama kirjoitti aiheesta:
Vastuu kaikilla

Erittäin hyvä, että myös nuoret saavat rokotteen. Jotta tästä päästään joskus takaisin ns. normaaliin, olisi kaikkien kynnelle kykenevien otettava rokote ja samalla vastuu omasta sekä muiden terveydestä. Voisiko tehdä jonkun drive in rokotuspisteen esim. koululle tai illalla nuokkarille? Ei tarvis varailla aikoja, vaan kävellä sisään ja se olis siinä. Jokainen voi edesauttaa tästä kurimuksesta ulospääsyä, myös nuoret. Rohkaiskaa vanhemmat omia nuorianne tähän.

01.09.2021 Mitä voi tehdä kirjoitti aiheesta:
Itsemääräämisoikeus

Olen kysynyt nuoreltani rokotuksesta. Kommentti oli "en aio ottaa". Yritin keskustella, että miten hän oli tullut tällaiseen päätökseen. Keskustelua ei muodostunut, ainoastaan toistettu: en aio ottaa.
Mitä voin tehdä? Mistä tällainen mielipide on tullut?

03.09.2021 Seuraatilannetta kirjoitti aiheesta:
Nuoret on viisaita

Jokaisella on oikeus päättää omasta terveydestä, varsinkin jos kyseessä on kokeellinen rokote, eikä kukaan vielä tiedä lääkkeen pitkäaikaisvaikutuksia. Nuoret on tuleva ja tärkeä sukupolvi, joka pitäisi vapauttaa tästä lääketieteellisestä kokeesta.

05.09.2021 Vella kirjoitti aiheesta:
Kyse ei vain minusta

Koronarokotteet ovat yksi tie viruksen aiheuttaman sairaidauden lieventämiseen ja leviämiseen.
Nykyisen tiedon mukaan nyt käytettävät rokotteet ehkäisevät ainakin vakavammat sairastumistapaukset ja onhan joku taho tuonut julki sen, että tällä hetkellä koronaan sairastuminen on rokottamattomien sairastumisia.

Nykyinen koronarokotevastaisuus nuorison osalta on sikäki hassua, että nykynen nuoriso mitä ilmeisemmin on jo aiemmin rokotettu yleisesti hyväksyttyn ohjelman mukaisesti rokotteilla, mitä ei ehkä koskaan olla kyseenalaisettu ja lapsilta/nuorilta evätty "kokeellisiin rokotteihin" vedoten vaikka ne ovat ehkä aikoinaan ovat voineet saada sanansuuntaista vastustusta kuin nyt koronarokote.

Nykytietämyksen mukaan koronarokotteella on vain positiivinen vaikutus viruksen leviämisen ja taudin oireita lievittäsen osalta.

Vaikkei viruksen aiheuttamimasta sairastumisesta ei päästäisikään eroon rokotuksenkaan avulla, niin jokainen meistä tulisi olla se, joka haluaa olla osallisena oman ja kanssaihmisten terveyden vaalijana.

Vaikkapa ottamalla koronarokotteen.
Lieventäen vaikka vain oman sairastumisensa lieveilmiöitä.10.09.2021 Piia Paavola kirjoitti aiheesta:
Pop-Up?

Mitä ajattelette jos sellainen POP-UP rokotustapahtuma järjestetään olisiko paras ilta-aika vai viikonloppu?
Asiaa on mietitty ja sellaisen järjestäminen on periaatteessa mahdollista

Lisää viesti keskustelupalstalle

Tällä lomakkeella voit osallistua valitsemaasi keskusteluun.
* merkityt kentät ovat pakollisia.

päivitetty viimeksi: 07.06.2019 23:07

Käytämme evästeitä sivuston toiminnoissa, sosiaalisen median ominaisuuksien tarjoamiseen ja liikenteen analysointiin.
Tietoa sivustosta