Ohita päävalikko
Takaisin etusivulle
Avaa päävalikkoSulje päävalikko  
Ohita sivuvalikko

Yksityistiet ja tieavustukset

Utajärven kunnassa tielautakunnan tehtävistä vastaa lupa- ja valvontalautakunta. Kuntien Tielautakuntien yksityistielain mukaiset tehtävät lakkaavat 31. päivänä joulukuuta 2019. Kuntien tielautakuntien tehtävät siirretään yksityistietoimituksissa pääasiassa Maanmittauslaitoksen hoidettavaksi.

Yksityistielain myötä Yksityistiekunnilla on vuodesta 2019 alkaen velvollisuus toimittaa yksityistien tiedot Väylän Digiroad-järjestelmään sekä Maanmittauslaitoksen yksityistierekisteriin.

Kunnat voivat halutessaan edelleen avustaa yksityisteitä yksityistielain nojalla. Kunta päättää sen varoista yksityistien tienpitoon myönnettävistä avustuksista, avustuksen ehdoista ja käytön valvonnasta samoin kuin tien tekemisen tai kunnossapidon ottamisesta kokonaan tai osaksi kunnan suoritettavaksi. Edellytyksenä avustuksen myöntämiselle tienpitoon on, että tietä koskevien asioiden hoitamista varten on perustettu tiekunta, ja että tiekuntaa ja yksityistietä koskevat tiedot yksityistierekisterissä (Maanmittauslaitos) sekä kansallisessa tie- ja katuverkon tietojärjestelmässä (Väylä Digiroad) ovat ajantasaiset. Valtiolta voi myös hakea avustusta. Valtioavun avustustehtävät hoidetaan ELY- keskuksissa.

Pikalinkit:

Kenelle ja millä ehdoin

Avustusten saaminen edellyttää, että
1. tielle on perustettu tiekunta
2. tiekuntaa ja tietä koskevat tiedot ovat ajan tasalla Maanmittauslaitoksen yksityistierekisterissä ja Väyläviraston tie- ja katuverkon tietojärjestelmässä Digiroadissa.

Tausta ja lainsäädäntö

Kunnalta voi anoa avustusta yksityisen tien tekemistä, kunnostamista ja ylläpitoa varten. Kunta voi päättää yksityistien kunnossapidon ottamisesta kokonaan tai osaksi kunnan vastuulle. Avustuksia voi saada myös valtion varoista.

Jos valtio tai kunta avustaa tiekuntaa tai tieosakkaita yhteisesti tien kunnossapidossa, tien on oltava kaikkien käytettävissä.

Yksityistielakihttps://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2018/20180560

Lomakkeet

Hakemus liikennemerkkien asettamisesta yksityistielle

Lomakkeella haetaan suostumusta kunnalta liikennemerkkien asettamiseen yksityistielle. Jos tiekunta haluaa esim. laskea ajonopeutta asettamalla nopeusrajoituksesta kertovan liikennemerkin tai varoittaa lapsista tms., tieliikennelain 51 §:n mukaan liikennemerkit vaativat kunnan suostumuksen.

Lomakkeen toimitustiedot

Utajärven kunta, Elinympäristöpalvelut
Kirkkotie 27
91600 UTAJÄRVI

Verkkosivu

Yksityistien parantamisen avustaminen

Yksityistien parantamisen avustaminen

Sivun sisältö tuotu Suomi.fi-palvelusta 21.04.2020 19:30
siirry suomi.fi palveluun

Käytämme evästeitä sivuston toiminnoissa, sosiaalisen median ominaisuuksien tarjoamiseen ja liikenteen analysointiin.
Tietoa sivustosta