Kunnanjohtajan tervehdys 5.3.2024
Julkaistu 05.03.2024

Näin maaliskuussa valmistuu tilinpäätös viime vuodelta. On ilo jälleen todeta, että meillä on takana hyvin onnistunut vuosi 2023. Talous saatiin pidettyä vakaalla pohjalla vaikkakin viime vuonna elimme vielä hyvin poikkeavia aikoja hyvinvointialueuudistuksen ja maailmanpoliittisten jännitteiden ja muutosten keskellä. Tilinpäätöstulos on jo 17:ttä kertaa peräkkäin positiivinen.   

Vuonna 2023 kunta teki aktiivista työtä teollisuuspuistojen kaavoituksien ja puhtaan siirtymän edistämisen toimenpiteissä ja -hankkeissa. Tuulivoiman osalta hankkeita vietiin suunnitelmallisesti eteenpäin ja aurinkoenergiahankkeen osalta saatiin merkittävä investointipäätös vuoden lopussa. Myös biohiilen ekosysteemin kehittäminen ja hiilinieluympäristöjen kehittäminen lähti liikkeelle. Alueellista matkailun edistämisen yhteistyötä tehtiin Humanpolis Oy:n kanssa koronavuosien matkailun elpymisen tueksi.  Lisäksi uusi pienomakotitalojen vuokra-asuntoprojekti käynnistyi konkreettisesti loppuvuodesta.

Viime vuonna toteutimme ensimmäisen kerran osallistavan budjetin käyttöönoton. Käyttöönotto oli onnistunut ja se oli kuntalaisten osallistamisen kannalta tuloksellista, ja me saimme useita erilaisia ehdotuksia. Osallisuuden ja yhteisöllisyyden vahvistuminen oli kokonaisuudessaan aktiivista ja onnistunutta. Lisäksi teimme tämän valtuustokauden onnellisuuskyselyn, jonka mukaan utajärveläiset tuntevat itsensä pääasiassa melko onnellisiksi ja onnellisuuden arviointi tulevaisuudessa on korkealla. Onnistumisen kokemuksia asukkaat saavat eniten vapaa-ajalla ja ihmissuhteissa. Erityisesti perhe, luonto ja ystävät ovat utajärvisille tärkeitä. Taloudellinen huoli kuitenkin kyselyn perusteella on tuonut kuntalaisille vastoinkäymisiä. Kyselyn tuloksia tulemme huomioimaan erityisesti uuden strategiatyön aikana, jota käynnistämme hiljaisen tiedon keruun osalta jo tänä kesänä.

Oli ilo nähdä, että viime vuonna myös kasvatuspalveluissa pystyttiin palaamaan normaaleihin käytänteisiin koronarajoitusten jälkeen. Näin koululaisten retket, reissut ja erilaiset tapahtumat palasivat niin päiväkodin kuin koulun toimintaan.  Tällä on myönteistä vaikutusta lasten ja nuorten hyvinvointiin. Lukion uudet opintososiaaliset edut toimivat ja lukioon tuli opiskelijoita myös kuntamme ulkopuolelta. Lapsiperhepaketin ja laadukkaiden palveluiden ansiosta päiväkoti on ollut täynnä ja kouluun on tullut edelleen tasaisesti uusia oppilaita.  

Matkaamme kuntakentässä eteenpäin maailmassa, jossa tulevaa on vaikea ennustaa. Muutoksesta näyttää tulleen pysyvä tila. Meillä on kunnassa vahva strateginen ote usealla eri osa-alueelle. Lisäksi meillä on hyvä ja rakentava yhteinen toimintakulttuuri johtaa valiokuntamallimme tukemana strategian toimenpiteitä yhdessä osaavan henkilöstön kanssa. Kiitos luottamushenkilöt, henkilöstö ja laajan verkostomme ihmiset tästä. Yhdessä me rakennamme hyvää elämää joka osa-alueella kokonaisuutena. Voin todeta lopuksi, kuten myös viime vuonna totesin tilinpäätöksen valmistuttua, että olemme etenemässä oikealla polulla ja erityisesti kestävän kehityksen ja hyvinvoinnin rakentajina olemme tällä hetkellä Suomessa edelläkävijäkuntia.  

Nautitaan auringon ja valomäärän lisääntymisestä, ja ollaan kuulolla!

terveisin,
Anne Sormunen, Kunnanjohtaja
puh. 040 4826444   
anne.sormunen@utajarvi

Kuva: Terhi Lotvonen

 

 

päivitetty viimeksi: 05.03.2024 15:02