Lakeuden EKOn kunnat aloittavat täydentävän pakkausmuovin keräyksen
Julkaistu 13.09.2019

Lakeuden EKOn alueen kunnat; Liminka, Muhos, Tyrnävä ja Utajärvi aloittavat täydentävän pakkausmuovin keräyksen!

Pakkausmuovin keräys on tuottajayhteisön vastuulla. Käytännön keräyksen järjestää Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy. Alueemme RINKI – ekopisteissä on pakkausmuovin lajitteluastia Limingan, Muhoksen sekä Tyrnävän keskustoissa. Lisäksi pakkausmuovia on voinut viedä veloituksetta Lakeuden EKOn alueen jäteasemille.

Osa tavoitteita

Lakeuden EKOn jätehuoltoyhteistyön yksi tavoite on palvelutason nostaminen. Osana tätä tavoitetta Limingan, Muhoksen, Tyrnävän ja Utajärven kunnat aloittavat pakkausmuovin täydentävän keräyksen. Myös kuluttajilta on saatu asiasta paljon palautetta ja toiveita uusista keräyspisteistä. Viimeiset uusista keräyskonteista asennetaan paikoilleen perjantaina 13.9. Myös kyltit saadaan paikoilleen piakkoin.

Uudet pakkausmuovin keräysastiat löytyvät:  

Liminka    RINKI – ekopiste Vesikarintie 14, SALE Tupos

Muhos      RINKI – ekopiste Mettäperäntie 1, SALE Jokirinne

Tyrnävä    Takalantie 7, Temmes (Lähellä RINKI – ekopiste SALE Temmes)

                Kauttaranta 42, Murto (vieressä RINKI – ekopiste, Kauttaranta 42)

Utajärvi    Laitilantie 13, Utajärvi (Vastapäätä RINKI – ekopiste, Laitilantie 10, SALE).

Vaikka osa keräysastioista tulee RINKI – ekopisteiden yhteyteen, huolehtivat kunnat pakkausmuovinkeräysastioiden siisteydestä ja tyhjennyksistä. Myös palautteet näistä astioista osoitetaan kunnalle. Muista RINKI – ekopisteiden asioista ilmoitetaan RINKI Oy:n asiakaspalveluun. Tiedot löytyvät aina ekopisteistä sijoitetuista kylteistä.

Pakkausmuovin lajittelua tärkeää

Muovi palaa kyllä hyvin polttolaitoksessa mutta sen erilleen saaminen on erittäin tärkeää. Suurin osa erilliskerätystä pakkausmuovista saa uuden elämän uusiomuovituotteina ja - raaka-aineina. Kierrätysmateriaali säästää neitseellisiä luonnonvaroja ja vähentää myös muovin valmistuksessa tarvittavan energian määrää. Pakkausmuovi täyttää tehokkaasti jäteastiat ja niinpä sen lajittelulla saa myös selvää säästöä jäteastian tyhjennysmaksuihin. Fortumin pakkausmuovin käsittelylaitos sijaitsee Riihimäellä, jonne kaikki erilliskerätty pakkausmuovi kuljetetaan Suomen Uusiomuovin terminaalista, Kempeleestä.

Pakkausmuovia, ei muovituotteita!

Pakkausmuovin lajittelussa on hyvä muistaa nyrkkisääntö: pakkausmuovi on suoja, joka ympäröi ostamaasi tuotetta. Eli, jos ostat kaupasta esim. pakasterasioita, eivät ne ole pakkausmuovia vaan tuote, jota käytät, vaikkakin sinä käytät niitä marjojen pakkaamiseen. Muoviset leikkikalut, puutarhatuolit ja muut muovituotteet kuuluvat edelleen polttokelpoiseen jätteeseen. Lisäinfoa pakkausmuovista ja sen lajittelusta löydät Lakeuden EKOn (www.lakeudeneko.fi), RINKI Oy:n (www.rinkiin.fi) sekä Suomen Uusiomuovi Oy:n (www.uusiomuovi.fi) sivuilta.

 

päivitetty viimeksi: 13.09.2019 09:02